Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Faktatjek 19. nov 2019  -  6 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Laura Andersen

I år har el-løbehjulene virkelig gjort deres indtog i det danske gadebillede. De står nærmest henkastet på hvert eneste gadehjørne i blandt andet Aarhus og København, og de pisker afsted på de ellers allerede fyldte cykelstier. Nu kan der angiveligt komme et par stykker mere i bybilledet. Du kan nemlig vinde et løbehjul i hele to forskellige konkurrencer på Facebook.

På facebooksiderne PC-Lægen og PC Reparatøren kan du se identiske opslag med konkurrencerne.

"VIND ET NINEBOT ES2 EL-LØBEHJUL! For at fejre at vi nu har foretaget 5000 reparationer, laver vi nu en konkurrence på 1 x el-løbehjul. Alt du skal gøre for at være med i lodudtrækningen er at kommentere dette opslag like det og like vores side," lyder det blandt andet i de to identiske opslag, der i skrivende stund sammenlagt har over 1000 reaktioner og 50 delinger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et opslag på Facebook sætter et løbehjul på højkant til en heldig vinder. Det samme opslag findes på en anden facebookside med navnet PC Reparatøren.

Men de to opslag og siderne bag er det rene fup og fidus. Den københavnske computerreparatør PC Doktoren er endda ude og advare imod opslaget fra PC-Lægen.

PC Doktoren understreger, at det ikke er dem, der står bag konkurrencen.

"Nu er PC Doktoren også blevet udnyttet. PC-Lægen er altså ikke det samme som PC Doktoren. Vil du give en hånd med, så anmeld siden," skriver PC Doktoren i et opslag på virksomhedens facebookside.

Artiklen fortsætter under billedet.

PC Doktoren skriver selv på Facebook, at de ikke har noget med PC-Lægen at gøre.

Det rene fusk

PC Doktoren nævner ikke PC Reparatøren i deres opslag. Men hvis man kigger nærmere på facebooksiden med navnet PC Reparatøren, så står det klart, at også den side er fup og fidus.

For det første er siden oprettet 12. november i år - blot dagen før opslaget med konkurrencen blev slået op på siden. Til sammenligning blev PC Doktorens facebookside oprettet i 2010.

Når man ringer på det nummer, der fremgår af PC Reparatørens facebookside, får man oplyst, at der ikke er forbindelse til nummeret. Det er i øvrigt det samme nummer, der står på - den falske - PC-Lægens side.

Og der er endda også en række brugere, der har anmeldt siden og skrevet, at det er en falsk side. Der er dermed ikke meget håb for, at et par heldige deltagere i de to konkurrencer kommer til at modtage et løbehjul som præmie i den nærmeste fremtid.

En anden fupkonkurrence udlodder biografture

Men det er ikke kun PC Doktoren, der i øjeblikket bliver misbrugt i en falsk konkurrence på Facebook. På facebooksiden iHeró udloddes to gange biograftur med alt betalt.

I skrivende stund har opslaget 572 reaktioner og tre delinger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er det falske opslag, der lokker med en biograftur til et par heldige vindere.

Men her bliver det igen svært for de mange facebookbrugere, der har forsøgt at deltage i konkurrencen at få fat i en gratis tur i biffen. Også den side er fusk og har intet at gøre med den 'rigtige' ihero.dk, som reparerer telefoner og pc’er.

Ligesom det var tilfældet med PC Reparatøren, så har den falske iHerò-facebookside heller ikke lang tid på bagen. Den er først oprettet 9. november 2019 - dagen før opslaget med den falske konkurrence. Ihero.dk's ægte facebookside er derimod oprettet 1. april 2013.

TjekDet har været i kontakt med ihero.dk, der bekræfter, at det ikke er dem, der står bag konkurrencen. De arbejder på at få siden lagt ned.

Svindlerne vil have fat i dine kreditkortoplysninger

Det er ikke første gang, at der kører lignende fupkonkurrencer på Facebook. Men svindlerne følger ofte det samme mønster. De udlodder en præmie, hvorefter mange af deltagerne bliver kontaktet med beskeden om, at de blot skal betale en lille sum, før de kan få præmien. Og det er også tilfældet med konkurrencen omkring løbehjulet.

En facebookbruger advarer faktisk imod PC Reparatøren, der vil have en smule penge, før præmien bliver sendt afsted.

Artiklen fortsætter under billedet

En facebookbruger advarer imod PC Reparatøren med budskabet om, at det hele er fusk.

TjekDet har tidligere været i kontakt med en af de danskere, der har været tæt på at hoppe i fælden efter at have deltaget i en lignende konkurrence, der angiveligt skulle være fra Nordisk Film.

"Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til," fortæller en TjekDet-læser, efter at hun har deltaget i svindelkonkurrence, der kontaktede de angivelige vindere via Facebook Messenger.

"Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret."

Egentlig glemte hun efterfølgende alt om konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud."

Artiklen fortsætter under billedet

Flere danskere advarer mod de falske konkurrencer om el-løbehjul. Her bliver det afsløret, at adskillige af de facebookbrugere, der har forsøgt sig med at trække det heldige lod i konkurrencerne, er blevet kontaktet og har fået at vide, at de har vundet.

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke.

"Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke."

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.

"Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort."
Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 12. apr 2021

Vil du vide mere?