Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

De her 46 billeder afslører ikke, at flystriber er et bevidst forsøg på at forgifte os alle

Faktatjek 29. okt 2020  -  5 min læsetid
Tjekdet
Et populært facebookopslag har samlet 46 billeder, som angiveligt beviser, at den såkaldte chemtrails-teori holder stik. Men billederne kan ikke dokumentere, at det skulle være tilfældet. For flere af billederne er manipulerede, vises uden for kontekst eller mistolkes i opslaget.  Foto: Pixabay
  • En lang række billeder beviser angiveligt, at konspirationsteorien om såkaldte chemtrails holder stik

  • Ifølge teorien forgifter en “verdens-elite” planetens mennesker, dyr og planter med kemikalier, som sprøjtes ud ved hjælp af fly

  • Men flere af billederne er manipulerede eller bringes uden for kontekst, og nogle af billeder er af piloter, der bevidst driver gæk med konspirationsteoretikerne

De hvide striber, som flyvemaskiner i mange tilfælde trækker efter sig, når de flyver over himlen, består i virkeligheden af kemikalier, som forgifter planetens mennesker, dyr og planter.

Det er essensen i teorien om chemtrails - eller ‘kemiske haler’ på dansk - der er en sejlivet teori i konspiratoriske kredse.

Der er delte meninger om, hvem der skulle stå bag denne spredning af kemikalier, og om den skulle finde sted for at forårsage sygdom, kontrollere klimaforandringer, hjernevaske befolkningen eller slet og ret for at udrydde menneskeheden som helhed. Men mange er altså enige om, at chemtrails er ganske virkelige.

Og der er tilsyneladende rigeligt med beviser. Et facebookopslag med hashtagget #chemtrails indeholder hele 46 forskellige billeder, der angiveligt dokumenterer, at teorien holder stik.

Opslaget er set 15.000 gange og er delt af knap 1.000 brugere. Og i kommentarsporet hyldes facebookbrugeren bag opslaget for det omfattende bevismateriale. 

Og det langt fra første gang, at billederne bruges på sociale medier til at 'afsløre', at chemtrails-teorien faktisk er den skinbarlige virkelighed.

Men billederne i opslaget dokumenterer ikke, at chemtrails findes. For flere af billederne mistolkes, er manipulerede eller bruges uden for kontekst.

Kemikaliestriber er i virkeligheden kondens

Blandt de 46 billeder i facebookopslaget er en række billeder af de hvide flystriber, der udgør hele omdrejningspunktet for teorien. For ifølge teorien er det altså disse striber, der indeholder giftige kemikalier.

Men striberne er i virkeligheden kondensstriber, som opstår, fordi flyets udstødningsgasser indeholder sod, støv og vanddamp, der fryser til iskrystaller i den kolde luft.

Hvis luften er tilpas fugtig, bliver partiklerne og iskrystallerne til kondensationskerner, fordi vanddamp fra atmosfæren samler sig – kondenserer – på dem. På den måde bliver skyer skabt som spor efter flyene. Det fortæller Herdis Preil Damberg, der er meteorolog ved DMI.

"Men det sker ikke hver dag, for det afhænger af, om der er høj fugtighed. Hvis den er lav, eller der er en stærk vind til at rive det i stykker, vil sporet enten forsvinde hurtigt eller slet ikke være der," siger hun.

Er der høj fugtighed, kan kondensstriberne desuden blive hængende i luften længe og skabe såkaldt sløret sol, hvor et tyndt slør af kondens lægger sig foran solen og skaber en tågelignende effekt.

Ballasttanke forveksles med kemikaliebeholdere

På to af billederne i opslaget ses den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der tilsyneladende er i gang med at inspicere det, der til forveksling ligner en form for kemikalietanke i kabinen på et passagerfly. Og det får tilsyneladende facebookbrugeren til at konkludere, at tankenes giftige indhold skal tømmes ud i atmosfæren.

Men tankene på billedet er slet ikke tiltænkt kemikalier. I stedet er der tale om såkaldte ballasttanke, der skal fungere som erstatning for vægten af gods og passagerer under testflyvninger, inden flyene får et færdigt interiør med passagersæder og plads til bagage. Til det formål bruges vand, som kan pumpes frem og tilbage i tankene for at justere vægtfordelingen.

Billederne af forbundskansleren kan også findes på den tyske regerings officielle hjemmeside, hvoraf det fremgår, at de stammer fra maj 2014, og at kansleren er i gang med at inspirere det indre af en ny Airbus A 350.

Flere af billederne i facebookopslaget viser også fly med sådanne ballasttanke i kabinen. De kan også spores tilbage til hjemmesider, hvoraf det fremgår, at der er tale om ballasttanke.

Artiklen fortsætter under billederneEt af de mange billeder med ballasttanke er desuden manipuleret. Billedet viser en række sorte tanke i kabinen på et fly. På den ene tank er der et biohazard-symbol, der skulle afsløre, at tanken indeholder giftige kemikalier. Men billedet er et skærmbillede fra en BBC-nyhedsvideo om jumbofly. Og i videoen er der intet advarselssymbol på selvsamme tank.

Piloters drillerier snyder konspirationsteoretikerne 

På flere billeder ses også, hvad der tilsyneladende er piloter, der bærer eller holder et badge eller klistermærke med påskriften ‘Team Chemtrail #Sprayandpray’. Og det fremhæver opslaget altså også som et bevis for, at chemtrail-teorien er virkelighed.

