Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Deles igen og igen: Ni år gammel aprilsnar om klip i kørekortet snyder stadig folk i hobetal

Faktatjek 7. mar 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Færdselsbetjente står klar til at fange bilister på Sydsjælland, men fartgrænsen skal overskrides med mere end tre kilometer i timen, før de giver et klip i kørekortet. Foto: Nikolaj Svennevig/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
  • Kører du tre kilometer i timen hurtigere end det tilladte, udløser det et klip i kørekortet fra 1. maj

  • Sådan kan man læse i et ni år gammelt facebookopslag, der deles igen

  • Facebooksiden ‘Fartkontrol Odense’ slog i sin tid opslaget op, og her står et smykkefirma angivet som kilde til de nye regler

  • Men opslaget er en vaskeægte aprilsnar

  • Hverken dengang eller nu træder nye regler i kraft 1. maj

Fra 1. maj koster det dig angiveligt et klip i kørekortet, hvis du overskrider fartgrænsen med bare tre kilometer i timen.

Sådan kan man læse i et populært facebookopslag fra 2014, hvor der opfordres til at gøre sine venner opmærksomme på lovændringen ved at dele opslaget. Og det har flere tusinde danskere gjort. Siden omtrent november 2022 er opslaget nemlig delt næsten 10.000 gange. 

Det er facebooksiden ‘Fartkontrol Odense’, der dengang lagde opslaget op. Og til flere brugeres forvirring bliver en hjemmeside, der sælger herresmykker, angivet som kilde til de nye færdselsregler.

Og der er ganske god grund til, at kilden er en utraditionel en af slagsen, når det kommer til opdateringer om nye færdselsregler. Det vakse øje vil nemlig lægge mærke til, at opslaget er fra den 1. april 2014, som jo er en dato, der er garant for sjov og ballade. Det betyder, at du kan have været offer for en vaskeægte aprilsnar, der er ni år gammel. 

Der findes ingen ændringer i færdselsloven, der træder i kraft fra 1. maj - hverken i 2023 eller dengang i 2014. 

Tjekdet
Det er ikke alle i kommentarsporet til opslaget, der har fanget, at det i virkeligheden er en aprilsnar. Foto: Skærmbilleder fra Facebook

Sådan er reglerne

Du skal lægge en pæn del til de tre kilometer i timen, hvis du skal risikere et klip i kørekortet. Som tommelfingerregel skal du nemlig overskride den gældende fartgrænse med 30 procent, før der klippes i kørekortet.

I byer er fartgrænsen typisk 50 kilometer i timen, så her skal du fanges på 66 til 80 kilometer i timen, før du får et klip. På landevejen, hvor grænsen typisk er 80 kilometer i timen, får du et klip, hvis du kører mellem 105 og 128 kilometer i timen.

På motorvejen er fartgrænsen 130 kilometer i timen, men det er faktisk kun i zoner, hvor der er skiltet med 110 kilometer i timen, at du kan få klip. Her er spændet 144 til 159 kilometer i timen. På strækninger, hvor du må køre 130 kilometer i timen, slipper du med en bøde, så længe du kører under 160 kilometer i timen. Kører du 160 til 199 kilometer i timen, får du betinget frakendt dit kørekort.

 

Hvis du får tre klip inden for tre år, bliver du straffet med en betinget frakendelse af kørekortet. Har du haft kørekort i mindre end tre år og får to klip, mister du retten til at køre bil, indtil du består en ny køre- og teoriprøve.

Kører du hurtigere end de angivne spænd, frakendes dit kørekort betinget. Overskrider du fartgrænsen med mere end 100 procent, er der tale om en ubetinget frakendelse. Det gælder dog kun, hvis du minimum kører 100 kilometer i timen. Du får altid frataget dit kørekort ubetinget, hvis du kører 200 kilometer i timen eller derover.

Du kan læse alle reglerne på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside, hvor du også kan beregne straffen i forskellige køresituationer.

Det betyder betinget og ubetinget frakendelse af kørekortet

En betinget frakendelse af kørekortet betyder, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve - almindelig teoriprøve og en praktisk køreprøve - inden for en frist fastsat af politiet, for at bevare dit kørekort.

En ubetinget frakendelse betyder, at du skal aflevere dit kørekort, og at du mister retten til at køre bil i en periode fra seks måneder eller mere. Derefter skal du bestå en kontrollerende en køreprøve for at få kørekortet tilbage.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik (1) (2

Udødelig aprilsnar

TjekDet har været i kontakt med John Dencker Marjoe, der ejer smykkefirmaet, som står angivet som kilde i facebookopslaget. Han oplyser, at han også står bag facebooksiden ‘Fartkontrol Odense’, hvor han sommetider gør reklame for sit smykkefirma.

Han fortæller muntert, at han i 2014 lavede opslaget som en sjov aprilsnar, og at sidens følgere har svært ved at afkode, hvem der ejer den.

“Mange tagger jo hinanden og skriver ‘pas nu på’. Der er også mange, der skriver til siden, fordi de tror, det er politiet, der har den, og så spørger de, om jeg kan se, om de er blevet blitzet. Det er jo meget sjovt,” siger han.

Og aprilsnarren her er ikke den eneste, John Dencker Marjoe har lavet på sin facebookside, der advarer om fartkontrol i Odense og omegn.

Jeg lavede også en aprilsnar, hvor jeg skrev, at der blev sat kameraer op på alle broer ved motorveje i hele Danmark. Og så var jeg ude og spise med et par venner, hvor den ene så siger, at nu er der kommet fartkontrol ved alle broer. Så kunne jeg jo godt regne ud, at han havde læst det inde på min side,” fortæller han grinende.

Han tror, at hans opfindsomme aprilsnarre måske endda kan have en gavnlig effekt.

“Jeg tænker jo ikke, det er negativt at lave sådan noget her, for det gør jo bare, at folk sænker farten ude på motorvejen, hvis de tror på den. Den kan kun have en lidt positiv effekt for dem, der tror på den aprilsnar,” slutter han.

 

Opdateret 8. mar 2023