Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Befolkningens tillid til medier, syn på fake news og brug af faktatjek

Forskning 17. jun 2021  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Pixabay

Næsten halvdelen af danskerne er bekymrede for at mangle viden på grund af 'fake news'. Over halvdelen tror også, der er danske medier, der bevidst går efter at levere fake news. Det er dog kun en meget lille del, der mener, at mange medier gør det. Generelt har danskerne stor tillid til de nyhedskilder, de selv bruger.

Sådan lyder konklusionerne i en analyse, som Kulturministeriet står bag.

Rapporten "Medietillid, fake news og fakta-tjek"  sætter fokus på, hvor stor befolkningens tillid til deres nyhedskilder er.

Rapporten viser, at det i alt er 47 % af danskerne, der er bekymrede for, om falske nyheder forhindrer dem i at vide, hvad der i virkeligheden foregår. 60 % tror, der er danske medier, der bevidst går efter at levere fake news.

Andre tal i rapporten tyder dog på en høj grad af tillid generelt set: I alt tror 66 % af danskerne på, at de nyhedskilder, de selv benytter, er sande, og når de bringer falske nyheder, sker det ved en fejl. Kun 20 % er uenige i dette i større eller mindre grad.

Rapporten er ikke udarbejdet efter forskningsprincipper, men indeholder analyser og datasæt med meningsmålinger, der giver et indblik inden for rapportens ramme.

Materialet kan hentes her.