Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kendt kannibal-skuespiller står ikke bag udbredt citat om sande venskaber

Faktatjek 8. aug 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Den walisiske skuespiller Anthony Hopkins bliver tilskrevet ord, som stammer fra den amerikanske forfatter Brianna Wiest. Mange kender nok Anthony Hopkins fra filmen 'Ondskabens Øjne' fra 1991, hvor han spiller psykiateren og kannibalen Hannibal Lector. Her ses han til premiere på filmen 'The Rite' i Los Angeles i 2011.  Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock
  • Skuespiller Anthony Hopkins er manden bag nogle brutale, men sande ord om ægte venskaber og kærlighed

  • Sådan kan man læse i massevis af facebookopslag, der er delt flere tusinde gange

  • Men faktisk er Anthony Hopkins ikke ophavsmand til ordene 

  • Det er til gengæld den amerikanske forfatter Brianna Wiest, der udgav dem i et essay i 2018

“Giv slip på folk, der ikke er klar til at elske dig. Dette er det sværeste, du nogensinde vil skulle gøre i dit liv, og det vil også være det vigtigste.”

Sådan skulle skuespiller Anthony Hopkins have sagt. I hvert fald hvis man skal tro massevis af facebookopslag med flere tusinde delinger.

Ordene indleder et længere skriv om sande venskaber, kærlighed og at tage afstand fra skadelige relationer for at gøre det bedste for sig selv. 

Men selvom Anthony Hopkins har bidraget med mange ikoniske filmcitater gennem sin lange skuespillerkarriere, kan han ikke tage æren for ordene, der bliver gengivet i facebookopslagene. 

 

Anthony Hopkins' påståede citat florerer i både danske og engelske udgaver på Facebook og er delt mange tusinde gange. Ovenstående opslag er delt knap 14.000 gange. Foto: Skærmbillede fra Facebook


Oversat fra engelsk

Det lange facebookopslag florerer også på andre sprog end dansk. 

Hvis man oversætter opslagets første sætning til engelsk og søger efter det på Facebook, finder man flere engelsksprogede versioner. Også her bliver Anthony Hopkins tilskrevet ordene.

Men søger man efter de første ord af den engelske tekst i Google, dukker et essay op med stort set identisk ordlyd. Det er skrevet af den amerikanske forfatter Brianna Wiest og blev første gang bragt i magasinet Thought Catalog i 2018.

Ifølge flere udenlandske faktatjekmedier har kortere og længere versioner af opslaget floreret med Anthony Hopkins som påstået ophavsmand siden september 2020.

Det er ikke lykkedes TjekDet at få en kommentar fra Anthony Hopkins. 

Opdateret 8. aug 2022