Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat

Faktatjek 21. aug 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Adam Ihse/TT/Ritzau Scanpix

"Op mod 150 biler sat i brand og smadret i Sverige – men politikerne vil ikke tale om det," lyder overskriften i en artikel på danske TV 2’s hjemmeside den 15. august, der henviser til en onlinetransmitteret tv-debat dagen før mellem svenske partiledere forud for valget til rigsdagen, der finder sted i næste måned.

I artiklen skriver TV 2, at emnerne for partilederdebatten ‘kun’ var det svenske sygehussystem, økonomi, klima og immigration, mens de mange bilafbrændinger, som især har hærget byer i det vestlige og sydlige Sverige, overhovedet ikke var på dagsordenen.

"Det blev ikke nævnt med et ord. Det ville have undret en dansk seer, at emnet slet ikke fyldte noget. De snakkede om alle mulige andre emner," slår TV 2’s journalist Ole Vestergaard fast i artiklen, efter han havde fulgt debatten.

TV 2 deler artiklen på Facebook, hvor mange brugere kommenterer, liker og deler artiklen. Her bliver artiklens budskab brugt som et eksempel på de "berøringsangste svenskere".

Kom for sent til debatten

Men artiklens konklusion er helt forkert, skriver den svenske avis Svenska Dagbladet i et faktatjek.

Bilbrandene var faktisk det første emne, som blev taget op i partilederdebatten.

Efter cirka tre minutters velkomst og introduktion af debattens regler, spørger værterne, med henvisning til bilbrandene dagen forinden, den svenske statsminister Stefan Löfven og partileder for Moderaterna, Ulf Kristersson, hvordan de vil håndtere kriminaliteten i Sverige. Det bruger de to politikere de efterfølgende tre minutter til at svare på.

Men hvorfor skriver den danske tv-station så, at emnet slet ikke kom på banen?

Journalist Ole Vestergaard erkender overfor Svenska Dagbladet, at påstanden er forkert, og forklaringen på fejlen er ret simpel.

"Jeg så ikke de første minutter af debatten. Min fejl," oplyser han i et skriftligt svar til avisen.

Svenske medier prioriterer ikke afbrændingerne

I artiklen hævder Ole Vestergaard desuden, at bilbrandene ikke dominerede de svenske mediers forsider og spalter.

"Hvis man læser Sveriges aviser på internettet, skal man scrolle virkeligt langt ned på siderne, før man støder på noget, der omhandler det, der er sket i Sverige de sidste par dage," siger han til TV 2.

Men også den påstand udfordrer Svenska Dagbladet i sit faktatjek. Avisen havde ti artikler om bilbrandene på deres hjemmeside dagen efter episoderne, hvor flere af dem var placeret øverst på forsiden af avisens hjemmeside. Også flere andre landsdækkende svenske medier dækkede bilbrandene, hvor de i løbet af dagen også kunne ses øverst på hjemmesiderne.

Ole Vestergaard har ikke ønsket at kommentere sin påstand om manglende mediedækning, oplyser Svenska Dagbladet.

Bemærkningerne om, at bilbrandene ikke var med i debatten, er sidenhen blevet fjernet fra TV 2's artikel, mens artiklen fortsat hævder, at de svenske medier placerede omtale af bilafbrændingerne langt nede på deres hjemmesider.

Valget til rigsdagen finder sted den 9. september.

 

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023