Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Regeringens ekstra mio. til fødeafdelinger har et minus

Faktatjek 8. dec 2016  -  2 min læsetid
Skrevet af: Thomas Hedin

 

Da Rigshospitalets chef for fødeafdelingen gennem 14 år, Morten Hedegaard, forleden sagde op i protest mod dårlige arbejdsforhold og mange besparelser på sygehuset, vakte det stor opmærksomhed. "Den økonomiske ramme, som jeg som klinikchef har skullet arbejde under, er med årene blevet strammere og strammere. Det er efter min opfattelse nu svært at have det ultimative ansvar for både patienternes behandling og medarbejdernes trivsel," skrev Morten Hedegaard i en afskedsmail til sine medarbejdere.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby var hurtigt på banen og gjorde opmærksom på, at regeringen har afsat flere penge til landets fødegange. "Vi har jo afsat 50 millioner kroner ekstra i år øremærket til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger. Og vi afsætter også 50 millioner kroner hvert år i de kommende år," sagde Ellen Trane Nørby.

Venstre-regeringen har i finansloven for 2016 rigtig nok indgået aftale med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om at øremærke 50 millioner kroner til landets fødeafdelinger i år og hvert år frem til 2019 til at "styrke indsatsen på hospitalernes fødeafdelinger".

Hvad Sundhedsministeren dog undlader at fortælle er, at regeringen samtidig fjerner den ekstra bevilling på 75 millioner kroner, som den tidligere SR regering har tildelt landets fødegange, fortæller DR2-programmet Detektor. "Det er en beskæring i forhold til de ambitioner, der var udmeldt af den tidligere SR-regering. Så er det jo en nedprioritering af fødeområdet da det øremærkede tilskud i Venstre-regeringen er 25 millioner lavere om året," forklarer professor ved KORA, Jakob Kjellberg, til Detektor. Med Venstres løft får landets fødeafdelinger altså et løft på 50 millioner kroner, men sammenholder man det med finansloven for 2015, er det en forringelse på 25 millioner kroner årligt.

I en kommentar til Detektors faktatjek vil sundhedsministeren ikke forholde sig til besparelsen på 75 millioner kroner. "Jeg er glad for, at I på Detektor er enige i, at det er faktuelt korrekt, at regeringen har afsat 50 mio. kr. årligt til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger i perioden 2016-2019. Som sundhedsminister i den siddende regering står jeg gerne på mål for den førte sundhedspolitik, men hvis I vil stille spørgsmål om den tidligere SR-regerings planer på sundhedsområdet, må I adressere dem til et af de to partier, som dengang sad i regering," siger Ellen Trane Nørby til Detektor. Læs hele faktatjekket her.

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023