Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

5G er ikke årsag til hundredvis af døde fugle i hollandsk park

Faktatjek 8. mar 2019  -  5 min læsetid
Tjekdet

Hundredvis af fugle er døde under et 5G-eksperiment i Holland.

Sådan lyder det foruroligende budskab, der begyndte at sprede sig på sociale medier og andre steder på nettet i november sidste år. Angiveligt skulle en test af den nye teleteknologi, der vil kunne give lynhurtig mobilforbindelse, have strålet hundredvis af fugle, der efterfølgende er drattet døde ned fra himlen.

Historien stammer ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes oprindeligt fra hollænderen John Kuhles, der blandt andet driver facebooksiden Infopowerment. Baseret på John Kuhles facebookopdateringer om den mystiske fugledød skrev den amerikanske blogger Erin Elizabeth et indlæg på sin blog Health Nut News.

 

 

Opslag fra facebooksiden 5G Stråling - Nej tak

 

 

Og i det indlæg hævder hun, at der i løbet af få dage sidst i oktober faldt flere hundrede fugle ned fra himlen i Huijgenspark i den hollandske by Haag.

Erin Elizabeths påstand fortsatte sin færd rundt på internettet, blandt andet på YouTube, hvor en video om hændelsen er blevet set næsten to millioner gange.

Men historien er falsk.

Det er dog rigtigt, at der døde flere hundrede fugle i Haag i slutningen af oktober, men ifølge Theresa Scheeben, der er pressemedarbejder ved Haags byråd, er der ikke blevet foretaget 5G-tests i de dage, hvor fuglene blev fundet. Derudover afviser danske forskere, at 5G kunne have været årsag til fuglenes død.

30 døde stære blev opdaget i Huijgenspark den 19. oktober sidste år, og i de følgende to uger blev der fundet yderligere 307 døde stære.

Men testen af 5G-teknologien i samme område fandt sted længe før de mystiske fugledødsfald. Flere hollandske medier skriver nemlig, at det kinesiske teleselskab Huawei foretog 5G-testen i slutningen af juni - altså omkring fire måneder før de mange fugle pludselig faldt døde om.

 

 

Torsdag d. 28. juni: Huawei prøvetester 5G i Haag.
Fredag d. 19. oktober: 30 døde fugle bliver fundet i Huijgenspark.
Onsdag d. 24. oktober: Endnu 30 fugle bliver fundet samme sted.
Torsdag d. 25. oktober: 87 fugle bliver fundet.
Torsdag d. 1. november: 150 fugle dør, og der bliver efterfølgende fundet yderligere 40 døde fugle i parken.
I november: Huawei tester igen 5G i Haag.

Kilde: Hollandske medier, Huawei

 

Det bekræfter Richard Spaans, der er kommunikationschef for Huawei i Holland. Ifølge ham foretog Huawei en 5G-test i Haag den 28. juni 2018, altså flere måneder før fugledødsfaldene. Han oplyser desuden til TjekDet, at Huawei har foretaget endnu en test i november samme år, altså efter de første fugle blev fundet i døde i parken.

Men er det overhovedet sandsynligt, at afprøvningen af 5G-masterne alligevel kan have resulteret i fugledød?

5G ikke farligere end nuværende mobilsignaler

Lars Dittmann, der er professor i kommunikationssystemer ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), køber ikke teorien om, at en test af en 5G-mast skulle være årsagen til de 337 døde stære. I bund og grund adskiller 5G-signalerne sig ikke fra hverken 3G- eller 4G-signaler, som har været "dagligdag" for stærene i adskillige år.

 

 

Professor i kommunikationssystemer ved DTU.

 

 

"Hvis 5G skulle slå fugle ihjel, så burde 3G og 4G også have gjort det. Og de teknologier har jo været udrullet i mange år efterhånden," siger han.

På Københavns Universitets Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab sidder Lars Erik Larsen, der er dyrlæge og professor. Han har læst om de uforklarlige dødsfald blandt stærene i Haag, og han vurderer også, at det er helt usandsynligt, at mobilstråling skulle være dødsårsagen.

"Jeg kender ikke til tidligere beskrivelse af sygdom eller dødsfald blandt fugle som følge af stråling fra netværk, og jeg finder det højst usandsynligt, at der ville ske samtidig massedød flere måneder efter, at fuglene har været udsat for en belastning med stråler," siger han.

Professorens dom over det dødbringende 5G-signal er derfor klar.

"Jeg har ikke kunnet finde videnskabeligt grundlag for de påstande, der rejses, og da dødsfaldene kan have andre mere realistiske årsager, er det min personlige holdning, at denne historie er et eksempel på konspiratorisk spin af en lægmand, der spredes ukritisk på de sociale medier."

 

 

Men hvis ikke 5G-testen var årsagen, hvad var så?

Giftig busk kan være morderen

Peter van Tulden, der er forskningskoordinator på Afdeling for Bakteriologi og Epidemiologi ved Wageningen Bioveterinary Research i Holland, har undersøgt de døde stære fra Haag. Han tvivler også på, at 5G kunne være årsag til de mange fugles død.

"Vi har ikke undersøgt det nærmere, men jeg tror, vi ville have set mange flere døde fugle, hvis en 5G-test var årsagen," skriver Peter van Tulden i en mail til TjekDet.

Ifølge ham er fuglene døde af indre blødninger, muligvis forårsaget af at de er faldet ned fra træerne. Men hvorfor de er faldet ned, er mere uklart.

"Det har ikke været muligt at konkludere noget endeligt. Vi fandt giftstoffer fra takstræ i fuglene. Fuglene kan have spist små stykker takstræ eller drukket vand med rester af takstræ, som kan have svækket dem og medført, at de er faldet ned fra træerne," forklarer Peter van Tulden.

Han oplyser, at stære normalt spiser bær fra takstræet uden at blive forgiftet af det, fordi bærrenes giftige frø ryger ud igen i hel form gennem fuglens afføring. Men fordi man om efteråret beskærer takstræer, kan fuglene have fået træets giftstoffer i sig på anden vis.

 

 

5G er den femte generation af det internet, vi får via mobilmasterne. Lige nu har vi 4. generation af mastebaseret datateknologi. Den største forskel på 4G og 5G er hastigheden, og langt flere brugere kan være på nettet samtidigt.

Netop antallet af brugere er væsentligt, fordi den mobile datatrafik ventes at fortsætte sin kraftige vækst – en vækst som det eksisterende 4G-net ikke vil kunne imødekomme.

Samtidig vil 5G for alvor kunne styrke udviklingen af det såkaldte Internet of Things (IoT), hvor for eksempel robotter på hospitaler vil kunne hjælpe læger og sygeplejersker med transport af udstyr og blodprøver. Blandt andet fordi nettet vil kunne understøtte førerløse biler og droner.

5G-nettet ventes at give datahastigheder, der er op til 100 gange hurtigere end i de nuværende 4G-net. Og potentielt kan det blive op til 1.000 gange hurtigere.

Overgangen til 5G kræver, at infrastrukturen udbygges med et betydeligt antal nye maste- og antennepositioner. Desuden skal nettet sende på et nyt frekvensbånd. Det vil betyde, at mange af nutidens mobiltelefoner ikke vil kunne bruge 5G-netværket.

Samtlige partier i Folketinget bakker op om et nyt teleforlig. Et af hovedelementerne i forliget er ambitionen om, at Danmark skal være i førerfeltet med udrulning af 5G, og at Danmark skal have de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af den nyeste teknologi

I Danmark er forventningen, at 5G er klar efter år 2020.

Kilder: Energi,- forsynings- og klimaministeriet, TDC.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023