Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Faktatjek 7. nov 2019  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

 

 

Oxford University har forbudt sine studerende at klappe.

Kilde: Flere medier i ind- og udland


Det er fortsat tilladt at klappe på Oxford University, men det er rigtigt, at studenterforeningen opfordrer til, at man i stedet anvender tegnsprogsbifald - altså jazzhænder - for at tage hensyn til dem, der bruger høreapparater eller lider af angstlidelser.

 

En lang række medier i både ind- og udland kunne i slutningen af oktober fortælle, at Oxford University – et af verdens mest prestigefyldte universiteter – har forbudt sine studerende at klappe.

Angiveligt skulle forbuddet mod klap tilgodese studerende, der ikke bryder sig om høje lyde eller bruger høreapparat. I stedet kræver Oxford University af de studerende, at de bruger et lydløst tegnsprogsklap.

På Facebook får nyheden flere til at kritisere forbuddet. I kommentarsporet til DR’s artikel ‘Universitet har gjort det forbudt at klappe – der skal bruges jazzhænder i stedet’ harcelerer facebookbrugere mod krænkelseskulturen.

"Om 200 år så vil historikere se tilbage på denne tid og græmmes ... De vil døbe det Krænkelsestiden," skriver en.

"Forfærdelig nyhed," skriver en anden.

"Et samfund pakket ind i vat!" lyder reaktionen fra en tredje.

Og flere stemmer i med lignende indvendinger som eksempelvis: "Det er til at brække sig over", "Kæft, en flok idioter" og "Jeg er så træt af 2019".

Men historien er ikke helt sand. Og der er slet ikke noget klappeforbud i Oxford.

Forbuddet mod at klappe er nemlig slet "ikke universitetets politik", oplyser Stephen Rouse, der er kommunikationschef på universitetet, i en mail til TjekDet. Han vil ikke kommentere sagen yderligere.

Dagbladet Politiken bragte sidste år en historie om, at et universitet i Manchester skulle have indført et lignende forbud mod at klappe. Men også den historie var forkert, og artiklen er nu forsynet med en rettelse.

Studenterorganisation vil tage hensyn

Det er fortsat tilladt at klappe på Oxford University, men studenterorganisationen opfordrer til, at man anvender jazz-hands til deres arrangementer. På billedet: Radcliff Camera, Oxford University

Selvom det altså fortsat er tilladt at klappe på Oxford University, er der faktisk et gran af sandhed i historien.

Studenterforeningen på Oxford University opfordrer nemlig de studerende til at lade være med at klappe til arrangementer, som studenterforeningen holder. Det gælder således ikke universitetets arrangementer.

Og heller ikke studenterforeningen forbyder nogen at klappe.

"Vi beder folk om at vise hensyn. Det ville være godt, hvis de studerende bruger tegnsprogsbifald (altså jazzhænder, red.) i vores studenterforening, men vi har forståelse for, at man kan glemme det," lyder det i en mail til TjekDet fra Liam Challenger, der er kommunikationsansvarlig i studenterforeningen.

Tiltaget er gennemført for at gøre studenterorganisationens arrangementer mere inkluderende.

"Adskillige studerende har fremhævet, at de hyppige, højlydte klapsalver, der tidligere fandt sted til vores arrangementer, har gjort det svært eller helt umuligt for dem at deltage," skriver Liam Challenger og henviser til, at klapsalverne er generende for studerende, der bruger høreapparat eller lider af eksempelvis autisme.

"Initiativet sker for at tackle de problemer, som denne gruppe studerende oplever," lyder hans forklaring.

Han understreger også, at initiativet ikke gælder for undervisning på universitetet, ligesom selve universitetet ikke har noget at gøre med studenterorganisationens nye initiativ.

DR har rettet artiklen efter TjekDets henvendelse.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023