Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ejer af fotografi eftersøges på sociale medier. Men billedet er fra ikonisk tidsrejse-film og tænkt som en spøg

Faktatjek 1. jul 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
Crispin Glover og Lea Thompson spiller ægteparret George McFly og Lorraine Baines McFly i filmen Tilbage til fremtiden, som dette billede er fra. På Facebook deler tusindvis af brugere et andet billede af de to skuespillere i rollerne som George McFly og Lorraine Baines McFly. Foto: Amblin Entertainment/Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix
  • På Facebook deler flere brugere opslag, der beder om hjælp til at finde ejeren af et gammelt billede af et ungt par

  • Men opslagene er i virkeligheden tænkt som en spøg. Billedet er af to skuespillere og stammer fra filmen Tilbage til fremtiden

  • Billedet har floreret ad flere omgange i forskellige lande, men flere bliver stadig snydt af det

På Facebook deles et billede af et ungt, smilende par med ordene “Fandt dette billede på Futura parkeringspladsen. Der står ‘mor og far, 1955’ bagpå. Ville elske at få den tilbage til sin ejermand. Dette ligner et gammelt og dyrebart billede. Måske hvis vi alle deler dette, kan vi finde ejeren.”

En dansk version af opslaget har fået over 50.000 facebookbrugere til at tage opfordringen til sig og dele billedet.

Men hvis de har gjort det i håbet om at bringe et gammelt minde tilbage til sine retmæssige ejere, bliver de nok skuffede.

Billedet stammer nemlig fra den populære film Tilbage til fremtiden fra 1985. Og kender man filmen, er der en række ledetråde i teksten, der peger på, at opslaget i virkeligheden er en spøg.

Ikke desto mindre ser flere facebookbrugere ud til at være blevet snydt af billedet.

En bruger skriver i kommentarfeltet til billedet “smukt par, jeg ville ønske, at ejeren blev fundet, krydser fingre”. Mens en anden skriver “Hvor er det et dejligt billede, hvem end det er, bare i finder dem der ejer det”.

Og det er de bestemt ikke ene om. Billedet har nemlig floreret længe.Opslaget på Facebook, som tusindvis af facebookbrugere har delt i håb om at finde ejeren af billedet. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Opslag spækket med ledetråde

Billedet er blevet delt ad flere omgange og i forskellige lande. Fælles for de mange opslag er en næsten enslydende billedtekst.

Men selvom billedet har været vidt omkring, er det tilsyneladende ikke lykkedes at finde dets ejermand. Og det er der en god forklaring på. Parret på billedet er nemlig ikke et virkeligt kærestepar.

Billedet viser derimod de to skuespillere, Crispin Glover og Lea Thompson, der spiller ægteparret George McFly og Lorraine Baines McFly i filmen Tilbage til fremtiden.

Skulle man ikke genkende de to skuespillere på billedet, er billedteksten også fyldt med hints om, at opslagene refererer til filmen.

For eksempel beskrives det, at der på billedets bagside står “mor og far, 1955”. Og det er bestemt ikke tilfældigt.

I Tilbage til fremtiden rejser teenageren Marty McFly nemlig ved et uheld tilbage i tiden til år 1955. Her møder han sine forældre, George og Lorraine, der også selv er teenagere. Marty tager til George og Lorraines skolebal, og det er netop her billedet stammer fra. På billedet fra Facebook er de stylet på præcis samme vis som til skoleballet i filmen.

Ens for næsten alle opslagene med billedet er også beskrivelsen af, at billedet blev fundet på en parkeringsplads. I et af opslagene har parkeringspladsen navnet Futura, der er latin for fremtiden. 

I filmen foretager Marty sin tidsrejse fra en parkeringsplads. Og det er formentlig derfor, at det lige netop er en parkeringsplads, at billedet, ifølge opslagene, skulle være fundet på.

Skuespillere bliver til israelsk par

For omkring et år siden blev billedet delt vidt og bredt i Israel. Her var det en israelsk mand, der i første omgang delte billedet på Facebook, efter han havde redigeret det til at se ældre ud. I billedteksten skrev han, at billedet var fundet på en gade i Tel Aviv, og at han nu ønskede hjælp til at finde ejerne af det.

Den israelske mand har sidenhen fortalt nyhedsagenturet Jewish Telegraph Agency, at han delte billedet som en joke, men at det hurtigt greb om sig, da flere facebookgrupper dedikeret til slægtsforskning begyndte at dele billedet.

Og det kastede en del forskellige teorier af sig.

Nogle mente nemlig, at manden på billedet måtte være beslægtet med en israelsk tv-vært på grund af deres slående lighed, mens andre identificerede parret på billedet som venner af deres onkel. Størstedelen troede dog blot, at der var tale om et israelsk par fra 1950’erne.

Opslaget ligger stadig på Facebook, men en række facebookbrugere har dog gjort andre brugere på platformen opmærksomme på, at der er tale om en spøg.

Opslag vækker harme

Facebookbrugeren, der har delt opslaget i Danmark, fortæller til TjekDet, at flere af dem, der har set og delt hans opslag, ikke har opdaget, at der er tale om en spøg. Og derfor er det bestemt ikke alle, der har fundet opslaget morsomt.

“Jeg har fået skældud i min indbakke af et par stykker,” skriver han.

Af samme årsag har han ikke ønsket at stå frem ved navn i denne artikel, men hans navn er redaktionen bekendt.

Et eksempel på en vred besked var fra en kvinde, som kontaktede ham, fordi hun havde følt sig til grin, da hun efter at have delt opslaget fandt ud af, at det i virkeligheden stammede fra en film, fortæller han.

Han havde dog ikke forestillet sig, at opslaget ville skabe så mange reaktioner.

“Jeg synes, at det er vildt, at det er kørt så langt ud,” skriver han og forklarer:

“Det er udelukkende ment som en joke. Alle, som har set de film, kan se, hvad det er.”

Facebookbrugeren delte billedet, efter han havde set det andre steder, blandt andet i en facebookgruppe ved navn “søg efter den du ikke har set i mange år”.

Opdateret 11. maj 2022

Vil du vide mere?