Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

EU har ikke tvunget Danmark til at afskaffe PSO-afgiften

Faktatjek 2. dec 2016  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Regeringen har igen og igen gjort det klart, at det var nødvendigt at afskaffe den såkaldte PSO-afgift, fordi den var i strid med EU’s regler.

PSO (Public Service Obligation)-afgiften bliver opkrævet via elregningen og pengene sendt videre til initiativer, der skulle sikre miljøvenlig elproduktion. Men er PSO-afgiften blevet underkendt af EU, som flere af regeringens ministre har sagt? Det er en påstand, som Detektor har udsat for et faktatjek.

Og Europa-Kommissionen afviser, at de har erklæret den danske afgift for ulovlig.

"Nej, der har ikke været rejst nogen sag. Kommissionen har ikke erklæret, at PSO-afgiften er ulovlig. Danmark skulle sikre, at afgiften ikke diskriminerede udenlandske virksomheder," siger Ricardo Cardoso, talsmand for Europa-Kommissionen.

Men det er dog rigtig nok, at Europa-Kommissionen har sat spørgsmålstegn ved den danske model, fordi også udenlandske leverandører af strøm har været pålagt afgiften. Men de har samtidig ikke haft mulighed for at få andel i midlerne til at investere i miljøvenlige løsninger, ligesom de danske virksomheder har kunnet.

"De har udelukkende rejst tvivl, om den her ordnings traktatmæssighed. De har ikke klokkeklart gået ind og sagt, at det her anser vi for traktatstridigt, og hvis I ikke retter ind, så får i en sag på halsen," siger Bent Ole Gram Mortensen, professor i erhvervsreguleringsret, herunder især energi- og miljøret på Syddansk Universitet, til Detektor.

Se hele faktatjekket her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023