Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er mediernes dækning af krigen i Syrien fyldt med løgn?

Faktatjek 22. dec 2016  -  9 min læsetid
This describes the image

I de seneste uger er en video med den canadiske kvinde Eva Bartlett, der kalder sig selv uafhængig freelancejournalist og menneskerettighedsaktivist, blevet delt flittigt på de sociale medier. I videoen optræder Eva Bartlett angiveligt til et pressemøde hos FN, hvor hun fortæller "sandheden om, hvad der sker i Syrien" og retter en skarp kritik mod vestlige medier for at sprede løgne om forholdene i det krigshærgede land.

Under pressemødet kritiserer hun de vestlige medier, ikke bare for at have en dækning af krigen i Syrien præget af løgne, men også for at være en del af en international sammensværgelse mod det siddende syriske styre.

Medierne, siger hun, opfinder historier. Det gælder blandt andet bombning af hospitaler, der slet ikke har fundet sted, ligesom hun mener at kunne slå fast, at ofre i videoer bliver "genbrugt" – det vil sige, de samme personer optræder flere gange med måneders mellemrum i de vestlige medier, men hvor det fremstår som om, at der er tale om forskellige ofre. Alt sammen for at sætte Assads styre i et negativt lys, forklarer Bartlett.

Starten på et nyt medieparadigme

Flemming Splidsboel Hansen, der er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), har også set videoen med den medie-kritiske journalist. Selvom det, fra et vestligt synspunkt, er nogle opsigtsvækkende påstande, Eva Bartlett, med alvorlig mine sidder og fremfører foran det blå FN-bagtæppe, kommer videoens indhold langt fra bag på Flemming Splidsboel.

"Da jeg så videoen, blev jeg ikke overrasket. Det er endnu et element i informationskonflikten, men den er interessant at se, fordi man jo bliver konfronteret med nogle "facts", man ikke synes afspejler virkeligheden. Det er en rigtig vanskelig diskussion, man bliver konfronteret med," siger Flemming Splidsboel Hansen.

"Men vi ser en enorm kynisme, som er overraskende, som jeg tror, varsler et nyt paradigmeskifte i brugen af medier. Jeg tror desværre, det kun er starten." forklarer han.

Der er ikke nogen tvivl om, at Eva Bartletts vidnesbyrd fra Syrien konflikter med det billede af det krigshærgede land, der ellers tegnes i de vestlige medier. Men hvem er Eva Bartlett? Hvad laver hun hos FN? Og kan man stole på hendes påstande?

Danske journalister advarer på Facebook

Herhjemme stiller flere af de journalister, der beskæftiger sig med Syrien, sig meget kritiske over for Eva Bartlett. Nagieb Khaja, der er journalist og har lavet dokumentarprogrammer for blandt andet DR og TV 2, har besøgt Syrien flere gange under krigen, advarer på Facebook mod Eva Bartlett og hendes britiske kollega Vanessa Beeley. Han kalder dem for "propagandister mere end objektiv formidlere".

Også Puk Damsgård, DR-journalist og sidste års vinder af Cavlingprisen for bl.a. hendes reportager fra Syrien, fraråder at lytte til Eva Bartlett. DR-journalisten har på Facebook delt et kritisk opslag fra sin kollega Steen Nørskov, der også har Mellemøsten som sit stofområde, om den pågældende video med den canadiske journalist. "Det her er så vigtigt. For det er ikke andet end regimets velkendte og vældigt sofistikerede og dygtigt udførte strategi om at skabe tvivl og tåge om sandheden i Syrien," skriver Puk Damsgård i opslaget.

Reportager og vidneberetningerne fra Syrien er mange, og de er ofte modstridende. Dét, og det faktum, at internationale medier og internationale organisationer har meget ringe adgang til krigsområderne, gør det tæt ved umuligt at faktatjekke de påstande, der fra tid til anden bliver slynget ud af journalister, aktivister og andre, der kan finde på at udtale sig om tilstandene i og omkring Aleppo.

