Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader

Faktatjek 22. mar 2020  -  9 min læsetid
Tjekdet
ARTIKLEN ER OPDATERET 16. NOVEMBER 2020:

Firmaet bag MAC500s, Jimco A/S, har cirka et halvt år efter denne artikels udgivelse fået foretaget en undersøgelse af deres luftrenser hos Teknologisk Institut. Undersøgelsen konkluderer, at MAC500s reducerer virus i luften.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, har kigget på undersøgelsen. Han vurderer, at den nye undersøgelse er bedre dokumentation for, at luftrenseren kan tænkes at have en effekt.

“Deres data indikerer, at der antagelig er nogen effekt på eliminationen af coronavirus,” skriver han i en mail til TjekDet.

Det er dog stadig usikkert, om luftrenseren vil have en reel effekt i forhold til at begrænse smitterisikoen for mennesker, vurderer Allan Randrup Thomsen.

Du kan læse en pressemeddelelse om Teknologisk Instituts undersøgelse her.

Nedenstående artikel skal på baggrund af de nye oplysninger læses med det forbehold, at virksomheden nu har fremskaffet dokumentation, der viser, at luftrenseren antageligt kan have nogen effekt på eliminationen af coronavirus.

Kan man forestille sig et mere efterspurgt produkt i disse coronatider end en lille maskine, der renser luft og overflader for coronavirus? Det lyder næsten for godt til at være sandt. Derfor har mange Politiken-læsere fredag nok også dvælet lidt ekstra ved en af avisens sider.

I annoncetillægget Sundhed og Helse lover det danske firma Air-Tech over en helsides reklame nemlig, at lige deres luftrenser – med navnet MAC500s – kan forhindre den nye coronavirus i at brede sig. Firmaet, der hører hjemme i Rudkøbing, sælger luftrensere.

Under overskriften "Dansk produkt fjerner coronavirus fra luft og overflader" oplister den artikellignende annonce i Politiken flere meget gode grunde til at skynde sig at få fingrene i luftrenseren:

"Kan rense indeklima for vira."

"Kan forebygge og formindske smitten."

Det hele foregår endda uden kemikalier, men kun ved brug af ultraviolet lys, forsikrer annoncen.

På sociale medier hagler kritikken ned over både annoncen og Politiken. Og det kan der være gode grunde til.

Flere danske forskere stiller sig stærkt tvivlende over for, at man effektivt kan fjerne coronavirus ved brug af den lille luftrenser. Og TjekDet har spurgt producenten om dokumentationen for, at produktet kan være den gyldne løsning til at fjerne den nye coronavirus fra indendørs overflader og luft.

Politiken beklager at have bragt annoncen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Denne annonce, der til forveksling ligner en avisartikel, mødte læsere af Politikens sundheds- og helsetillæg fredag 20. marts. (Foto: Screenshot fra Politikens e-avis)

Det kan virke i teorien, men næppe i virkeligheden

Luftrenseren MAC500s "renser indeklimaet ved hjælp af en særlig lampe, der laver ultraviolet lys", kan man læse i annoncen. Og det er faktisk rigtig nok, at ultraviolet lys er hård kost for en virus.

"Normalt virker UV-lys på både virus og bakterier. Det slår dem simpelthen ihjel," siger Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, hvor han især arbejder med astma, allergi, indeklima og lungesygdomme.

Men selvom luftrenseren rent faktisk kan dræbe en luftbåren virus, betyder det ikke nødvendigvis, at den kan fjerne coronavirus fra luft og overflader, som annoncen hævder.

"Selvom det muligvis kan virke i teorien, er min vurdering, at apparatet ikke vil være i stand til at forebygge spredning af coronasmitte," lyder vurderingen fra Torben Sigsgaard. Han har ikke haft mulighed for at undersøge produktet eller teste, hvor effektivt det er, men der skal en større maskine til, hvis det skal batte noget.

"Hvis man forestiller sig, at der er et højt smittetryk der, hvor man bruger den, så skal man jo have al luften igennem luftrenseren hele tiden," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Allan Randrup Thomsen er professor i virologi på Københavns Universitet. (Foto: Københavns Universitet)

Heller ikke Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet, har stor tiltro til MAC500s.

"Det kan godt være, deres luftrenser er meget effektiv – det har jeg ikke ekspertisen til at bedømme – men i relation til corona har det minimal betydning. Infektionen er primært dråbebåren, så det er små dråber, der falder til jorden inden for 1-3 meter. Der er derfor ikke tale om, at virus svæver rundt i luften i længere tid som for eksempel ved mæslinger," skriver han i en mail til TjekDet.

I nogle af Aarhus Universitets renrumslaboratorier, hvor luften skal være fuldstændig ren, bruger man faktisk UV-lys til at dræbe mikroorganismer i luften, fortæller Torben Sigsgaard. Men det er "ret store anlæg", og disse suppleres med en løbende rengøring af overflader.

Så inden man farer af sted for at investere i MAC500s for at undgå at smitte kollegaer eller venner og familie, bør man lige slå koldt vand i blodet.

"Jeg tror, dette er at give falske forhåbninger," lyder vurderingen fra Torben Sigsgaard.

