Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er den danske offentlige sektor den største i verden?

Faktatjek 2. dec 2016  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Politikere har sagt det igen og igen. Dog lidt i forskellige udgifter. Danmark har enten én af eller verdens største offentlige sektor.

Den påstand har DR-programmet Detektor forsøgt at faktatjekke. Og det kan måles på flere måder.

"Man kan kigge på antallet af offentlige ansatte, man kan kigge på deres lønsum, man kan også se på det offentlige forbrug eller udgifter - eller skattetrykket," siger Simon Halphen Boserup, postdoc., økonomi, Københavns Universitet, til Detektor.

Sammenligner man antallet af offentligt ansatte i Danmark med andre lande, udgør de offentligt ansatte i Danmark 35 pct. af alle beskæftigede, viser en OECD-opgørelse fra 2013, der dermed placerer Danmark, som det land med flest ansatte i sektoren.

Ser man på de offentlige udgifter som andel af bruttonationalproduktet er Danmark nr. 4 i en OECD-opgørelse fra år 2014. To år forinden var Danmark dog helt i top - på førstepladsen.

Uanset hvilken model man vælger, er det dog mere end svært at afgøre, hvor stor den danske offentlige sektor egentlig er sammenlignet med andre lande. Det vil altid indeholde et vist grad af skøn, fortæller Simon Halphen Boserup.

Der er så mange forbehold, at det reelt er umuligt at slå klart fast, om Danmark har den største offentlige sektor i verden. Men det er ikke forkert at sige, at den er blandt de største.

Se hele faktatjekket her.

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023