Nye tal: Investeringssvindel er fordoblet på bare et år

-
Fra 2023 til 2024 er danskernes tab som følge af investeringssvindel fordoblet, viser nye tal fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark.
-
Størstedelen af tabet sker gennem svindelannoncer på sociale medier, hvor kendte danskere misbruges som blikfang.
Godt 1.100 danskere blev i 2024 franarret 95 millioner kroner af svindlere, der lokkede med guldrandede investeringer online.
Det er en fordobling fra 2023, hvor knap 48 millioner kroner forlod danskernes bankkonti og endte i lommerne på falske investeringsrådgivere.
Det viser tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, som vurderer, at langt de fleste ofre går i svindlernes fælde via annoncer på sociale medier.
”Vi skal alle være klar over, at denne type svindel eksisterer. Og at svindlerne ofte finder deres ofre på de sociale medier med urealistiske løfter om lukrative investeringer,” siger Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.
TjekDet afdækkede i foråret 2024 omfanget af den såkaldte kendissvindel på Facebook, hvor kendte danskere misbruges som blikfang i annoncer med falske nyheder, der er designet til at lokke almindelige danskere i kløerne på svindlere.
TjekDet kunne afsløre, at 49 kendte danskere ufrivilligt medvirkede i titusindvis af svindelannoncer på Facebook. Alene tv-vært Anders Lund Madsen indgik med navn og billede i flere end 9.000 annoncer.
Og de mange annoncer, som svindlerne betaler for at sprede på Facebook, er en god forretning for Meta, selskabet bag det sociale medie. Det vurderede cybersikkerhedsekspert Peter Kruse, der har fulgt kendissvindlen på Facebook i årevis, tilbage i foråret 2024 på baggrund af TjekDets beregninger.
"Det her kan nemt blive et trecifret millionbeløb, hvis vi kigger globalt på det. Og det viser jo noget om omfanget af den her svindelkarrusel. Det er en stor og veldrevet forretning," sagde han dengang.
Vores afdækning viste også, at Meta ikke bare lægger platform til svindlen, men at de heller ikke fjerner de åbenlyse svindelannoncer trods gentagne anmeldelser fra Facebook-brugere. I en afgrænset periode i starten af januar 2024 var det over 80 procent af annoncerne, som Meta lod stå på deres platforme.
“Jeg har ingen fantasi til at forestille mig, hvorfor i alverden Meta ikke kan lukke det ned. Det er jo betalte annoncer, så det burde være ret enkelt at lave en søgning,” sagde Anders Lund Madsen dengang til TjekDet.
Meta: Svindlerne er stærkt motiverede
Ifølge Metas politiske chef i Norden, Martin Ruby, er det dog sværere end som så, fordi “svindlerne er velorganiserede, bruger nye teknologier og er stærkt motiverede til konstant at prøve at snyde vores systemer”.
Det sagde han til TjekDet i april 2024, hvor han også understregede, at Meta på ingen måde glæder sig over de mange millioner, de tjener på annoncerne.
“Vi har ingen som helst interesse i at have den slags annoncer på vores platforme, da de ødelægger oplevelsen for vores brugere og lokker dem med svindelbudskaber. De penge, svindlerne betaler for annoncerne, ville vi meget gerne være fri for, de står på ingen måde mål med den dårlige omtale, vores platforme får som resultat,” skrev Martin Ruby i en mail.
For godt to uger siden skrev Meta i en pressemeddelelse, at de lancerer en udvidet ansigtsgenkendelse som en del af deres kamp mod svindelannoncerne. Tanken bag er, at de kendte, der står for skud, kan medvirke til at få annoncerne stoppet.
Under afdækningen af svindlen talte TjekDet også med førtidspensionisten Tina, der blev franarret halvanden million kroner. Du kan se videoen med Tina og læse hendes historie her.
Du kan læse meget mere om investeringssvindlen i hele TjekDets artikelserie 'Svindlen på Facebook', som du finder her.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.