Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Konspirationsteori om muslimsk befolkningsudskiftning kan udløse vold og had

Forskning 14. jul 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Pixabay

Konspirationsteorier om udskiftningen af den vestlige befolkning med personer af muslimsk overbevisning har længe været genstand for opmærksomhed i indvandrerdebatten i både Danmark og udlandet. Teorien er flere gange tidligere blevet koblet til højreradikale terrorangreb.

Forskningsstudie konkluderer, at bare det, man tror på teorien, kan føre til voldelig adfærd og forfølgelse af etniske minoriteter.

Blandt studiets medforfattere er den danske radikaliseringsforsker Milan Obaidi, der er lektor ved det psykologiske fakultet på Oslo Universitet.

"Studiet viser, at den her teori har et potentiale til at radikalisere folk," siger han til avisen Information.

Teorien om Den store udskiftning er før blevet kædet sammen med højreekstreme terrorangreb. Ikke blot i Christchurch, men også i El Paso, Oslo og flere andre steder. Men det er første gang, forskere har påvist en direkte sammenhæng mellem det at tro på teorien og en højere tilbøjelighed til vold.

Forskerne tager selv forbehold for, at studiet er baseret på en relativt lille gruppe af mennesker, som ikke er repræsentativ for hele befolkningen, idet de primært har fundet deltagere blandt universitetsstuderende og på Facebook. Forskningsresultaterne kan derfor ikke sige noget generelt om hele befolkningen. Men resultaterne er alligevel slående, skriver Information.

Studiets rapport kan findes her.

Omtale af rapporten i Information den 8. juli 2021 kan læses her.