Anne Glad misbruges i svindelreklamer: “Det er jo ikke ligegyldigt for de mennesker, som taber penge”
-
Livsstilseksperten Anne Glad er en af de kendte danskere, der er træt af at blive misbrugt i en særlig form for svindel, der trives på sociale medier
-
Ifølge et af opslagene har Anne Glad eksempelvis investeret sine penge gennem en investeringstjeneste, som har har gjort hende yderst velhavende
-
Men hvordan foregår svindlen egentlig, og hvad er svindlerne ude efter?
-
Det har TjekDet søgt svar på ved at lade sig forføre af svindlerne
Svindlere misbruger kendte til at lokke penge ud af godtroende danskere.
En af dem er livsstilsekspert Anne Glad, der blandt andet er kendt for at regne ud, hvilken kendt dansker hun er på besøg hos i DR-programmet “Kender du typen?”.
På Facebook florerer reklamer med kulørte overskrifter som “Beskyldningerne mod hende blev bekræftet”, og “chokerende oplysninger lækket til medierne,” hvor svindlerne bruger et billede af Anne Glad som blikfang.
Anne Glad har selv samlet en række eksempler på svindelreklamerne, som hun har delt med sine følgere for at fortælle dem, at hun ikke har noget med det at gøre.
Misbruget af Anne Glads navn og ansigt har stået på i længere tid, og i begyndelsen trak hun på skuldrene. Men det gør hun ikke længere.
“I første omgang var jeg lidt ligeglad. Det er først, da det går op for mig, at det var mere end bare en håndfuld, der hopper på den her svindel. Og det er jo ikke ligegyldigt for de mennesker, som mister penge,” siger livsstilseksperten til TjekDet.
Selv om Anne Glad fortæller, at svindlen ikke har haft direkte konsekvenser for hende, frygter hun, at hun vil blive forbundet med svindlen.
“Jeg er overrasket over dem, der har sagt, at det var da også noget værre noget med dig. Så efterlader det måske en lille smule reminiscens, der sætter sig i baghovedet på folk? Den spekulation har jeg haft, selv om langt de fleste jo ved, at det ikke har noget med virkeligheden at gøre,” siger hun.
Vi lader os fange af svindlerne
TjekDet har de seneste år beskrevet, hvordan flere end 20 forskellige kendte danskere - lige fra den tidligere cykelrytter Bjarne Riis til Danmarks statsminister, Mette Frederiksen - er blevet misbrugt som lokkemiddel for alskens svindelnumre, der allesammen lover én ting: Du bliver meget rig på meget kort tid.
Men hvordan foregår svindlen egentlig?
TjekDet har bestemt sig for at lade sig forføre af svindlerne og forfølge drømmen om ekstrem rigdom. Måske vi endda kan få lov at tale med en af dem?
Vi starter derfor med at finde en af de reklamer på Facebook, som Anne Glad helst ser forsvinde. “Stor skandale: DR-ledelsen nægter at kommentere deres medarbejder Mette Bluhme Rieck,” står der i teksten med et billede af en smilende Anne Glad.
Vi klikker på linket, der fører os videre til en hjemmeside, der ved første øjekast ligner B.T.’s. Men kigger man på linkets webadresse, står der “novfundb.com”.
Vi lader os ikke skræmme - som man ellers bør på det tidspunkt - og læser videre. På hjemmesiden fremlægges en lang, ophedet og opdigtet diskussion i DR-programmet Aftenshowet mellem netop Anne Glad og vært Mette Bluhme Rieck.
Anne Glad fortæller Aftenshow-værten om, hvordan hun har forvandlet få penge til mange penge, og at hun er ivrig efter at dele metoden med andre. Men Mette Bluhme Rieck er fortørnet og bekymret på samfundets vegne. For hvis alle kan blive rige så hurtigt, hvem gider så arbejde på hospitaler, fabrikker og skoler?
Ifølge den falske artikel lader Mette Bluhme Rieck sig dog overtale, og Anne Glad opretter en konto på investeringstjenesten Immediate Vortex til værten, hvor hun sætter 1.800 kroner ind. På en halv time vokser de til 2.217 kroner, står der.
"417 kroner nettofortjeneste! Det er utroligt!,” udbryder Mette Bluhme Rieck i den fabrikerede samtale.
Heldigvis er der et link til tjenesten Immediate Vortex. Og det er her, man normalt skal klikke på krydset i hjørnet for at komme væk fra siden i stedet for at klikke sig videre til svindlerne.
Men for at blive klogere på svindlen, er det lige akkurat, det vi gør.
Telefonen ringer
Immediate Vortex’ platform er tilsyneladende på samme webadresse, nemlig novrepi.com. “Tjen mellem 1.400 og 6.100 kroner om dagen med handelsplatformen,” står der.
I den kontaktformular, man møder, indtaster vi navn, en mailadresse og et telefonnummer, som vi har oprettet til formålet. Mens vi skriver, kan vi se billeder af LEGO-direktør, Kjeld Kirk Kristiansen, og TV-vært Ida Wohlert, der tilsyneladende også har forstørret formuen på Immediate Vortex.
