Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker

Faktatjek 19. nov 2019  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
  • Et billede af dagligvarekæden Faktas sortiment af julegodter har det seneste døgn cirkuleret på Facebook. 

  • På billedet ses blandt andet en chokoladejulemand, der på prisskiltet er angivet som "vintermænd". 

  • Og det har fået facebookbrugere i hobetal til at rase mod Fakta og plastre supermarkedskædens facebookside til med vrede anmeldelser. 

  • Men Fakta har slet ikke ændret på julemændenes navne. I stedet har Fakta har været udsat for politisk satire.

  • Billedet er nemlig manipuleret for at udstille den seneste uges diskussion om brugen af 'vinter' i stedet for 'jul'.

Et billede af dagligvarekæden Faktas sortiment af julegodter har det seneste døgn cirkuleret med høj hast på Facebook. På billedet ses blandt andet en chokoladejulemand. Men på prisskiltet under chokoladefigurerne er julemændene angivet som "vintermænd".

Det har fået facebookbrugere i hobetal til at rase mod Fakta og plastre supermarkedskædens facebookside til med vrede anmeldelser. Og COOP’s informationschef har til flere medier sagt, at Fakta slet ikke har ændret på julemændenes navne.

Og det har han helt ret i. For nu viser det sig, at Fakta har været udsat for politisk satire.

En falsk facebookbruger har nemlig mandag eftermiddag orkestreret et opslag med et manipuleret billede af Faktas prisskilte. I dag er billedet, der i mellemtiden er delt 4.500 gange, ændret tilbage til originalen – nu står der retteligt jul foran alle produktnavnene på skiltene.

Artiklen fortsætter under billedet.

This describes the image
Det er et tip, der fører TjekDet til dette opslag med et billede af julemænd og andre julegodter, der angiveligt sælges som "vintermænd" og "vinterfestblanding". Opslaget blev delt mandag eftermiddag. Foto: Skærmbillede/Facebook

På det originale billede står der ikke et ord om vintermænd. I stedet har produkterne navne som "Julemænd", "Julemønt" og "Juleblanding".

Vittighed på Faktas bekostning

I det oprindelige opslag med det manipulerede billede havde en facebookbruger med navnet Hanne Lisbeth Knudsen sendt en svada afsted mod Fakta:

"Hvornår er grænsen nået? Skulle ud og handle i Fakta tidligere i dag til blandt andet julefrokost med familien, men det må man måske ikke sige mere?"

I opslaget står også:

"Undskyld mig, jeg bor altså i Danmark, hvor vi fejrer jul, ikke vinterfest. Hvis man ikke kan lide jul, må man bo et andet sted."

Hertil havde facebookprofilen vedlagt billedet, hvor Fakta angiveligt skulle have skrevet "vintermænd" i stedet for julemænd på prisskiltet.

Men omtrent 14.30 tirsdag eftermiddag ændrer facebookprofilen pludselig både billede og tekst. Væk er nu de manipulerede skilte. Og teksten tilkendegiver i stedet, at de flere tusinde brugere, der har delt billedet, er blevet godt og grundigt taget ved næsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

This describes the image
Det nye opslag på den samme facebookprofil, der delte det oprindelige falske billede, sender nu en slet skjult hilsen til de seneste dages mange påstande om, at forskellige fødevarekæder har droppet ordet jul i deres produktsortiment. Omkring klokken 15:00 tirsdag forsvinder også dette opslag og profilsiden Hanne Lisbeth Knudsen bliver slettet. Foto: Skærmbillede/Facebook

Gør grin med DF’er

I de seneste par uger har gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup gjort sig bemærket for at opleve en tendens til at ordet jul bliver skiftet ud med ordet vinter. Også her spiller DF-profilen en rolle, da han var tagget i det falske opslag og nævnt i opslaget med det 'rigtige' billede af Faktas julemænd.

I et facebookopslag om ALDI's vintermedister havde Peter Skaarup nemlig ønsket at se flere eksempler på, at ordet jul bliver skiftet ud med ordet vinter.

Det er ikke lykkedes TjekDet at komme i kontakt med personen bag profilen Hanne Lisbeth Knudsen. Profilen var oprettet samme dag, som den lavede det opsigtvækkende opslag. Billederne, som profilen havde lagt ud af sig selv og sit hus, var også hentet andre steder på nettet, viste TjekDets research.

Med al sandsynlighed var profilen bag Faktas shitstorm altså falsk, og profilen er nu slettet igen.

COOP, der står bag Fakta-butikkerne, kan ikke få øje på morskaben ved vittigheden om, at deres chokoladejulemænd skulle være blevet omdøbt.

"Det er ikke sjovt. Det er pjat," siger Jens Juul Nielsen, informationschef hos COOP, og fortsætter:

"Mange kunder er blevet ophidsede, og det har vi måttet bruge meget tid på. Det er ikke en god idé at lyve om sådan noget. Men det minder os alle om at være kritiske på sociale medier."

Afslør selv manipulerede billeder

Inden facebookbrugeren afslørede vittigheden, havde TjekDet analyseret det manipulerede billede.

Foto Forensics kan ofte afsløre, om et billede af blevet manipuleret i et billedbehandlingsværktøj.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Øverst til venstre herover ses originalbilledet. Til højre vises en analyse, hvor der er tydelige markeringer på de steder, hvor prisskiltene er placeret. Det kan indikere, at netop de områder er blevet manipuleret.

Desuden fortæller Foto Forensics os, at originalbilledet er blevet gemt med filnavnet "faktaslagelse.jpg". Det stemmer overens med, at det på profilsiden Hanne Lisbeth Knudsen fremgik, at 'hun' boede i Slagelse.

Flere supermarkeder i jule-vinter-storm

Det er langt fra første gang, at supermarkeder må stå model til falske rygter om, at de har sløjfet julen – eller i hvert fald opgivet ordet i flere produktnavne. Forleden var det Aldi, der fejlagtigt blev anklaget for at have omdøbt den klassiske julemedister til fordel for en vintermedister.

Også Føtex fik en på hatten i et opslag, som hævdede, at en helt ny bløddejsbolle med sukkertopping, der bærer navnet vinterbolle, egentlig har heddet julebolle. Men det er heller ikke rigtigt.

Og Ikea udkom for nylig med en kollektion af forskellige dekorationer, som varehuset kalder Vinterfest. Det fik facebookbrugere i hobetal til at rase mod varehuset med anklager om, at Ikea helt undlader at benytte ordet jul – alt sammen for at tage særlige religiøse hensyn på bekostning af danske juletraditioner.

Endelig kom den fynske landsby Ullerslev på det virale danmarkskort, da et opslag beskyldte byen for at sløjfe julen af hensyn til muslimer, fordi byen har et såkaldt vintertræ.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023