Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, Mr. Bean er ikke død

Faktatjek 20. mar 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

De seneste døgn er den britiske skuespiller og komiker Rowan Atkinson - også kendt som Mr. Bean i tv-serien af samme navn - løjet død.

Ifølge opslagene havde han begået enten selvmord eller var omkommet i en trafikulykke.

Det er ikke første gang, at skuespilleren udsættes for den påstand. Et lignende opslag gik viralt i juli sidste år. I nogle opslag er der da en række forhold, der vækker mistanke om, at der er tale om en falsk nyhed.

Rowan Atkinsons fødselsår angives som 1995. I så fald ville han være i tyverne i dag. I et andet tilfælde oplyses, at han døde 58 år gammel, men i virkeligheden er han 62 år.

Den falske historie er i øvrigt heller ikke blevet omtalt i de etablerede medier - eller rettere jo, historien er blevet dementeret. Til gengæld findes rundt omkring på nettet forskellige opslag, hvor der henvises til artikler fra, hvad der ligner etablerede medier.

I ét af opslagene ser det ud som om, at den amerikanske nyhedsstation Fox News omtaler begivenheden. I opslaget kan man klikke på en video, hvor en oplæser begynder at sige: "Og vi har nogle triste nyheder at fortælle jer...", men herefter afbrydes videoen, hvor man får besked på, at man kun kan se videre, hvis man deler den. Et typisk trick for at få fat i dine brugerdata, som bagmænd herefter kan udnytte til kommercielle formål. Som nævnt er tricket ikke nyt, og oftest vil man efter at have delt opslaget slet ikke kunne se resten af en video.

Den falske video fra Fox News kan ses her, men for alt i verden bør den ikke deles.

Flere medier har omtalt den falske påstand på Mr. Beans bortgang.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023

Vil du vide mere?