Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk pressemeddelelse fra amerikansk detailkæde fik kryptovaluta til at stige

Faktatjek 14. sep 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Billede af WorldSpectrum fra Pixabay
  • Den amerikanske detailkæde Walmart har lavet en aftale med kryptovalutaen Litecoin, så man i fremtiden kan betale med valutaen, når man handler online

  • Sådan lød meldingen i en pressemeddelelse udsendt af GlobalNewswire, der sender sender pressemeddelelser ud fra hele verden

  • Flere medier viderebragte pressemeddelelsen, og det fik værdien på Litecoins til at stige med omkring 30 procent på 35 minutter

  • Men pressemeddelelsen var falsk

Den store amerikanske detailkæde Walmart har indgået en ny aftale, der gør det muligt for kunder at betale med kryptovalutaen Litecoin, når de handler online.

Sådan lød det i en pressemeddelelse, der blev udsendt af GlobalNewswire mandag den 13. september, og som fik Litecoins værdi til at stige med cirka 30 procent.

GlobalNewswire er en global leverandør af pressemeddelelser, men de har nu fjernet nyheden fra deres hjemmeside, da den viste sig at være falsk. Det bekræfter både Walmart, GlobalNewswire og Litecoin

“Walmart var genstand for en falsk pressemeddelelse, der blev udsendt mandag den 13. september, som vildledende meddelte, at Walmart har annonceret et partnerskab med Litecoin (LTC). Walmart havde intet kendskab til pressemeddelelsen, som blev udsendt af GlobalNewswire, og den er ikke sand. Walmart har intet forhold til Litecoin,” skriver den amerikanske detailkæde i en pressemeddelelse.

Da den falske pressemeddelelse blev udsendt, var Reuters og flere andre nyhedsorganisationer verden over hurtige til at bringe nyheden. En verificeret twitterkonto for Litecoin delte sågar også nyheden, men måtte senere fjerne den, da det stod klart, at nyheden var falsk.

Nyheden kunne også ses på værdien for en Litecoin. I løbet af cirka 35 minutter steg kryptovalutaen fra 1092,61 kroner til 1466,39 kroner, da værdien var på sit højeste.

Men da de involverede aktører meddelte, at der var tale om en falsk pressemeddelelse, faldt værdien hurtigt igen. Nu har Litecoin omtrent samme værdi som før pressemeddelelsen.

Gerningspersonen kendes ikke

Både Walmart og Litecoin har på nuværende tidspunkt ikke nogen anelse om, hvordan pressemeddelelsen endte hos GlobalNewswire.

Ifølge det amerikanske medie New York Post indeholdt pressemeddelelsen citater fra Walmarts direktør Doug McMillion, som ellers sjældent udtaler sig. Derudover var der angivet en falsk mailadresse til Walmarts marketingafdeling.

En ekspert i kryptovaluta mener dog, at pressemeddelelsen var sat ulovligt i søen af en person, der selv ejer kryptovalutaen. Det siger han til New York Post.

Han formoder, at en tilfældig ejer af Litecoin har brugt ‘pump-and-dumb’-metoden. Det betyder, at man puster prisen på en aktie eller en kryptovaluta kunstigt op ved for eksempel at sprede falsk information, så man kan sælge en billig købt kryptovaluta eller aktie til en højere pris. 

 

Opdateret 14. sep 2021