Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er Trumps nye nationaldag udtryk for storhedsvanvid?

Faktatjek 24. jan 2017  -  2 min læsetid
This describes the image

På sin første arbejdsdag som præsident for USA erklærede Donald Trump sin egen indsættelsesdag, den 20. januar 2017, for nationaldag. En nyhed, der også har ramt de danske medier og kommenteres flittigt på både Facebook og Twitter.

Den nye nationaldag har han valgt at kalde "National Day of Patriatic Devotion", der kan oversættes til "nationaldag for patriotisk hengivenhed".

Trumps proklamation har som skrevet vakt debat på de sociale medier, men også blandt politiske kommentatorer. Mange opfatter det som lidt af en selvforherligende handling. Men i USA er det faktisk muligt for en præsident egenrådigt at udråbe en ny nationaldag. Hvis det skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, skal det dog godkendes af den amerikanske kongres.

 

 

Forargedekommentarer

Eksempler på kommentarer til TV2-artikel på Facebook.

 

Men er det så usædvanligt at finde på en ny nationaldag, når man er præsident i USA? Ikke ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com. Selvom udnævnelsen af nationaldagen af flere medier er blevet vinklet som "bekymrende" og "atypisk", så gjorde den nu tidligere præsident Barack Obama det samme i forbindelse med sin indsættelse i 2009.

 

Trumpsudstedelse

Officielt dokument, hvor Donald Trump udnævner datoen for sin indsættelse som præsident til "national dag for patriotisk hengivenhed" ObamasUdstedelse

Officielt dokument, hvor Barack Obama udnævner datoen for sin indsættelse som præsident til "nationaldag for fornyelse og forsoning".

 

 

Barack Obama udråbte nemlig sin indsættelsesdag den 20. januar 2009 til "National Day of Renewal and Reconciliation" - eller på dansk "nationaldag for fornyelse og forsoning".

Selvom de politiske signaler i titlerne på de to nationaldage måske er forskellige, er det altså ikke så usædvanligt at erklære sin egen indsættelsesdag som en højtidelig begivenhed, som man måske skulle tro. Der er endda en række lighedspunkter mellem Barack Obamas og Donald Trumps bekendtgørelser om de respektive dage. Begge bærer præg af patriotisk sprog og lægger vægt på tro på Gud og amerikanske værdier.

Tidligere præsidenter har også udnævnt nye nationaldage. George W. Bush erklærede national sørgedag i anledning af tidligere præsident Ronald Reagans død, og både George W. Bush og Barack Obama har udnævnt 11. september til national mindedag ved hjælp af samme lovgivning som Donald Trump har anvendt.

Du kan læse hele Snopes gennemgang af de to nationaldagserklæringer her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 12. okt 2021