Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

TjekDet har samlet forskning og viden om misinformation ét sted - lige her!

Forskning 13. apr 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Pixabay

På TjekDet.dk finder du nu også en videnbank med forskning, analyser og rapporter om misinformation, desinformation og hadtale.

Det er forholdsvis nye emner, som op mod 200 forskere rundt på danske forskningsinstitutioner og analyseinstitutter allerede har kastet sig over. Med forskellige forskningsbaggrunde og metodiske tilgange arbejder forskerne alle for at blive klogere på disinformation og misinformation, der med digitale og sociale mediers udbredelse har etableret sig som en trussel for demokratiet.

Men indtil nu har der manglet en fælles og overskuelig adgang til den store videnskabelige viden, der rent faktisk er til rådighed. Derfor har vi oprettet TjekDets videnbank. Vi mener nemlig, den kan bidrage til at dæmme op for forureningen af den offentlige demokratiske debat.

For der er et stort behov for, at vi som enkeltpersoner, som samfund og som medieaktører vedvarende har øje på medieudviklingen og udvikler en dybere forståelse for misbrug og risici fra misinformationen. Den udfordrer videnskaben, der bevidst og ubevidst bliver mødt med trusler, skepsis og faktaresistens. Vi ser også et stort potentiale i, at vi som medie trækker på de store mængder faktuel viden, der ikke er drevet af mavefornemmelser eller politiske motiver, men saglig og faglig videnskab. 

Portalen er til for forskere, studerende, journalister og alle andre, der ønsker at finde viden om desinformation, misinformation, hadtale på nettet, ekkokamre og nye tekniske muligheder for at manipulere. Portalen skal på den måde bidrage til at faktabaseret demokratisk debat om truslerne fra misinformation. Og den er åben for alle, der interesserer sig for kvalitet, gennemskuelighed og troværdighed i forhold til indholdet på de digitale platforme.

På portalen har vi samlet omtaler af en lang række udgivelser inden for emnerne misinformation, desinformation, fake news og hadtale. Portalen er national på den måde, at udgivelserne er samlet fra et bredt udvalg af danske forsknings- og analyseinstitutioner. På siden er også udgivelser fra danske forskere, der beskæftiger sig med emnerne på universiteter i andre lande.

Portalen bliver løbende opdateret, så sørg endelig for at besøge os nu og da. Og tip os gerne på forskning@tjekdet.dk, hvis der er relevante udgivelser, der mangler på siden.

Velkommen til.