Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Trump vildleder om antallet af kriminelle indvandrere i USA

Faktatjek 15. nov 2016  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Donald Trump gav den 13. november sit første tv-interview efter at have vundet det amerikanske præsidentvalg tidligere på måneden. Her blev han spurgt ind til nogle af de løfter, som han gav under valgkampen.

Han sagde blandt andet, at han stadig har til hensigt at bygge en mur langs den lange amerikansk-mexicanske grænse, og at han stadig vil tvinge millioner af immigranter ud af landet.

"Hvad vi har tænkt os at gøre er at få de mennesker, der er kriminelle og har anmærkninger på straffeattesterne, bandemedlemmer, narkohandlere, vi har mange af disse mennesker, måske to millioner, det kan endda være tre millioner, ud af vores land eller fængsle dem," sagde Trump i interviewet.

Men passer det, at der er to, måske tre millioner illegale immigranter med pletter på straffeattesten i USA? Det har den amerikanske faktatjeksiden Politifact undersøgt.

Trump henviser til en rapport fra Department of Homeland Security, et amerikansk ministerium, der blev oprettet i november 2002, der har til opgave at beskytte amerikansk territorium mod terrorangreb og naturkatastrofer. Det har også ansvaret for immigration og infrastruktur. I rapporten, der gennemgår tal for perioden 2011-2013, vurderer de amerikanske immigrationsmyndigheder, at der i USA er omkring 1,9 mio. "removable criminal aliens". Det vil sige "udvisningsegnede" kriminelle udlændinge. Tallet tre millioner nævnes ikke.

Rapporten slår desuden fast, at tallet 1,9 mio. inkluderer både legale og illegale indvandrere. Og netop den nuance nævner Donald Trump ikke. Han siger, at alle 1,9 mio. opholder sig illegalt. Den sidste mio. mennesker, han nævner, er en personlig formodning, som kan være både rigtig og forkert.

Læs hele faktatjekket her.

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023