Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gammel advarsel om kolesterolmedicin skræmmer igen danskerne. Men der er ikke hold i påstandene

Faktatjek 24. sep 2019  -  5 min læsetid
This describes the image
Foto: Luke MacGregor/Ritzau Scanpix/Reuters

"Nye advarsler mod kolesterolmedicin", lyder overskriften på en syv år gammel DR-artikel, der i øjeblikket cirkulerer på Facebook. Adskillige tusinde gange er advarslen mod kolesterolmedicin delt, og alene det seneste døgn er artiklen blevet delt 7.000 gange yderligere.

Artiklen bemærker, at amerikanske sundhedsmyndigheder ifølge The New York Times nu "advarer mod" statiner, som er en medicin, der blokerer for kroppens produktion af kolesterol. Bivirkningerne ved statiner skulle være værre end hidtil antaget.

Også den danske pensionerede læge Uffe Ravnskov påpeger "alvorlige bivirkninger" ved kolesterolmedicin, som han mener, ikke har en nævneværdig effekt.

Men det er en stærk overdrivelse, at amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod statiner. Og ifølge flere forskere har Uffe Ravnskov ikke ret i, at kolesterolmedicinen har alvorlige bivirkninger.

"Efter min bedste overbevisning er kolesterolmedicin noget af den medicin med færrest bivirkninger. Alligevel er der de her fuldstændig vanvittige informationer om, at det har alle mulige bivirkninger," siger kolesterolforsker Børge Nordestgaard, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Den fejlagtige information i artiklen kan desuden være livsfarlig, siger Ib Christian Klausen, forskningsansvarlig overlæge ved Klinik for Hjertesygdomme, Hospitalsenhed Midt.

"Problematikken bliver blæst op til et niveau, hvor folk i livsfarligt omfang holder op med at tage livsvigtig medicin," siger han.

 

 

"Som borger bør man være meget varsom med at træffe beslutninger for sin sundhed på baggrund af en artikel fra medierne. Er man bekymret, bør man tale med sin læge, som for den enkelte patient kan vurdere, om forbyggende behandling med kolesterolsænkende medicin fortsat er en god ide," oplyser Lægemiddelstyrelsen.

De bekymringer, der blev rejst i 2012, hvor DR-artiklen er skrevet, er der også blevet taget stilling til i for eksempel en dansk rapport fra Sundhedsstyrelsen samme år.

 

 

Stort set uden bivirkninger

DR’s artikel hævder, at kolesterolmedicinen medfører både hukommelsestab, diabetes og muskelsmerter, hvilket danske læger skulle have kendt til længe.

Men det er en fordrejning af virkeligheden, siger de forskere, TjekDet har talt med. For store undersøgelser, hvor nogle deltagere får kolesterolmedicin og andre får placebo, viser noget helt andet.

"I virkeligheden er der oftest ikke forskel på bivirkningerne hos dem, der bliver behandlet med kolesterolmedicin, og dem, der tror, de får medicinen, men som i virkeligheden får en ikkevirksom placebobehandling," siger Ib Christian Klausen.

Desuden er det ikke bevist, at bivirkningerne ved kolesterolmedicin omfatter hukommelsestab. Alvorlige muskelsmerter er dog en mulig bivirkning ved medicinen. Denne type muskelpåvirkning er dog så sjælden, at kun omkring 1 ud af 1.000 oplever den. Muskelsmerter af en mildere og ufarlig type ses dog jævnligt i den kliniske hverdag, uden at man med sikkerhed kan tilskrive det kolesterolmedicin.

Artiklen fortsætter under billedet

Børge Nordestgaard, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet

Kolesterolmedicinen øger derudover risikoen for diabetes, men kun marginalt.

"Og det opvejes af, at statiner reducerer blodpropper i hjertet og hjernen samt sørger for, at folk lever længere," siger Børge Nordestgaard.

Savner nuancer

DR havde ellers hentet nyheden om den farlige kolesterolmedicin i den amerikanske avis The New York Times. Men den amerikanske udgave af nyheden indeholder langt flere nuancer, end DR har taget med.

I artiklen udtaler Amy G. Egan, vicedirektør for de amerikanske lægemiddelmyndigheder, desuden, at "statiner forebygger hjertesygdomme, er tydeligt etableret." Og Steven Nissen, formand for en amerikansk klinik for hjertemedicin, tilføjer om den opdaterede indlægsseddel:

"Dette er ikke noget stort problem, og det ændrer slet ikke ved den måde, vi bruger statiner," siger han til The New York Times.

