Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bare for sjov! Deepfakes, satire og de alternative mediers politikker

Forskning 3. feb 2022  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Rundt om i verden bliver deepfake-videoer et stadig stærkere værktøj for kunstnere, satirikere og aktivister. Men hvad sker der, når udsatte grupper ikke kan gennemskue brugen af værktøjet, eller når onde hensigter forklædes som humor? 

Det er det gennemgående spørgsmål i denne rapport fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), der fokuserer på den hastigt stigende brug af deepfakes i satirisk sammenhæng. Hvem bestemmer, hvad der er sjovt og fair - og hvem kan stilles til ansvar?

Rapporten "Just joking!" analyserer mere end 70 eksempler på brugen af deepfakes. Nogle er eksempler på potent satire, kunst eller aktivisme, fra autoritære ledere til syntetisk genoplivning af ofre for uretfærdighed. Andre eksempler viser, hvordan dårlige skuespillere bruger satire som både et sværd og et skjold til at glorificere de magtfulde og angribe marginaliserede samfund, mens de samtidig forsøger at frasige sig ansvar.

Satire bliver i stigende grad brugt som en defensiv undskyldning - "bare sjov!" — efter at en video har cirkuleret og forårsaget skade, konkluderer rapporten blandt andet.

Rapporten undersøger desuden de etiske udfordringer ved at demokratisere syntetisk medieproduktion, herunder hvordan man oplever disse videoer, når de cirkulerer på nettet, og hvem der er ansvarlig for at skabe og håndhæve bedste praksis, protokoller og love. Rapporten undersøger de metoder, hvorpå medieplatforme forsøger eller undlader at foretage disse sondringer i deres politikker og protokoller, såvel som de relevante principper og værktøjer i internationale menneskerettigheder og amerikansk lov.

Link til materialet her.