Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Gør ikke noget, køb ikke noget!” Tv-værter misbruges i bedragerisk fupnummer

Fup og spam 9. mar 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Både Sofie Linde og Lise Rønne har været værter på underholdingsprogrammet X Factor - og ofre for falske facebookannoncer. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
  • I forskellige annoncer på Facebook kan man læse, at både nuværende X Factor-vært, Sofie Linde, og hendes forgænger, Lise Rønne, er under efterforskning

  • I annoncerne kan man desuden se dem begge tilsyneladende blive arresteret af politiet

  • Men historierne er det pure opspind

  • Siden bag annoncerne forsøger efter alt at dømme at lokke dig i en fælde

“Hun vidste ikke, at mikrofonen var tændt. Dette er slutningen på hendes karriere.” 

Sådan lyder den dramatiske tekst i et facebookopslag, hvor billedet er mindst lige så dramatisk. 

Her er X Factor-vært Sofie Linde nemlig tilsyneladende ved at blive anholdt af to politibetjente.

I annoncer fra selvsamme facebookside er historien stort set den samme. Her er det bare ikke Sofie Linde, der er blevet fanget af lovens lange arm, men i stedet hendes forgænger på værtsposten, Lise Rønne. 

Men det passer ikke, at Sofie Linde og Lise Rønne er blevet anholdt. Billederne stammer fra en helt andre situation, og de to kvinders ansigter er blot blevet klistret på for at generere kliks.

Tjekdet
Sådan ser opslaget med Sofie Linde ud. Foto: Foto: Skærmbillede fra Facebook

Det er uklart, hvad formålet med svindelnummeret er. Men begge kvinder - især Sofie Linde - er før blevet brugt som blikfang i falske historier, der havde til hensigt at lokke penge ud af folk. 

Photoshop-svindel

Det er nok tydeligt for de fleste, at hverken Sofie Lindes eller Lise Rønnes ansigt hører til på billederne. En omvendt billedsøgning på billedet med Sofie Linde afslører for eksempel det sløsede photoshop-arbejde. Billedet stammer nemlig  oprindeligt fra Australien og har altså intet med hende eller Danmark at gøre.

De engelske tekster på politibetjentenes uniformer er da også forsøgt redigeret ud for at maskere, at billedet stammer fra Australien. Man har endda indsat det danske våbenskjold på både ærme og kasket. 

Og et af billederne, hvor Lise Rønnes ansigt er blevet photoshoppet ind, stammer oprindeligt fra en klimademonstration i Portugal. Kigger man godt efter, kan man faktisk se flere demonstranter ligge på vejen i baggrunden. 

Men selvom personen bag annoncerne ikke lader til at besidde nogen særligt nævneværdige evner i Photoshop, så kan annoncerne tilsyneladende stadig snyde folk.

På sin Instagram fortæller Lise Rønne, at “foruroligende mange” har henvendt sig til hende på baggrund af annoncerne og spurgt, om de er ægte.

På nuværende tidspunkt står bitcoins ikke nævnt i annoncerne. Men Lise Rønne skriver, at annoncerne tilsyneladende giver det indtryk, at hun anbefaler at “lave hurtige penge ved at sælge bitcoins”, og derfor ser hun sig nu nødsaget til at advare.

“Gør ikke noget, køb ikke noget! Smarte måder at tjene penge på er nok sjældent super smarte. Nogle må bruge masser af kræfter på at strikke de her skøre ting sammen, og man må jo desværre antage, at det er fordi, det nogle gange nytter,” skriver hun.

TjekDet har i massevis af tilfælde afdækket, hvordan svindlere gør kendte mennesker lige fra statsminister Mette Frederiksen til skuespiller Mads Mikkelsen til fortalere for bitcoin-investeringer med det formål at snyde intetanende danskere. 

Verificeret side misbrugt

Facebooksiden bag opslagene virker også mystisk. For mens siden bærer det blå verifikationsmærke, som typisk signalerer, at der er tale om en legitim side, så er noget ikke helt, som det skal være.

Først og fremmest tilhører siden et tysk band, der hed Wunderkynd, som senest var aktive på siden i 2017. 

Men klikker man på ‘sidegennemsigtighed’ under fanen ‘om’ på facebooksiden, så fremgår det, at den har administratorer fra både Vietnam, Tjekkiet, Filippinerne, Estland og USA. 

Noget tyder altså på, at nogen har fået fat i den verificerede side, som har lige knap 4.000 følgere. På den måde ser afsenderen mere legitim ud, når den sender annoncer ud.

Almindeligvis er det blå verifikationsmærke ellers et tegn på, at en facebookside er til at stole på. 

 

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

 

Opdateret 10. mar 2023

Vil du vide mere?