Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

250 års tilbageblik: Her er historien om vaccinemodstanden

Forskning 12. mar 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Historielab

Ny bog tegner et billede af vaccinemodstandens mange forgreninger og samfundsmæssige betydning fra dens tidlige udtryk til i dag, hvor fronterne er trukket hårdt op.

Da corona fik statsministeren til at lukke Danmark ned den 11. marts 2020, accepterede de fleste det. Men snart lød der heftige protester mod både restriktioner og vacciner, og folk gik på barrikaderne og stillede spørgsmål om tvang eller frihed og om tillid eller mistillid.

Lektor, ph.d., Rikke Alberg Peters har begået en ny bog, der analyserer vaccinemodstandens historie, som ikke er et nyt fænomen. Faktisk har der været modstand siden de første vaccinationer mod kopper i 1700-tallet. Modstandere har talt om kolignende gevækster, autisme hos småbørn og ændringer af cellernes dna. Det er ikke virus, der er farlig. Det er vaccinerne.

"Anti. Vaccinemodstandens historie" fortæller om vaccinemodstanden fra koppeindpodning over tuberkulose til i dag, hvor kampen mod vacciner, læger og myndigheder især føres på de sociale medier. Her har et voksende antal vaccineskeptiske profiler fået verdenssundhedsorganisationen WHO til at slå alarm og sætte vaccineskepsis på listen over de ti største trusler mod folkesundheden. 

"Bogen fortæller vaccinemodstandens historie fra 1700-tallet til i dag, hvor kampen mod vacciner ofte føres på de sociale medier. Den indeholder et hav af kilder, som viser, at modstanden både har politiske, ideologiske og sundhedsmæssige rødder. Desuden analyseres den modstand mod regeringen og myndighederne, som voksede frem under coronapandemien," siger Rikke Alberg Peters i en pressemeddelelse fra Historielab - Nationalt Videnscenter for Historie og Kulturarvsformidling.

På Gads Forlags egen hjemmeside kan du læse en Q&A med forfatterne af bogen Anti. Du kan blandt andet finde svar på spørgsmål såsom: Hvorfor vaccinemodstandens historie er interessant, hvilken betydning antivaxere haft haft gennem tiden og hvad bogens vigtigste pointe er.

Bogen er udgivet på Gads Forlag.

Kilde: Historielab.