Maskine i rugbrødsstørrelse rækker ikke

Også ifølge Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, virker det i princippet mod smittespredning at rense luften. Det gør man også på hospitalet.

"På de stuer, hvor vi har covid-19-patienter indlagt, er der et negativt tryk, altså vi suger luft ud af stuerne, fordi det nedsætter smittespredning. Så som overordnet princip er det fornuftigt med god ventilation," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Christian Wejse er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital. (Foto: Aarhus Universitetshospital)

Men selvom hospitalet bruger luftrensning til at nedsætte smittespredning, kan princippet ikke uden videre overføres til private hjem. Hospitalernes ventilationssystemer kræver et omfattende maskineri, og man vil ikke kunne etablere noget, der tilnærmelsesvis minder om, derhjemme, lyder der fra Christian Wejse.

Coronavirus smitter ved kontakt, og når man går op og ned ad hinanden i køkkenet, hjælper det ikke meget, at der står en luftrenser i rugbrødsstørrelse ovre i hjørnet.

"Hvis du har en coronainficeret person i husstanden, vil du jo ikke under nogen omstændigheder forlade dig på at have et godt ventilationsanlæg. Der ville du isolere vedkommende, gerne på en anden matrikel, men ellers i et rum for sig selv," siger Christian Wejse.

Den måde, som MAC500s angiveligt skulle fungere på, giver han heller ikke meget for.

"Det kan godt være, det hjælper en lille smule, hvis en UV-lampe tager livet af nogle få coronavirus i nogle aerosoler (luftbårne vanddråber, red.), der passerer forbi," siger han.

"Men det har næppe nogen særlig effekt."

Firmaet tror på sit produkt

Da TjekDet spørger Marlene Olsen, direktøren i Air-Tech, om hun kan dokumentere, at MAC500s fjerner corona fra luft og overflader, henviser hun os til Jimco A/S.

Det er producenten af luftrenseren, som Air-Tech sælger. Både Air-Tech ApS og Jimco A/S har dog ifølge deres hjemmesider og Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) hjemme på samme adresse i Rudkøbing – men har hver sin direktør.

Direktør i Jimco A/S Jimmy Kjølby Larsen står fuldstændig på mål for, at MAC500s fjerner coronavirus fra luft og overflader.

Men i samme åndedrag siger han også, at han ikke kan dokumentere, at produktet virker på den nye coronavirus, der siden har fået det tekniske navn sars-cov-2, og som er årsag til, mennesker verden over får sygdommen covid-19.

"Det kan vi så ikke vide med 100 procents sikkerhed, fordi vi ikke kan få evidensen, men jeg ved, den bliver slået ihjel," siger Jimmy K. Larsen om den nye coronavirus, sars-cov-2.

Han vil ikke svare på, om ordlyden i annoncen kan forstås, som om der er tale om sars-cov-2, når det er den virus, der netop nu raser i Danmark og store dele af verden. Men han understreger, at sars-cov-2 ikke er nævnt i annoncen – kun den brede betegnelse coronavirus, der dækker over flere typer af virus.

Artiklen fortsætter under billedet

Firmaet Air-Tech, der sælger luftfriskeren, har også tidligere markedsført luftrenseren MAC500s som et våben mod den nye coronavirus. Det sker blandt andet i et opslag på Facebook den 11. marts i år under denne overskrift: "Hvordan bekæmper vi COVID-19 Virussen?". (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

I øvrigt giver Jimmy Kjølby Larsen ikke meget for forskernes kritik af annoncen.

"Deres kritik skyldes, at de ikke kender produktet. De har ikke talt med mig," siger han.

Forsker afviser dokumentation

Da TjekDet spørger Jimmy Kjølby Larsen, hvordan han kan dokumentere, at "MAC500s fjerner coronavirus fra luft og overflader", modtager vi fem filer på mail.

To af de fremsendte dokumenter er brochurer for MAC500s. Altså materiale, der er produceret af firmaet selv for at sælge produktet. Et tredje dokument er et diplom fra modtagelsen af en EU-pris i 1999. Dokumentet hylder virksomheden for at have udviklet en luftrenser, der kan fjerne lugt og skidt fra luften, men der er ikke tale om videnskabelig dokumentation, slår Dorthe Grosen fast.

Hun er afdelingslæge på Børneafdelingen på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på SDU, hvor hun underviser medicinstuderende i at lave forskning på sundhedsområdet. Og så har hun gennemgået den dokumentation, vi har modtaget fra producenten af luftrenseren.

Tilbage er der to dokumenter, der umiddelbart ser ud til rent faktisk at omtale studier.

Det første, der er en laboratorieundersøgelse, tester, hvordan det går med mængden af bakterier og svampe i et lukket rum i løbet af 48 timer, når der står en luftrenser og kører. Studiet, der er lavet for 17 år siden, konkluderer, at mængden falder i løbet af de to døgn, men det dokumenterer ikke, at luftrenseren virker – og da slet ikke til at slå coronavirus ihjel.