Da vi klikker “indsend”, går der ikke mere end 20 sekunder, før telefonen ringer. Endda fra et dansk telefonnummer, selvom personen i røret taler engelsk.
“Peter, hvordan har du det i dag?,” spørger en venlig stemme.
Jeg svarer, at jeg har det godt, og at jeg gerne vil høre mere om, hvordan det hele fungerer. Og her er jeg heldig, for han ringer netop for at forklare, hvordan jeg kommer i gang.
“Det er et fuldautomatisk handelssystem, som betyder, at efter, du begynder, vil systemet starte med at handle på dine vegne. En kunstig intelligens følger flere strategier baseret på sandsynlighederne på markedet og køber og sælger og handler med dine penge,” forklarer han.
“Så det eneste ting, du behøver at gøre, efter du starter, er at følge din konto, se hvordan det går og selvfølgelig holde øje med den, hvilket bliver gjort meget, meget let,” siger han.
Efter den lovende forklaring, tilkendegiver jeg mig som journalist og fortæller, at mit egentlige formål er at stille nogle spørgsmål til, at de bruger kendte danskeres navn og billede uden deres samtykke, og at det hele tilsyneladende er et stort svindelnummer.
Men mit formål var sandsynligvis for langt fra hans, for han smækker røret på. Jeg forsøger at ringe op igen, men får nu at vide, at nummeret ikke eksisterer. Jeg forsøger også at sende en mail gennem hjemmesidens kontaktformular, men de vender aldrig tilbage.
Penge eller oplysninger
Den ene type svindel, vi har beskrevet i denne artikel, er kun en dråbe i et meget stort hav. Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet oplyser til TjekDet, at de i 2023 har modtaget flere end 500 anmeldelser om investeringssvindel, og at det er flere end sidste år.
“Vi opfordrer derfor først og fremmest til, at man aldrig deler sine personlige oplysninger, kortoplysninger eller passwords til MitID via links på sociale medier, i sms’er og mails. Da der i en række af tilfældene er tale om investeringssvindel, hvor kriminelle forsøger at lokke med fiktive investeringsmuligheder, opfordrer vi også til, at man som investor altid foretager et grundigt baggrundstjek,” skriver de i en mail til TjekDet.
Ifølge Leif Jensen, der har arbejdet med IT-sikkerhed i 30 år og nu er sikkerhedsekspert hos ESET Nordics, så har svindlerne da sandsynligvis også været ude efter mine kortoplysninger. Eller i bedste fald mine kontaktinformationer, som de kan sælge videre til virksomheder, som bruger dem til at målrette annoncer.
“Der er nogle svindlere, der vil have penge ud af det med det samme, som ikke sælger oplysningerne. De vil have folk til at oplyse deres kortoplysninger. Typisk under påskud af, at der er et eksklusivt tilbud her,” siger han.
Eftersom man kan indsende sine kortoplysninger på svindlernes hjemmeside, er det nærliggende at tro, at det er netop dem, de vil have fat i.
Anne Glad har meldt misbruget af hendes navn og foto til både Meta, der driver Facebook, og politiet. Hun fortæller, at Meta har fjernet de opslag, hun har sendt, men nye bliver ved med at dukke op.
Rigspolitiet har oplyst hende, at de har valgt ikke at indlede en efterforskning.
Svindlen kan blive sværere at gennemskue
Anne Glad fortæller, at hendes største frygt er, at kunstig intelligens i fremtiden vil gøre det endnu sværere at gennemskue svindlen.
“Der ligger uendelig meget tv- og lydmateriale af mig, og efterhånden er enhver skoleelev i stand til at lave en video, hvor jeg udtaler mig om hvad som helst. Hvis det er svært for nogle at gennemskue svindlen nu, hvordan i alverden vil det så ikke være, når videoer af kunstig intelligens begynder at køre,” siger hun.
Og den frygt er ikke ubegrundet, fortæller Leif Nielsen.
Han forudser, at svindelkampagnerne med kendte danskere vil være endnu mere effektive, hvis de kendte leverer budskabet i en troværdig deepfake-video, hvor man kan få hvem som helst til at sige hvad som helst.
Her skal du forestille dig en troværdig video med en kendt dansker, der i levende live fortæller dig, at hvis du investerer et mindre beløb på en given investeringsplatform, så vil du i løbet af kort tid tjene styrtende med penge.
Og der går ikke nødvendigvis særlig mange år, siger han.
“Vi kan ligeså godt forberede os på, at vi skal lære at kunne skelne videoer lavet med kunstig intelligens fra ægte optagelser,” siger han.
Hos TjekDet holder vi et vågent øje med udviklingen af kunstig intelligens, og hvordan det kan misbruges til misinformation og svindelkampagner, ligesom vi også holder øje med teknologi, der kan afsløre videoer, der er lavet af kunstig intelligens.