Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kunstig intelligens er kendissvindlernes nyeste træk

Indsigt 5. apr 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Tv-vært og journalist Anders Lund Madsen er en af de i hvert fald 49 danskere, der bliver misbrugt som lokkeduer for falske investeringsplatforme. Nu har svindlerne fået øjnene op for kunstig intelligens. Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)

Null

“Jeg vil fortælle jer noget,” lyder det fra journalist og tv-vært Anders Lund Madsen i en video, der er blevet spredt i danskernes feed på Facebook.

“Tro mig, hvis jeg levede på en enkelt løn, ville jeg aldrig været blevet millionær,” fortsætter han.

I videoen fortæller den folkekære tv-vært, at man meget nemt kan blive rig. Helt uden at arbejde. Der er bare det problem, at det ikke er Anders Lund Madsen selv, der taler. Det er kunstig intelligens.

“Jeg ved jo, jeg ikke har sagt de der ting. Men de har jo klonet min stemme, så det er jo mig, der taler. Jeg siger bare nogle ting, jeg aldrig har sagt, og det er en meget grænseoverskridende oplevelse,” siger den rigtige Anders Lund Madsen til TjekDet.

Anders Lund Madsen er en af de minimum 49 kendte danskere, der er blevet misbrugt som ufrivillige reklamesøjler for internationale storsvindlere, de såkaldte bitcoin-svindlere. Og tilsyneladende er videoer lavet med kunstig intelligens svindlernes nyeste træk.

De seneste måneder har svindlerne flere gange forsøgt sig med såkaldte deepfake-videoer, hvor de med kunstig intelligens får det til at lyde og se ud som om, at kendte fortæller om et angiveligt guldrandet investeringsværktøj.

Det viser TjekDets gennemgang af Metas annoncebibliotek, hvor man kan finde svindlernes annoncer, fordi de har betalt Meta for at kunne annoncere på deres platforme. 

Selvom videoerne for nu er langt fra fejlfrie, så giver det anledning til panderynker hos Sune Gabelgård, at kunstig intelligens bliver en del af svindlen. Han har indtil for nylig været leder for svindelbekæmpelsen hos MobilePay, ligesom han tidligere har ledet svindelbekæmpelsen hos Nets.

“Videoer kan virke mere overbevisende, for nu kan man jo sidde og se, at Anders Lund Madsen siger det her, så jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil få en betydning.” siger han.

Ny tendens

I en anden video har svindlerne taget et klip fra TV 2-programmet 'Go' aften Live’, hvor Anders Lund Madsen er på besøg. De har fjernet det originale lydspor, som de har erstattet med en falsk Anders Lund Madsen-stemme.

“Hvad er problemet med at tænke anderledes? Accepter at arbejde ikke er den eneste måde at tjene penge på. Når nogen siger, jeg er heldig, griner jeg af dem. Du kan finde alt online og blive rig uden at rejse dig fra sofaen,” lyder det fra en lettere monoton udgave af Anders Lund Madsens stemme.

Sådan fungerer annoncer på Facebook

Svindlerne reklamerer for de falske investeringsplatforme gennem annoncer på Metas platforme. For brugerne fremstår det som almindelige Facebook-opslag, men annoncerne adskiller sig fra almindelige opslag på den måde, at svindlerne betaler for hver enkelt annonce gennem Metas annonceservice. Her målretter de typisk annoncerne, så de udelukkende når ud til danskere mellem 30 og 65 år. Modsat almindelige opslag kan man ikke søge annoncer frem hos de profiler og sider, der har lagt dem op, men de kan søges frem i annoncebiblioteket.

I alt findes der ifølge annoncebiblioteket minimum seks udgaver af manipulerede videoer med Anders Lund Madsen, som svindlerne har brugt i hundredvis af annoncer, der altså er dukket op i danskernes feed på eksempelvis Facebook. Den første annonce med en manipuleret video blev oprettet den 12. december 2023.

