Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk Rema-konkurrence på Facebook lokker dig i bedragerisk fælde

Fup og spam 19. jul 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Sådan ser den falske konkurrence ud på Facebook Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Konkurrence på Facebook lokker med lukrativt gavekort til Rema 1000

  • Flere tusinde danskere har reageret på konkurrencen i håbet om at få fingrene i en gratis omgang med indkøbsvognen

  • Men konkurrencen er fup

Skrevet af: Redaktionen

”I dag vil vi give præmier til de første 200 personer, der gætter et andet tal end tallet (803). Vinderne vil blive kontaktet hurtigst muligt. Held og lykke.”

Sådan lyder teksten i et facebookopslag for en konkurrence, der angiveligt har supermarkedskæden Rema 1000 som afsender.

Og konkurrencen går ikke upåagtet hen. Over 3.500 danskere har reageret på konkurrencen ved at notere deres gæt i opslagets kommentarfelt. Oveni hatten er det delt over 1.100 gange.

Men deltagerne kan roligt skrue ned for håbet om den store gevinst. Selv om konkurrencen ligger på en facebookside med Rema 1000s logo, så har siden intet at gøre med kæden. Og kigger man nøje efter, har siden da også et forkert navn, da der står ”???? ???? ???????????”.  Supermarkedskædens officielle facebookside hedder rettelig REMA 1000 Danmark.

Et par yderligere mistænkelige detaljer afslører, at vi står på en fupside. Den har nemlig sølle 143 følgere, mens den ’ægte’ Rema-side har over 125.000.  

Og undersøger man, hvornår Rema 1000s ’rigtige’ side gik på Facebook, ser man datoen 12. juni 2013, og der er massevis af opslag på deres side. Den falske side er derimod kun en dag gammel. Den er oprettet den 18. juli 2022 -  og i øvrigt indeholder den kun to opslag.

Grafik: Nathalie Damgaard Frisch

Lokkes til endnu en falsk side

På opslaget med den falske konkurrence bliver de håbefulde deltagere opfordret til at klikke sig videre til en hjemmeside, hvor man skal oplyse både navn, mailadresse og telefonnummer. 

Men heller ikke den hjemmeside har noget at gøre med Rema 1000. Kigger man på hjemmesidens www-adresse står der “https://sites.google.com/view/rema1000freedkk”. Vi står altså ikke på supermarkedskædens officielle hjemmeside. Vi er altså under ingen omstændigheder ved at tilmelde os en konkurrence hos Rema 1000.

Det fremgår i øvrigt på den falske side, at man vinder et gavekort til sin nærmeste filial. Man skal blot klikke på knappen ”Tilmeld”. Men da TjekDet gør det, havner vi i stedet på en side, hvor vi kan vinde en mobiltelefon fra enten Samsung eller Apple. Væk er gavekortet. Så har man allerede været i tvivl om konkurrencens ægthed, så er forvirringen nu total.

Et trick brugt i årevis

Det er langt fra første gang, at svindlere opretter facebooksider, hvor de misbruger kendte virksomheders navn og logo. Og udlodder præmier som for eksempel biografbilletter, elektriske apparater eller gavekort, der også er svindlernes typiske fup-gevinster.

Hvad er så deres mål? Det er at få snablen ned i din bankkonto.

Som nævnt bliver du opfordret til at dele opslaget og kommentere, hvorefter 'deltagerne' typisk kontaktes og bliver bedt om at betale for en eller anden ydelse, for overhovedet at deltage i konkurrencen. 

Beskederne sender svindlerne via Facebooks beskedtjeneste Messenger, hvor de typisk beder om kontooplysninger, så 'vinderen' lige betaler for portoen. I andre tilfælde ender brugerne med at blive tvunget til falske abonnementer på en eller anden vare. Og en sådan abonnementsfælde er svær at komme ud af.

Man bør da også have for øje, at etablerede virksomheder ikke først lover noget væk gratis for så pludselig at bede deltagerne betale. 

Er du kommet til at udlevere dine bankoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.
 

Opdateret 29. aug 2022

Vil du vide mere?