Medier faktatjekker Bartlett

Flere medier har alligevel forsøgt at faktatjekke et par af de ting, Eva Bartlett siger under pressemødet den 9. december. Det gælder blandt andre det store amerikanske faktatjekmedie snopes.com, det tyske magasin Der Spiegel og den britiske tv-station Channel 4. Du kan se Der Spiegels faktatjek i videoen herunder.

videobil

For at starte med Bartlett selv, så præsenteres hun som "uafhængig canadisk journalist og aktivist". Hun har tidligere rapporteret fra krigshandlinger i Gazastriben, men har i de seneste år koncentreret sig om krigen i Syrien. Herfra rapporterer hun også til det russiske nyhedsmedie, Russia Today (RT), der er ejet og finansieret af den russiske regering. Bartlett er, ifølge Snopes, fuldstændig åben i sin støtte til præsident Bashar al-Assads styre, har en pro-syrisk blog og har stiftet pro-Assad organisationen Syria Solidarity Movement.

Pressemødet finder sted den 9. december i år og kan ses på streamingtjenesten YouTube. Selvom det giver indtryk af at være et FN-relateret arrangement på grund af den karakteristiske blå baggrund, er det i virkeligheden arrangeret af pro-Assad-bevægelsen Hands of Syria, som ikke har noget med FN at gøre.

Ifølge Channel 4 var det den syriske FN-mission, der havde stillet lokalet til rådighed for Bartlett og resten af Hands of Syria. Eva Bartlett er altså ikke ansat af FN.

Undervejs i pressemødet får Eva Bartlett både sagt, at Assad i virkeligheden har størstedelen af befolkningens opbakning, og at hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme består af terrorister og i øvrigt ikke er kendt af befolkningen i Aleppo. Hun beskylder også organisationen for at forfalske videoer og "genbruge" ofre for det syriske regimes angreb i videoerne. Endelig benægter hun også, at Al Qud hospitalet, der er støttet af Læger Uden Grænser, skulle være blevet bombet af det syriske regime i april.

"Det syriske folk støtter al Assad"

Da den norske journalist, Kristoffer Rønneberg, fra avisen Aftenposten, under pressemødet spørger til hendes påstande om, at det syriske folk i stort omfang bakker op om Assad, og at de vestlige medier har indtaget fælles front mod Assad, svarer hun, at hun ved, syrerne bakker op om Assad, fordi flertallet genvalgte ham ved valget i 2014. Men ifølge Snopes fandt valget kun sted i de regeringskontrollerede områder af landet, hvor 88,7 pct. af vælgerne stemte på ham.

Angiveligt fastslog landets højesteret, at valgdeltagelsen var på omkring 73 procent. Desuden var der, ifølge Christoph Rydow, der er politisk redaktør på Spiegel Online, reelt ingen modkandidater til al-Assad. De, der var, var håndplukket af regimet selv. Og fordi valget reelt kun fandt sted i regeringskontrollerede områder, kan man ikke tale om et frit valg, siger Rydow.

"Al Qud hospitalet blev ikke bombet"

Bartlett påstår også, at Al Qud hospitalet i Aleppo, der ifølge vestlige medier blev bombet i april i år, rent faktisk slet ikke blev bombet. Men den internationale nødhjælpsorganisation Læger Uden Grænser, der siden 2012 har støttet Al Qud hospitalet, slår i denne rapport fast, at hospitalet er blevet ramt og ødelagt af to luftangreb den 27. april.

"De Hvide Hjelme bærer våben"

Under pressemødet fremfører Eva Bartlett også en række påstande om hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme, der har modtaget økonomisk støtte fra en række vestlige regeringer.

Hun fortæller blandt andet, at de påstår at være neutrale, men ikke er det, at de er bevæbnede, og at de er blevet set med lig af syriske soldater.

