Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Gammel historie om falske betjente bekymrer nu facebookbrugere

Faktatjek 2. jul 2019  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Politiet advarer nu folk – Luk IKKE op, hvis disse to betjente banker på."

Søndag aften skulle to falske betjente nemlig have haft held til at lokke både pas og sundhedskort ud af en 38-årig mand, da de mødte op på hans adresse. Og efterfølgende kunne fupmagerne hæve et beløb fra mandens konto og indregistrere en bil i hans navn.

Sådan skriver i hvert fald siden Betagende.dk i en artikel, der for fuld fart bliver delt på Facebook. I alt er artiklen delt op mod 1.200 gange, og alene i løbet af det seneste døgn er artiklen delt mere end 600 gange.

 

 

 

 

Et af opslagene, der spreder den forældede artikel på Facebook.

Men faktisk er det slet ikke rigtigt, at Midt- og Vestsjællands Politi i øjeblikket advarer mod de to forbrydere. Sagen er nemlig knap to år gammel, og der er endda faldet dom i sagen.

For det er sådan set rigtigt nok, at en 38-årig mand fra Jyllinge blev franarret pas og sundhedskort af to personer, der udgav sig for at være betjente. Og det er også korrekt, at der efterfølgende sev et betydeligt pengebeløb ud af mandens konto, ligesom en bil blev registreret i hans navn.

Det er bare ikke foregået i søndags, men den 12. november 2017, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Betagende.dk har imidlertid heller ikke forsynet deres artikel med en udgivelsesdato, hvilket gør det svært at regne ud, om de to svindlere huserer på Sjælland i øjeblikket. Men ved at gå igennem Betagende.dks arkiv, har TjekDet kunnet opsnuse, at siden har udgivet artiklen for ti måneder siden - altså stadig omkring et år efter svindlen fandt sted.

Politi: Spørg civilbetjenten om ID

En af gerningsmændene, der nu er dømt, viste sig at holde til i Nordsjælland, hvor han havde været involveret i nogle lignende sager. Midt- og Vestsjællands Politi har ingen aktuelle efterlysninger af personer, der optræder som politifolk eller andre myndigheder uden at være det.

Men de råder alligevel altid folk til at spørge civilbetjente om ID, hvis man skulle være det mindste i tvivl om, om det nu også er en betjent, man står over for. Desuden understreger Midt- og Vestsjællands Politi, at politiet aldrig ville bede om for eksempel oplysninger om NemID.

Betagende.dk har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 28. sep 2020