Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ekspert afviser Støjbergs forklaring: Partshøring er ikke vanskelig jura

Faktatjek 11. okt 2017  -  3 min læsetid
This describes the image

Når Inger Støjbergs (V) ulovlige adskillelse af asylpar uden partshøring var gældende praksis i flere måneder i 2016, inden udlændinge- og integrationsministeren efter kritik fra ombudsmanden greb ind, skyldes det, at juraen er kompliceret.

Det fortæller hun onsdag formiddag på samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget:

"Det kan godt være, at det nu ser ud, som om det er 1. semesters jura, som enhver bare kan se. Men så enkelt er det bare ikke. Svaret var jo ikke givet på forhånd. Der var tale om, må jeg nok sige, en vanskelig juridisk vurdering," sagde hun under onsdagens samråd.

Og det er rigtigt, når Inger Støjberg siger, at man ikke stifter bekendtskab med forvaltningsret på jurastudiets første halvår, vurderer ekspert i forvaltningsret fra Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Det er nemlig først på 3. semester, at de jurastuderende gennemgår den basale forvaltningsret, som kravet til partshøring falder ind under, siger Sten Bønsing.

"Det er ganske almindeligt bachelorpensum. Hos os ligger forvaltningsret på 3. semester," forklarer han.

Hvor længe skal dine studerende have læst for at kunne vurdere den her sag?

"Jeg skal om en halv time i auditoriet for at undervise vores 3. semesterstuderende i de her ting. Så når de har læst i et år og tre måneder, har de været i gennem det," siger han.

Jurastudiet tager i alt fem år svarende til ti semestre.

Tillid er smagssag

Inger Støjberg blev under samrådet spurgt af Holger K. Nielsen (SF), om hun ikke var blevet underrettet om den ulovlige praksis af sine embedsmænd.

Her slog hun fast, at hun ingen problemer har med sit embedsværk:

"Jeg har fuldstændig tillid til alle embedsmændene i ministeriet. Der er ikke en finger at sætte på noget som helst," sagde hun.

Men ifølge Sten Bønsing burde embedsmændene i Udlændinge- og Integrationsministeriet kunne partshøringsreglerne på fingrene.

"Jeg ved jo ikke, hvad embedsmændene i ministeriet kan eller ikke kan. Men netop de her regler, skal de kende. Og de har pligt til at give ministeren besked om ulovlige beslutninger. Men jeg kan jo ikke vide, hvorfor de ikke har gjort det," siger han.

Kan Inger Støjberg have tillid til sit embedsværk?

"De har åbenbart ikke kunnet det her, og det er altså meget simpelt. Det er lidt en smagssag, om hun kan have tillid til dem. Men hun har i hvert fald fået forkert rådgivning, hvis det er rigtigt, at de ikke har fortalt hende om de her ting," siger han til Altinget.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 3. okt 2020