Christoph Rydow påpeger i sit faktatjek, at det er rigtigt, at der for et års tid siden har været en hændelse i Idlib-provinsen, hvor medarbejdere fra De Hvide Hjelme på et billede poserer med et lad fyldt med syriske soldaters lig. Han tilføjer, at organisationen har fordømt hændelsen. De Hvide Hjelmes neutralitet eller partiskhed iøvrigt berøres ikke i dette faktatjek.

"De Hvide Hjelme genbruger ofre i videoer"

En anden af Eva Bartletts påstande om De Hvide Hjelme er, at deres videooptagelser indeholder billeder af børn, som er blevet "genbrugt" i forskellige rapporter om angreb fra det syriske regime.

For eksempel dukker den samme pige ved navn Aya op i en video på et tidspunkt og dukker så op igen en måned senere i en video fra et andet sted, ifølge Bartlett.

Det er uklart præcist hvilke videoklip, Bartlett refererer til. Channel 4 har lavet et faktatjek af netop denne påstand, men har ikke haft held med at få fat i Bartlett for at få afklaret, hvilke klip det drejer sig om. Channel 4 har dog fundet frem til, at der i de seneste måneder har floreret et billede på nettet, der viser tre forskellige klip fra forskellige hændelser, alle med små syriske piger, der er dækket af hvidt støv fra murbrokker og blod, fordi de - angiveligt - befundet sig i eller i nærheden af bygninger, udsat for bombeangreb.

Billedets budskab er, at De Hvide Hjelme har brugt den samme pige - en "skuespiller" - til tre forskellige "scener", angiveligt for at overdrive eller iscensætte konsekvenserne af det syriske regimes bombardementer. Men ifølge både Channel 4 og Der Spiegel er der intet belæg for, at det skulle være samme pige, der bliver på tre forskellige tidspunkter bliver hjulpet ud af murbrokkerne af hjælpearbejdere fra De Hvide Hjelme.

Channel 4s analyse viser ydermere, at andre kilder, uafhængigt af De Hvide Hjelme, har rapporteret fra de tre hændelser, de tre forskellige billeder angiveligt stammer fra. Det peger i retning af, at hændelserne rent faktisk har fundet sted. Og endelig tilføjer Channel 4, at de tre videoer, billederne er fra, formodentlig ikke er fra De Hvide Hjelme selv, fordi de ikke er distribueret via de kanaler, hjælpeorganisationen normalvis anvender.

Snopes har også set på forskellige videoer, hvor syriske små piger indgår som ofre for bombardementer. I oktober cirkulerede, ifølge Snopes, en video fra oppositionsgruppen Talbiseh Media Centre af en lille pige ved navn Aya, der var blevet såret og sad og kaldte på sin far, efter en raket havde ramt deres hjem og fået huset til at kollapse.

I juni viste en video fra FN’s Flygtningehøjkommissariat også en lille pige ved navn Aya, og i 2013 var en pige med samme fornavn med i en video fra Unicef. Men der er intet, der tyder på, at de tre piger er den samme. Ifølge Snopes er disse videoer i hvert fald ikke vidnesbyrd om, at ofre bliver genbrugt i forskellige videoer, men snarere, at Aya er et meget populært syrisk pigenavn.

"Ingen kender De Hvide Hjelme i Aleppo"

Den norske journalist Kristoffer Rønneberg, der deltog i pressemødet med Eva Bartlett, sår i en artikel Aftenposten også tvivl om hendes påstande. Blandt andet har han ringet til Jan Egeland, der er specialrådgiver for FN’s nødhjælpsarbejde i Syrien, for at få be- eller afkræftet, at ingen i det østelige Aleppo kender til hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme, sådan som Eva Bartlett påstår. Jan Egeland kalder det "en vild påstand" og mener, at det ville være på linje med at sige, at ingen i Aleppo har hørt om FN.

