Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er der over 2 mio. danskere på overførselsindkomst?

Faktatjek 8. dec 2016  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

tjekdet tjek det påstand

Vi har 2,1 millioner danskere på overførsel. Der er bestemt råderum til, at man kan øge beskæftigelsen med 60.000.

Citat: Joachim B. Olsen (LA), i DR-programmet Debatten 1. december 2016.

Ifølge Joachim B. Olsen (LA) kan man sagtens øge beskæftigelsen. 2,1 millioner danskere lever nemlig på overførsel. Men en stor del af dem er pensionister og studerende, fortæller DR2-programmet Detektor.

Joachim B. Olsens påstand faldt i DR2-programmet Debatten i sidste uge.

"Vi har 2,1 millioner danskere på overførsel. Der er bestemt råderum til, at man kan øge beskæftigelsen med 60.000," sagde LA-politikerne.

Men er regnestykket virkelig så simpelt?

"Hvis hensigten med tallet er at illustrere beskæftigelsespotentialet i befolkningen, så bør man henvise til de grupper i befolkningen, der har et reelt beskæftigelsespotentiale," siger forsker ved Rockwoolfondens Forskningsenhed, Anders Bruun Jonassen, til Detektor.

Af de i alt 2.172.699 danskere, der ifølge Danmarks Statistik er på en eller anden form for overførselsindkomst, er lidt over en million folkepensionister, hvoraf en kvart million er over 80 år gamle, og 325.000 er SU-modtagere. Desuden tæller gruppen også personer på for eksempel barselsorlov. Alle sammen personer, der ikke umiddelbart er klar til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Anders Bruun Jonassen når herefter frem til, at der er lidt over 100.000 personer tilbage på overførselsindkomst, som har beskæftigelsespotentiale.

Detektor har forelagt tallene for Joachim B. Olsen. Her forklarer han blandt andet, at han ikke har sagt, at det er samtlige 2 mio. danskere på overførselsindkomst, som kan komme ud på arbejdsmarkedet.

Læs hele faktatjekket her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023