Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Dansk netmedie spreder falsk nyhed om borgmester, svinekød i skoler og skældud på muslimer

Faktatjek 13. dec 2019  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Foto til højre af Dominique Gros: Jean-Christophe Verhaegen/AFP/Ritzau Scanpix

Borgmesteren i den mellemstore franske by Metz raser mod muslimer, der kræver svinekød bandlyst i skolekantinerne, skriver Den Korte Avis i en artikel.

"Byen Metz, som har kongelige og kejserlige traditioner, har al mulig grund til at afvise indrømmelser til islam og sharia," skulle den socialistiske borgmester Dominique Gros angiveligt have sagt til byens muslimske forældre ifølge Den Korte Avis.

Borgmesterens svada får Den Korte Avis' journalist til slutteligt at spørge: "Hvor mange danske borgmestre vover at tale lige så rent ud af posen som deres kollega i Metz?"

Artiklen har nået stor udbredelse på Facebook, hvor Den Korte Avis’ eget opslag med artikel bliver delt og kommenteret heftigt, ligesom tidligere minister Karen Jespersen og stifter af Den Korte Avis har delt historien fra sin facebookprofil.

Sagen er bare, at historien er falsk.

Skolekantinerne i Metz tilbyder endda et alternativ til de muslimske børn, der undgår svinekød.

Artiklen fortsætter under billedet

Karen Jespersen, tidligere minister ad flere omgange samt stifter af og redaktør på Den Korte Avis, nåede også at dele den falske hyldest til den franske borgmester.


Stammer fra falsk facebookopslag

Artiklen, som Den Korte Avis bragte 10. december 2019, indeholder angiveligt passager fra en "tordentale" til muslimske borgere i Metz, der måtte ønske svinekød sløjfet fra skolekantinernes menu.

Men borgmesterkontoret i Metz oplyser til TjekDet, at borgmester Dominique Gros aldrig har holdt en sådan tale, og at historien er komplet falsk.

"Vi har haft rigtig mange henvendelser om den historie. Den er falsk. Borgmesteren har aldrig sagt det, som han bliver citeret for," siger pressemedarbejder Vincent Babin til TjekDet.

Passagerne i borgmesterens tale – som gengivet af Den Korte Avis - minder til forveksling om indholdet i et facebookopslag fra 31. marts 2018. Her citerer en fransk facebookbruger med navnet Jean-Claude Keiber et "notat," som borgmesteren skulle have adresseret til muslimske forældre. Opslaget er delt hele 35.000 gange.

Men op til flere franske faktatjekmedier har i december sidste år pointeret, at facebookopslaget er opdigtet.

Til faktatjekkere hos det franske medie 20 Minutes oplyser borgmesterkontoret: "Det er fuldstændig falsk, både i form og indhold. Dominique Gros har aldrig holdt sådan en tale."

Artiklen fortsætter under videoen

Borgmester i Metz, Dominique Gros, byder i indslaget fra tv-stationen France 3 velkommen til en gruppe kinesiske studerende. 


Og til lokalmediet Rue 89 Strasbourg siger borgmesterkontoret, at "det er et ondsindet rygte, der er fuldstændig fabrikeret, og som har cirkuleret længe og dukker op igen med jævnlige mellemrum."

Artiklen har overskriften "Nej, Dominique Gros, borgmester i Metz, har ikke afvist at forbyde svinekød i kantinerne," og linker til madplanen i skolekantinerne i Metz. Ifølge borgmesterkontoret bliver der tilbudt en anden ret i kantinen, når der er svinekød på menuen.

Medierne Franceinfo og Le Monde har også tilbagevist historien. Sidstnævnte har gennem et partnerskab med Facebook fået sit faktatjek lagt i forlængelse af det falske facebookopslag.

Den Korte Avis har ikke reageret på TjekDets ønske om et interview, men efter henvendelsen har netmediet slettet artiklen.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023