Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Snydt af satire: Opslag om Mette Frederiksens bryllup vækker vrede

Faktatjek 30. sep 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
  • Den satiriske instagramprofil dkpolmemes gør grin med regeringens nyeste coronarestriktioner, der gør det tæt på umuligt at holde bryllup

  • Dkpolmemes deler et fingeret Mette Frederiksen-opslag med et billede fra hendes eget bryllup som trøst til dem, der måtte aflyse deres

  • Men adskillige brugere på sociale medier fanger ikke satiren og ser sig sure på Mette Frederiksen

Massevis af facebookbrugere raser over Mette Frederiksens ufølsomme forsøg på at opmuntre brudepar med knuste bryllupsdrømme. 

Vreden skyldes et facebookopslag med et billede af Mette Frederiksen i sin brudekjole. Her henvender hun sig til brudepar, der måtte udskyde eller aflyse bryllupsfesten, efter regeringen fredag den 25. september skærpede forsamlingsforbuddet på 50 personer, så det nu også ville gælde for private fester såsom bryllupper.

Og i opslaget, der kunne se ud til at stamme fra statsministeren selv, står der blandt andet:

“Som et plaster på såret, får I lige et billede fra min store dag.”

Men opslaget er slet ikke Mette Frederiksens værk. Det er derimod ren satire og stammer fra den populære satireprofil dkpolmemes, der huserer på Instagram med over 52.000 følgere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️❤️

Et opslag delt af Dansk Politik (@dkpolmemes) den

Opslaget fra satiresiden dkpolmemes, der har vakt vrede mod statsministeren.


Opslag vækker harme

Efter dkpolmemes deler det fingerede opslag med Mette Frederiksen i brudekjole, ryger opslaget videre ud på sociale medier gennem en række forskellige facebookbrugere.

Også Anders Hemmingsen deler opslaget via sin instagramprofil, der har én million følgere og er kendt for at dele andres billeder og memes.

Men i takt med at opslaget er blevet delt, er det i flere tilfælde ikke længere tydeligt at se, at det er den satiriske instagramprofil, der står bag det. Og opslaget kan dermed se ud som en autentisk statusopdatering fra Mette Frederiksen selv.

At opslaget er ren og skær politisk satire, ser også ud til at været gået forbi flere sociale medie-brugeres næse. 

 

I hvert fald bliver Mette Frederiksen på sociale medier klandret for at gnide salt i såret, være respektløs, upassende og provokerende. En skare af facebook- og instagrambrugere beskriver endda statsministeren med diverse skældsord.

Anders Hemmingsen gør sine følgere opmærksomme på, at der er tale om satire ved at skrive hashtags til opslaget som “#ikkeenægteopdatering” og “#deterbarefis”. 

Men opslaget vækker stadig harme blandt flere brugere, blandt andre Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der skriver: 

“Helt oplagt. Hvad sker der for dig Mette?? Er du og din socialdemokratiske regering slet ikke klar over hvilken kattepine, du sætter mange i? Men fint du selv lige nåede brylluppet ….” 

 

Opslaget får også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard til at kritisere statsministeren. (Skærmbillede) 


Advarer om misforståelser

Andre brugere advarer om, at det kan være svært at se, at der er tale om et satirisk opslag. Mange vil tro, at opslaget kommer fra Mette Frederiksen selv, lyder bekymringen. 

Blandt andre skriver skuespiller Nikolaj Lie Kaas på Anders Hemmingsens opslag:

“Det er under bæltestedet, guys. Der er 50 procent, der tror på sådan en opdatering.”

Flere brugere giver udtryk for samme holdning. I facebookgruppen “Humor”, hvor opslaget ligeledes er delt, skriver en bruger:

“Man kan jo allerede se herinde, hvor mange der ikke fatter, at det er en fake side med en dårlig form for humor, da den opfattes forkert.”

Kigger man på Mette Frederiksens egne profiler på sociale medier, vil man da også hurtigt finde frem til, at hverken billedet eller teksten fra opslaget er delt af statsministeren selv. 

En billedsøgning på Google viser derimod, at der er tale om et billede brugt af BT i forbindelse med en artikel om Mette Frederiksens bryllupskjole.

Opdateret 8. apr 2021