Men selvom det måske umiddelbart kan se inkriminerende ud, er forklaringen ikke, at der findes en hemmelig chemtrail-sammensværgelse blandt piloter.

Der er nemlig tale om en intern joke mellem piloter, der netop har til formål at vise, at teorien om chemtrails ikke har noget på sig. Det fortæller en af piloterne på billederne, som TjekDet har fået kontakt til. Piloten ønsker ikke at stå frem med navn her i artiklen, men navnet er redaktionen bekendt.

“Det er en joke. Piloter laver sjov med chemtrails, ligesom vi laver sjov med dem, der tror, at jorden er flad. Det er vores måde at sige, at det ikke passer. Det er en humoristisk måde at bekæmpe misinformationerne på,” oplyser han til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Opslaget indeholder flere forskellige billeder, hvor det, der tilsyneladende er piloter, bærer eller holde klistermærker eller badges med påskriften 'Team Chemtrail #Spayandpray.' Men der er i virkeligheden tale om en intern joke piloterne imellem, som netop har til formål at drive gæk med konspirationsteoretikerne. Foto: Skærmbillede af Facebook


Og både badges og klistermærker forhandles flere steder på nettet og kan således købes af alle og enhver, som ønsker at tage del i drillerierne. Eksempelvis fås klistermærke og badge på en tysk hjemmeside, som drives af piloter. Her lyder beskrivelsen til produkterne:

“Du vil med garanti forvirre mange konspirationsteoretikere!”

Et af billederne, der forestiller en pilot med et Team Chemtrail-badge på brystet, er i øvrigt manipuleret. På det oprindelige foto kan det ses, at piloten ikke bærer det omdiskuterede #teamchemtrail-badge, men derimod et andet badge med påskriften Air Force Reserve Command.

Det uredigerede billede er fra 2008 og er taget ved The Great New England Air Show, skriver fotografen på sin blog.

Facebookbrugeren har efterfølgende fjernet det manipulerede billedet fra facebookopslaget.

Manipulerede billeder af chemtrail-knapper

I opslaget finder vi også billeder, der er taget i cockpits i fly. På billederne ses chemtrails-knapper, som indikere, at piloten på et øjeblik kan åbne sluserne og sende gift ud i luften.

Men også de billeder er manipulerede.

Det kan man se ved at sammenligne med billeder af cockpittet i de fly, billederne forestiller.

Det ene billede forestiller ifølge faktatjekmediet Snopes cockpittet i et Embraer ERJ 145, og sammenligner man med billeder af det cockpit, vil man kunne se, at den faktiske påskrift ved knappen i cockpittet er sterile light og ikke chemtrails.

Det andet billede forestiller cockpittet i et Boeing 737. Den originale og umanipulerede version af billedet viser, at der i virkeligheden står APU på cockpittet i stedet for chem-trails. APU står får Auxiliary Power Unit og er en betegnelse for en lille jetmotor, der fungerer som en ekstra strømkilde på fly.

De to billeder er efterfølgende forsvundet fra opslaget.

Herunder kan du sammenligne originalbilledet og det manipulerede billede ved at swipe


Amerikanske patenter på flydele 

I facebookopslaget er der også billeder af to amerikanske patenter på flydele. Og sammen med de øvrige billeder i opslaget skal de to patenter altså bevise, at teorien om chemtrails holder stik.

Patenterne er ifølge de tilgængelige oplysninger fra henholdsvis 1974 og 1978, og ansøgeren er i begge tilfælde det amerikanske militær.

Men dykker man ned i det ene patent, fremgår det blandt andet, at der er tale om en generator, der kan fremkalde falske kondensstriber ved hjælp af pulver. Og selvom det måske netop kan synes som benzin på konspirationsteoriens bål, er formålet med opfindelsen ikke at gøre det muligt at udstøde giftige kemikalier.

Tværtimod fremgår det af patentet, at de falske kondensstriber har til formål at hjælpe i forbindelse med militære træningsøvelser, hvor piloter øver sig i at skyde til måls efter flyvende mål. 

“Flyvende mål bruges til at simulere lufttrusler i forbindelse med missiltests,” står der i patentansøgningen.

Og i sådanne tilfælde kan de falske kondensstriber gøre øvelsen mere virkelighedstro.

Det andet af de to patenter drejer sig om en dispenser, som kan sprede aerosolpartikler - det vil sige meget små partikler af eksempelvis væske - ved hjælp af centrifugalkraft.

Ifølge beskrivelsen af patentet er formålet med dispenseren at sløre radarbilleder ved at udsprøjte små metalliske partikler. Det skal sikre, at det fly, som dispenseren sidder på, ikke kan spores ved hjælp af potentielle fjenders radarer.

Tre billeder er forsvundet fra opslaget 

TjekDet har kontaktet brugeren bag facebookopslaget. Efter at brugeren er blevet forelagt, at flere af billederne i opslaget er manipulerede, mistolkede eller bringes uden for kontekst, er i alt tre billeder forsvundet fra opslaget. Ifølge brugeren har hun dog kun selv fjernet et af billederne. Hun ønsker ikke at kommentere yderligere.
 

Opdateret 29. okt 2020