Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Regeringen deler kendt reformations-myte på Facebook

Faktatjek 2. nov 2017  -  2 min læsetid
This describes the image

"I dag er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på porten til slotskirken i den tyske by Wittenberg," skriver regeringen på sin officielle Facebookside i et opslag, der viser statsministeren holde tale for blandt andre medlemmer af kongehuset.

Men meget taler for, at det er en myte, at Martin Luther selv har stået med hammer og søm foran kirken i et forsøg på at udbrede sine berømte 95 teser, skriver Videnskab.dk.

"Sandsynligheden for, at han selv (Martin Luther, red.) skulle have smækket dem op på døren er ikke stor. Han har efter alt at dømme haft en anden til at gøre det for sig," siger Steffen Kjeldgaard-Pedersen, professor på Afdeling for Kirkehistorie ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Og den udlægning af den så berømte ophængning af teserne bakkes op af hans forskerkollega Bo Kristian Holm, der er lektor i systematisk teologi og centerleder på Aarhus Universitet.

"Man havde nok en person ansat, en slags pedel, til at gøre det. Luther var samtidig på det tidspunkt ved at blive lidt af en stjerne blandt de europæiske universiteter, så jeg tror ikke, at han selv har svunget hammeren, eller hvad det nu var, man brugte," forklarer Bo Kristian Holm.

Læs mere mere hos Videnskab.dk, hvor der også bliver stillet spørgsmål ved, om Martin Luthers teser overhovedet har hængt på kirkedøren.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 3. dec 2021