"Det her beviser ikke, at det virker. Det, jeg har set, viser, at, ja, mængden af bakterier og svampe bliver mindre over tid i det her rum. Det er det maksimale, man kan få ud af det studie. Det siger intet om, at luftrenseren slår den nye coronavirus ihjel. Det siger intet om, at der er mindre smitte. Og det siger intet om, om vi kunne få samme effekt blot ved at åbne vinduerne," siger Dorthe Grosen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dorthe Grosen er afdelingslæge på Børneafdelingen på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på SDU. (Foto: Sletting Tine/Information/Ritzau Scanpix)

Det andet studie er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet i 2003. Studiet tester, hvad rensning af luften betyder for antallet af øvre luftvejsinfektioner i et kontorlandskab. I undersøgelsen sammenlignes to perioder – en med og en uden luftrenser. Studiet er oven i købet lavet sådan, at de ansatte i kontorerne ikke ved, om luftrenseren er tændt eller ej.

Her er altså tale om et studie af bedre kvalitet, men det duer alligevel ikke som dokumentation for, at en luftrenser fjerner coronavirus. Det skyldes, dels at artiklen ikke beskriver, hvilket system der er brugt til at rense luften – og dels at studiet, som er fra 2003, ikke tager højde for, hvordan den nuværende coronavirus opfører sig. Endelig nævner studiet slet ikke specifikt MAC500s, altså det produkt, der omtales i avisannoncen.

"Artiklen dokumenterer, at man kan reducere antallet af øvre luftvejsinfektioner med det system, som de tester i undersøgelsen, men vi kender ikke systemet og ved ikke, hvor stort det er. Og vi ved ikke, om det virker konkret i forhold til ny coronavirus."

Efter at have gennemgået dokumentationen for, at luftrenseren – angiveligt – skulle fjerne coronavirus fra luft og overflader, kalder Dorthe Grosen annoncen for "plattenslageri".

"Jeg bliver ked af overskriften (på annoncen, red.). Det er jo helt vanvittigt. Det får jo folk til at spæne ud for at købe den, men der er ingen dokumentation for, at den virker," siger hun.

Da TjekDet spørger Jimmy K. Larsen, hvor i de fem fremsendte dokumenter det dokumenteres, at "MAC500s fjerner coronavirus fra luft og overflader", får vi intet svar.

Politiken sender penge retur til annoncøren

Politiken beklager, at de bragte annoncen og vil nu sende pengene retur til annoncøren.

I bringer en helsidesannonce for en luftrenser, der angiveligt kan fjerne coronavirus fra luft og overflader. Bør I bringe sådan en annonce i den nuværende situation?

"Nej, vi burde ikke have bragt den," siger Politikens annoncedirektør, Thomas Larsen, til TjekDet.

Der sidder en masse sårbare mennesker derude, der er bange og vil klynge sig til ethvert håb, de kan få øje på. I trykker alligevel den her annonce.

"Ja, det er meget problematisk. Jeg har allerede beklaget (på Twitter, red.). I avisen på mandag trykker vi en beklagelse over, at vi har bragt den."

Hvad gør I med de penge, I har fået for annoncen?

"Vi sender pengene retur til annoncøren."

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, beklager også. På Twitter kalder han annoncen en "dybt beklagelig fejl" og lover at bringe en undskyldning i avisen mandag.

Forbrugerombudsmanden vil se på annoncen

Den opmærksomhed, der har været omkring annoncen, får nu Forbrugerombudsmanden til at se nærmere på den, fortæller Andreas Weidemann, der er kontorchef hos Forbrugerombudsmanden.

Han vil ikke gå ind i en konkret vurdering af annoncen på nuværende tidspunkt, men oplyser, at Forbrugerombudsmanden vil se nærmere på den, fordi den spiller på sundhed, og fordi de nu er blevet gjort opmærksom på annoncens eksistens.

"Man må ikke sige noget, der er forkert, vildlede eller udelade vigtige oplysninger. Det skal passe og være korrekt, og det er et krav, at man kan dokumentere sine påstande," siger Andreas Weidemann.

Når annoncer retter sig mod folks sundhed, er det ekstra vigtigt, at deres indhold er korrekt.

"Vi vil generelt betragte det som en grov overtrædelse, hvis der er forkerte eller udokumenterede påstande i en annonce, som er rettet mod sundhed og helbred. Det rammer folk i en udsat situation. Det er noget, vi ser på med ekstra alvor," siger Andreas Weidemann.

Annoncens overskrift lyder "Dansk produkt fjerner coronavirus fra luft og overflader". Om det betyder, at luftrenseren fjerner al coronavirus eller blot noget af den, fremgår ikke klart. Derfor tager forbrugerombudsmanden – og i sidste ende potentielt domstolene – udgangspunkt i, hvordan den gennemsnitlige forbruger vil forstå budskabet.

"Får man indtryk af, at produktet gør en bestemt ting, er det den forståelse, som virksomheden efterfølgende skal kunne dokumentere. Hvad annoncens budskab er, og om virksomhedens dokumentation er tilstrækkelig, er i sidste ende op til domstolen, hvis Forbrugerombudsmanden ender med at køre en sag," siger Andreas Weidemann.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023