Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Meny rammes nu også af falsk konkurrence med biografbilletter

Faktatjek 23. sep 2019  -  5 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Laura Andersen

Vejrudsigten for den kommende tid tyder på, at vi for alvor nærmer os efteråret. Efterårsferien er blot nogle uger væk, og hvad hører mere til det ruskende, regnfulde efterår end en tur i biffen?

Hvis du også længes efter en tur i biografmørket med lune popcorn og en iskold sodavand, så er der håb forude. Dagligvarebutikken Meny i Aabybro sætter nemlig en biografpakke med både billetter, popcorn og sodavand på højkant.

"Meny Aabybro er i gavehumør, og det fejrer vi med en konkurrence.
Så trænger dig og din kæreste til en tur i biffen, eller måske mangler du en undskyldning for at være sammen med børnebørnene? Så det nu du skal være med i konkurrencen om en biografpakke for to, med sodavand og popcorn!" lyder den lovende besked på Meny Aabybros facebookside.

Alt, du skal gøre for at deltage i konkurrencen, er at like opslaget og skrive "popcorn" i kommentarfeltet.

En biograftur med det hele betalt er virkelig noget, der kan få folk til tasterne. Opslaget hos Meny Aabybro er i skrivende stund blevet kommenteret og reageret på mere end 300 gange.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opslaget med den falske konkurrence.

Men det bliver svært for de mange deltagere i konkurrencen at vinde en gratis omgang i biffen i denne omgang. Konkurrencen er nemlig det rene fup, og det er slet ikke Meny Aabybro, der står bag.

Meny Aabybro advarer i stedet nu på sin facebookside imod konkurrencen.

"Advarsel. Der er desværre en falsk facebookside i vores navn, som tilbyder en konkurrence – dette har intet med Meny Aabybro at gøre. Anmeld gerne, så vi kan få lukket siden," lyder den klokkeklare besked fra Meny Aabybro på Facebook.

Artiklen fortsætter under billedet

Dagligvarebutikken Meny advarer på sin facebookside selv imod den falske konkurrence.

Svindlerne vil have fat i dine kortoplysninger

Selv om Meny har advaret imod den falske side, bliver der fortsat lystigt kommenteret på fupkonkurrencen. Det tyder dog endnu ikke på, at der er nogen, der er blevet kontaktet med beskeden om, at de har vundet.

Tidligere har diverse biografer været udsat for fupkonkurrencer, men i denne måned er svindlerne begyndte at misbruge dagligvarebutikker også. Senest var det flere forskellige butikker af dagligvarekæden Kvickly, der stod for skud. Her blev mange af deltagerne kontaktet over Facebook Messenger med beskeden om, at de havde vundet. De blev bedt om at indtaste deres kortoplysninger, fordi de skulle betale et lille beløb for at få biografpakken sendt.

TjekDet har tidligere skrevet om danskere, der bliver snydt i konkurrencer om biografbilletter og efterfølgende bliver kontaktet og bedt om at indtaste deres kortoplysninger. Her blev de også kontaktet over Facebook Messenger.

"Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til," fortæller en TjekDet-læser, efter at hun har deltaget i svindelkonkurrence, der også kontaktede de angivelige vindere på Facebook Messenger.

"Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret."

Egentlig glemte hun efterfølgende alt om konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud."

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke.

"Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke."

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.

"Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort."

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu.

Sådan kan du spotte en falsk side

Hvis du er hoppet i fælden og er blevet snydt af en fupkonkurrence, så skal du ikke skamme dig. Svindlerne bag bliver nemlig bedre og bedre til at få konkurrencer til at se helt reelle ud. Fuskerne giver ofte en facebookside samme navn og indsætter det samme profilbillede, så det ligner, at det er den rigtige side, der afholder konkurrencen.

Vi har samlet en række punkter, som du kan være opmærksom på, så du ikke bliver snydt en anden gang.

1) Hvornår er siden oprettet?
Man skal ikke bruge lang tid på den falske Meny Aabybro for at finde ud af, at siden er oprettet 20. september 2019. Det er vigtigt at holde øje med, hvornår en side er oprettet, fordi de virksomheder, der bliver misbrugt i fupkonkurrencer, ofte har eksisteret i mange år. Den rigtige Meny Aabybro oprettede sin facebookside 22. juni 2015.

2) Hvor mange følgere har siden?
Det er ofte alment kendte virksomheder, der bliver misbrugt af svindlere på Facebook. Derfor kan antallet af følgere ofte være en god indikator for, om siden er falsk eller ej. Den falske side har blot 21 følgere, mens den oprindelige side har tæt på 5.000 følgere.

3) Bliver du opfordret til at like og dele?
Hvis der opfordres til at like og dele, kan det også være et tegn på, at der er tale om en falsk side. Meny Aabybro har også konkurrencer på deres facebookside, men de opfordrer ikke til at like opslag. De skriver i stedet, at likes altid er velkomne, men det er ikke krav for at deltage i konkurrencen. Det er der derimod på den falske side, hvor du skal like opslaget, hvis du vil have mulighed for at vinde en plads i biografmørket.

4) Hvor mange opslag er der?
Opslaget med konkurrencen er det eneste opslag på den falske side. Det er typisk for falske sider, da de ofte bliver lukket hurtigt af Facebook eller af svindlerne selv og dermed ikke har tid til at lave mange opslag.

Er du allerede faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?