Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Billeder af syge piger bruges som bevis for international pædofiliring

Faktatjek 26. aug 2020  -  3 min læsetid
This describes the image
Et opslag med billeder af piger med store maver florerer på sociale medier. Men flere af pigerne på billederne er ikke gravide, viser faktatjek. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Et vidt delt facebookopslag viser flere billeder af små piger med store maver og henviser til en konspirationteori om en pædofiliring

  • Men flere af pigerne på billederne har store maver som følge af sygdomme

  • I opslaget er der dog også billeder af andre piger. Men hvorfor de har store maver, vides ikke

Billeder af små piger med usædvanligt store maver florerer i et opslag på Facebook.

Brugeren bag opslaget giver i opslagets tekst indirekte sit bud på, hvad der er inde i pigernes store maver. Med en række hashtags henviser brugeren nemlig til en konspirationsteori om en omfattende international pædofiliring.

Pigerne på billederne kunne dermed være de gravide ofre, der dokumenterer, at pædofiliringen eksisterer.

Opslaget, som er fra 12. august 2020, er blevet delt hele 5.500 gange og er vist over to millioner gange på Facebooks platform.

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Brugeren bag opslaget giver indirekte sit bud på, hvad årsagen til pigernes udspilede maver er ved hjælp af hashtags. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Ideen om den internationale pædofiliring er et led i en konspirationsteori, der går under navnet QAnon. Tilhængerne af teorien mener blandt andet, at den berygtede pædofiliring drives af en ikke nærmere bestemt satanistisk verdenselite.

Men det lader ikke til, at der i denne omgang er fundet dokumentation for teorien om pædofilringen. For med al sandsynlighed har flere af pigerne i facebookopslaget fået store, udspilede maver på grund af forskellige sygdomme.

Store maver skyldes hjertesvigt

To af billederne i opslaget er præget af et vandmærke fra billeddatabasen Getty Images. Besøger man hjemmesiden, kan man læse, at billederne er taget af en fransk fotograf ved navn Raphael Gaillarde i 2003. Her står også, at pigerne er fra Afghanistan og hedder Ghulam Sultami Masoura og Karima. Det fremgår dog ikke, hvad årsagen til pigernes udspilede maver er.

Det fremgår til gengæld af et tweet fra den humanitære sundhedsorganisation La Chaîne de L’Espoir. I tweetet står, at de to piger led af en art hjertesvigt, som kan give store mængder væske i maven. Organisationen er oprettet af hjertekirurg Alain Deloche og overlæge Éric Cheysson, der er de to læger, der tilså og behandlede pigerne i 2003. De to læger optræder også selv på begge billeder.

FAKTA: Hvad er pizzagate?

Teorien om, at der skulle eksistere en international pædofiliring ledet af blandt andet den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, fik tilnavnet Pizzagate. Den opstod i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvor der på sociale medier florerede rygter om, at børn blev holdt fanget i kælderen under pizzeriaet Comet Ping Pong i byen Washington D.C. 

Teorien fik øget opmærksomhed, efter en bevæbnet tilhænger af teorien stormede pizzeriaet og affyrede flere skud i 2016 med ønske om at befri de børneslaver, han var overbevist om, blev holdt fanget i pizzeriaets kælder. Han overgav sig dog, da han opdagede, at pizzeriaet slet ikke havde en kælder. Men det tog ikke livet af teorien, som i dag omfavnes af den omfattende konspirationsteori QAnon. 

Billederne af pigerne indgår i en længere billedserie, der skildrer den daværende franske præsidentfrue, Bernadette Chiracs, besøg på et hospital for mødre og børn i Kabul i Afghanistan. Ifølge billedbeskrivelserne på Getty Images’ hjemmeside var formålet med besøget at udvælge børn fra hospitalet, som skulle sendes til behandling på et hospital i Paris.

I billedserien er der også billeder af selve operationen af de to piger.

Stor milt, stor mave

Den sidste pige i collagen er afghanske Roya på otte år. Og ifølge non-profit organisation Child Foundation er heller ikke hun gravid. Hendes udspilede mave skyldes derimod en afart af blodsygdommen talassæmi, som blandt andet kan forårsage hævelser i milten, der kan vise sig ved netop en udspilet mave.

Organisationen har hjulpet børn i udsatte dele af verden siden 1994. Og et af dem er altså Roya, som organisationen via sin hjemmeside har samlet penge ind til. Her er også en beskrivelse af otte-årige Royas sygdomsforløb og et billede af hende, hvor man i modsætning til i facebookopslaget kan se hendes ansigt.

Flere billeder dukker op

Da facebookopslaget blev slået op den 12. august 2020, indeholdt det kun collagen med de tre afghanske piger. Men fire dage senere blev flere billeder føjet til opslaget. Også disse billeder viser piger med udspilede maver.

Flere ting peger på, at nogle af billederne kan stamme fra Brasilien. For eksempel er manden og pigen på billedet øverst til højre iført brasilianske fodboldtrøjer. I baggrunden på to af billederne er der desuden skilte på portugisisk. 

Det har dog ikke været muligt at finde ud af, hvor billederne kommer fra, eller hvem personerne på billederne er. Det har heller ikke været muligt at afgøre, om pigen eller pigerne på billederne faktisk er gravide.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Facebook-brugeren bag opslaget. Det har dog ikke været muligt.

Opdateret 5. apr 2023