Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bank advarer mod bitcoin-svindelnummer

Faktatjek 2. jan 2018  -  2 min læsetid
This describes the image

Norges andenstørste bank SpareBank 1 advarer mod et nyt svindelnummer med kryptovalutaen bitcoin. Bankkunder bliver lokket til at opgive personlige oplysninger til deres bankkonti, hvorefter svindlerne angiveligt investerer i bitcoins på bankkundernes vegne. Men investeringen er kun den sikre vej til at tabe penge.

Det er ikke kun nordmænd, som svindlerne forsøger at lokke i fælden. Flere på TjekDets redaktion har modtaget lignende invitationer fra fupmagerne, og på Facebook advarer flere danskere også mod svindelnummeret.

"Det er vigtig at huske på, at du aldrig må opgive dine personlige bankoplysninger. Desuden bør du aldrig foretage investeringer igennem personer du ikke kender, og du skal være varsom med at foretage investeringer, du ikke forstår fuldt ud," skriver SpareBank 1 i en pressemeddelelse.

Bitcoin-svindelen går i sin enkelthed ud på, at bankkunder modtager en mail på dansk fra personer, udgiver sig for at komme fra et firma, som tilbyder hjælp til at investere i bitcoins. I mailen bliver modtageren inviteret til at investere i den digitale valuta. Det kræver blot, at du oplyser dit telefonnummer og personnummer.

Vær opmærksom

Hvis du vælger at svare på henvendelsen, så ringer svindlerne til dig. Personen, som ringer, er gerne engelsktalende og forsøger i løbet af samtalen at skabe et tillidsforhold. I samtalen henvises der til de e-mails og tilbud, som offeret har reageret på. Mails som indeholder løfter om, at du kan tjene store penge på kryptovalutaen.

Bedragerne tilbyder i den forbindelse at tage sig af de praktiske forhold med investeringen i bitcoins.

"Det vi ser, er, at den første transaktion som regel er indledt af offeret selv, og ofte drejer sig om nogle tusinde euro. Når personnummeret er sendt til bedragerne, bliver pengene overført til en konto i en anden bank. Herefter bliver pengene videreført til en bitcoin-adresse (en slags bitcoin-konto, red.), som er oprettet i offerets navn," siger Thor-Christian Haugeland, der er kommunikationsdirektør hos SpareBank 1.

Problemet er bare, at bedragerne selv beholder ‘nøglen’ til bitcoin-kontoen, og offeret får aldrig adgang til de digitale mønter og taber alle de investerede penge.

Kommer tilbage efter mere

Svindlerne ringer i anden fase af bedrageriet igen til offeret. Her forklarer de, at kursen på Bitcoins er steget voldsomt, og at det gælder om at smede, mens jernet er varmt. Svindlerne tilbyder igen at hjælpe med at foretage nye transaktioner

Hvor det i første omgang var kunden selv, der overførte pengene, så får svindlerne nu selv adgang til offerets netbank og kan dermed plyndre konti og kreditkort.

"Dette er en helt ny måde at svindle på, og derfor mener vi at det er nødvendig at advare mod dette," forklarer Thor-Christian Haugeland.

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

LÆS OGSÅ: IKEA ADVARER: Svindelnummer erklærer dig for vinder af gavekort

LÆS OGSÅ: SAS misbruges i falsk konkurrence på Facebook

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?