De nuancerende citater optræder ikke i DR’s artikel.

Uffe Ravnskov fastholder

På trods af at forskerne med sikkerhed i stemmen siger, at bivirkningerne ved kolesterolmedicin er yderst sjældne og primært begrænser sig til muskelsmerter, holder Uffe Ravnskov fast. Han kritiserer den forskning, som Ib Christian Klausen og Børge Nordestgaard fremhæver.

"I de fleste tilfælde har man testet deltagerne med den medicin, man skal undersøge. Eksperimenterne begynder med en run-in-periode. Dem, der ikke tåler medicinen, ekskluderer man. Gruppen af patienter tåler altså medicinen. Det er dem, man tester," siger Uffe Ravnskov.

Artiklen fortsætter under billedet

Ib Christian Klausen er forskningsansvarlig overlæge ved Klinik for hjertesygdomme, Hospitalsenhed Midt.

Det er rigtigt, at nogle få studier har benyttet sig af en såkaldt run-in-periode, hvor man har sorteret patienter, der oplever bivirkninger, fra. Men den metode – som klart kan diskuteres – benyttes kun i en lille del af de undersøgelser, som har set på effekt og bivirkninger ved kolesterolsænkende medicin, siger overlæge Ib Christian Klausen.

"Der er enkelte undersøgelser, hvor man har brugt en run-in-periode, og dem hæfter Uffe Ravnskov sig ved, men der er en skov af undersøgelser, hvor den metode ikke er brugt."

Uffe Ravnskov mener også at vide, at en kritisk artikel fra den britiske avis The Guardian om hans påstande om kolesterolmedicin har reddet avisens økonomi. Uffe Ravnskov forestiller sig, at medicinalindustrien er trådt til med et stort pengebeløb til avisen efter artiklens udgivelse i oktober 2018. Han erkender dog ikke at have beviser for den anklage.

Fordrejer professors synspunkt

I et debatindlæg i Politiken fra januar 2017 tager Uffe Ravnskov desuden Jesper Hallas, professor i klinisk farmakologi og farmaci ved Syddansk Universitet, til indtægt for at mene, at virkningen ved kolesterolmedicin nærmest ikke eksisterer.

At Jesper Hallas andetsteds gør opmærksom på, at alvorlige bivirkninger ved kolesterolmedicin er særdeles sjældne, affejer Uffe Ravnskov dog:

"Det er meget, meget svært for en professor i dag at stille sig op og gå imod det, som alle tror, de ved. Jeg er sikker på, at han har fået alvorlige angreb at sine kolleger i Danmark."

Artiklen fortsætter under billedet

Jesper Hallas er professor i klinisk farmakologi og farmaci ved Syddansk Universitet.

Til TjekDet oplyser Jesper Hallas, at der er en virkning ved kolesterolmedicin. Den er bare ikke særlig stor. Men der hersker ingen tvivl om, at der er en gevinst ved at tage medicinen i forhold til at undgå at få en ny blodprop.

Desuden afviser Jesper Hallas at have oplevet angreb på sin forskning fra kolleger, som Uffe Ravnskov ellers mener at være sikker på.

Endelig påpeger Jesper Hallas i stærk modsætning til Uffe Ravnskov, at statiner har yderst sjældne bivirkninger. Og Jesper Hallas afviser, at det blot er noget, han siger, fordi en professor ikke kan "gå imod det, som alle tror sig at vide," som Uffe Ravnskov udtrykker det.

"Nej, det er ikke tilfældet," siger Jesper Hallas om Uffe Ravnskovs påstand.

Eksperter gransker artiklen

Selv om DR-artiklen er syv år gammel, har den fået nyt liv, hvor den igen bliver læst af DR’s brugere, siger Christian Lindhardt, der er ledende redaktionschef i DR Nyheder.

Derfor vil DR nu bede nogle relevante forskere med indsigt i kolesterolsænkende medicin om at vurdere, om der er fejl i artiklen.

"Vi tager fat i nogle eksperter og finder ud af, om artiklen holder. Hvis der er en fejl, retter vi det. Vi vil selvfølgelig ikke være med til at puste til en frygt, hvis der ikke er noget om snakken," siger Christian Lindhart.

DR-artiklen er efterfølgende opdateret med Hjerteforeningens forskningschef, Gunnar Gislasons, vurdering af kolesterolmedicins virkning og bivirkninger.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023