Også Der Spiegels politiske redaktør, Christoph Sydow, mener, at det er noget vrøvl, at ingen i det østlige Aleppo kender til De Hvide Hjelme. Han refererer til, at syriske flygtninge, endda på russisk TV, har fortalt om hjælpeorganisationen. Det er dog uvist, hvilke russiske TV-klip, han refererer til.

Dækningen er præget af "ekstrem perspektivisme"

Det er dog ikke alt, Bartlett siger på pressemødet, der kan sås tvivl om.

Hun har, ifølge Der Spiegel, ret i, at der lige nu ikke er nogen internationale hjælpeorganisationer til stede i det østlige Aleppo, hvor den syriske regering, støttet af russiske styrker, er tæt på at have tilbageerobret området fra oprørsstyrker. De internationale organisationer er kun repræsenteret med lokale syriske medarbejdere i bydelen, men at der ikke er nogen internationale medarbejdere skyldes, ifølge Christoph Sydow, at det syriske regime ikke vil lukke dem ind.

Ifølge den norske journalist Kristoffer Rønneberg er det langt fra kun pro-Assad journalister, der kan anklages for at sprede løgne om forholdene i Syrien. Oprørerne i Syrien er på ingen måde uskyldige, og al information fra de syriske kampzoner bør betragtes med et kritisk blik, skriver han. Rønneberg mener dog, at det kritiske blik også er til stede i vestlige medier, blandt andet i denne artikel fra den amerikanske avis New York Times.

Flemming Splidsboel kalder det for en "ekstrem perspektivisme", når blandt andet russisk-støttede medier, som eksempelvis RT, der har Eva Bartlett på lønningslisten, udsender reportager og vidnesbyrd, der er i direkte modstrid med de videoer og informationer, vi i den vestlige verden ellers får fra Aleppo.

"Fra russisk perspektiv har man virkelig fået formuleret en ideologi, hvor man siger, at alle nyheder er konstruerede. Og det er de jo, for de går gennem mit filter og dit filter. Men med det mener de, at vi kan sige, at der ikke er noget, der er sandt med stort S. Så det hele er bare fortolkning," forklarer han.

Han kalder den russiske mediestrategi for "enormt offensiv", men til gengæld uhyre effektiv.

"Når man smider desinformation ud, så gør man det ofte på den måde, at det har en kerne af sandhed, men så pakker man noget rundt om, der er faktuelt forkert, og som afsenderen godt er klar over ikke er korrekt. På den måde glider det lettere ind hos modtageren, fordi det har resonans i noget, man kender i forvejen," siger han.

Hvad man skal gøre for at finde hoved og hale i, hvad der er sande og falske nyheder om krigen i Syrien, har Flemming Splidsboel Hansen svært ved at give et konkret bud på. Han mener, det er umuligt at få stoppet falske nyheder, men at man i stedet bør ruste modtagerne, både professionelle og lægmænd, bedre. Han taler om, at man skal have et helt nyt dannelsesideal: Media litteracy - på dansk noget i retning af "mediefærdigheder".

"Man skulle vel nærmest have et fag allerede i folkeskolen eller gymnasiet, der hedder medieundervisning, og så droppe oldtidskundskab eller noget af det andet. Vi står over for store udfordringer i dag fra især Rusland, som vi slet ikke er klædt på til at håndtere. Det er jo svært for lægfolk at gennemskue, hvor sådan en video kommer fra, og hvilken effekt den faktisk har," siger Splidsboel.

Både Snopes og Channel 4 skriver, at de har forsøgt at få en kommentar fra Eva Bartlett, men at hun ikke er vendt tilbage på deres henvendelser. Da der blandt andet hersker tvivl om, hvilke videoklip, det er hun refererer til, når hun siger, at børneofre bliver genbrugt, er det svært fuldstændigt at afgøre, om hun taler sandt eller falsk. Men overordnet set peger alle tre faktatjek i retning af, at Eva Bartlett fordrejer sandheden i hendes udlægning af situationen i Aleppo. Omvendt kan det heller ikke påvises, at alt, hun siger er usandt.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023