Og det tyder altså på, at videoerne med Anders Lund Madsen er begyndelsen på en tendens. 

TjekDet har nemlig fundet eksempler på, at svindlerne også har lavet lignende videoer med tv-vært Divya Daslivsstilsekspert Anne Glad og senest influencer Mascha Vang. Flere medier beskrev i efteråret 2023 også et eksempel med journalister og studieværter på henholdsvis DR og TV 2 Mette Bluhme Rieck og Ditte Haue, men her er der umiddelbart tale om en anden type svindel.

Da vi i december 2023 skrev, at Anne Glad nu også bliver misbrugt af investeringssvindlerne, pegede hun på netop kunstig intelligens som en stor frygt.

“Der ligger uendeligt meget tv- og lydmateriale af mig, og efterhånden er enhver skoleelev i stand til at lave en video, hvor jeg udtaler mig om hvad som helst. Hvis det er svært for nogle at gennemskue svindlen nu, hvordan i alverden vil det så ikke være, når videoer af kunstig intelligens begynder at køre,” sagde hun.

Den frygt er nu blevet til virkelighed.

For Sune Gabelgaard er det langt fra overraskende, at svindlerne gør brug af kunstig intelligens. De er lige så optagede af ny teknologi som andre, der kan bruge det til deres fordel, fortæller han.

“Det er jo ikke småkriminelle, der står nede på et gadehjørne. Det er folk, der driver deres kriminelle aktiviteter fuldstændig ligesom en virksomhed, så det er bare produktudvikling for dem,” siger han.

Aske Mottelson er adjunkt ved IT-Universitetet i København og arbejder lige nu på et forskningsprojekt, hvor man blandt andet undersøger folks reaktion på deepfakes i forhold til ægte videoer.

Han mener også, at indtoget af kunstig intelligens i den digitale svindel er bekymrende, fordi svindlerne på sigt vil få lettere ved at lave falske videoer, der er svære at skelne fra de ægte.

Men der er de altså ikke endnu, vurderer han efter at have set videoerne med Anders Lund Madsen. Han gennemskuer hurtigt, at der er tale om deepfakes, blandt andet med henvisning til, at mundens bevægelser ikke passer til det, der bliver sagt.

Men det vil ændre sig, forventer han.

“Det er helt sikkert, at inden for den nærmeste fremtid vil også amatører være i stand til at lave videoer, der er langt mere overbevisende, end dem vi ser her. Og det er da bekymrende,” siger han.

Ufrivillig hovedrolle

Anders Lund Madsen har været bekendt med sin tvungne rolle som lokkemad i svindlernes kampagne, mere eller mindre siden de første annoncer dukkede op i efteråret 2023. Først fandt han videoerne en anelse morsomme på grund af den tvivlsomme kvalitet, men efterhånden gik alvoren op for ham.

“Det er længe siden, det holdt op med at være sjovt, men nu er det også ubehageligt,” siger han og retter kritik mod Meta, der lægger platform til svindlernes kampagne:

“Jeg har ingen fantasi til at forestille mig, hvorfor i alverden Meta ikke kan lukke det ned. Det er jo betalte annoncer, så det burde være ret enkelt at lave en søgning.”

I skrivende stund er der knap 100 aktive svindelannoncer med Anders Lund Madsen på Metas platforme. TjekDet har forelagt tech-giganten kritikken fra Anders Lund Madsen, men de har ikke svaret på vores henvendelse.

TjekDet sætter fokus på investeringssvindel på Facebook. De kommende uger udgiver vi artikler om, hvem svindlerne er, og vi stiller spørgsmålet, hvorfor Meta ikke er i stand til at eliminere svindlen, der starter på deres platforme. Vi lader os også svindle for at dokumentere, hvordan svindlen foregår.

Bliv opdateret på de næste artikler ved at følge os på Facebook eller skrive dig op til vores nyhedsbrev nedenfor.

Opdateret 6. apr 2024