Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Marianne Eihilt lægger ufrivilligt ansigt til velkendt svindelnummer

Fup og spam 18. dec 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Falske artikler med Marianne Eihilt i centrum florerer i øjeblikket på Facebook

     

  • Her påstås det, at hun på live tv skulle have rådgivet danskere til at investere i bitcoin

  • Men artiklerne er svindel, og live-udsendelsen med tilhørende citater er opdigtet

Artikler med den professionelle danser og 'Vild med dans'-dommer, Marianne Eihilt, der anbefaler en platform til investering i kryptovaluta, florerer vidt og bredt i adskillige opslag på Facebook. 

Men både artiklerne og platformen er falsk, og Marianne Eihilt har ikke udtalt sig om investering i kryptovaluta i Aftenshowet. 

Det er alt sammen en del af et svindelnummer, som flere kendte danskere bliver og er blevet misbrugt i.

Marianne Eihilt anholdt i Aftenshowet

Når man klikker på annoncen i Facebook-opslaget, bliver man ledt ind på en artikel, som skal forestille sig at være fra BT. 

I artiklen bliver det beskrevet, hvordan Marianne Eihilt ved en fejl kom til at afsløre hemmeligheden bag sin formue, da hun gæstede Aftenshowet. Hun har nemlig oprettet sig på investeringsplatformen Stable Capital Pro, hvor man kan tjene flere tusind kroner på bare få minutter. Efter hun afslørede sig hemmelighed, blev hun ifølge artiklen anholdt af politiet. 

I artiklen indgår billeder, som eftersigende er fra interviewet. Men billederne er i virkeligheden manipulerede, og interviewet i Aftenshowet har aldrig fundet sted. 

Platformen, som der linkes til, har alene til formål at lokke oplysninger ud af danskerne, som de kan bruge til at lave økonomisk svindel. 


Null

Afsenderne af artiklen har kopieret BT's layout for at få artiklen til at virke mere overbevisende Foto: Skærmbillede af falsk artikel 


De falske artikler bliver jævnligt udskiftet med nye, i takt med at svindlernes metoder udvikles, så svindlen sløres mest muligt for Metas systemer. 

Men selvom artiklerne udskiftes, har svindlerne fortsat en gennemgående skabelon for, hvordan de lokker Facebook-brugere ind på investeringsplatformen og får dem til at dele oplysninger, som kan bruges til økonomisk svindel.  

Svindlerne bruger kendte danskere som blikfang og laver artikler med manipulerede billeder og opdigtede citater fra i dette tilfælde Annette Heick. Det skal give læseren indtrykket af, at hun selv bruger platformen og har tjent mange penge på den. 

I april stod en række af kendte tv-personligheder frem i en kampagne lavet af DR og TV2. Kampagnen var et opråb til Meta om at intensivere deres indsats for at få fjernet de falske annoncer.  

I den forbindelse lavede DR og TV2 også en fælles politianmeldelse af Meta.

Marianne Eihilt: "Hvor er det frækt!"

TjekDet har kontaktet Marianne Eihilt for at høre, om hun er bekendt med, at hendes ansigt misbruges i svindel på Facebook. Hun fortæller, at hun flere gange er blevet kontaktet af brugere på Facebook, som har gjort hende opmærksom på det, men at hun ikke er klar over omfanget eller hvordan svindlen foregår.

Men du har ikke været i aftenshowet og fortælle om investering i kryptovaluta?

"Overhoved ikke. Står der det? Hvor er det frækt!", siger Marianne Eihilt.

Hun fastslår, at hun ikke ved noget om kryptovaluta og derfor ikke ville anbefale det til nogen. Hun er derfor ærgerlig over, at hendes navn og ansigt bliver brugt til at promovere den slags. 

Hun håber, at det vil lykkedes at få fjernet opslagene, så ikke flere danskere bliver bedraget.

Velorganiserede svindlere 

TjekDet har over en længere periode beskæftiget sig med denne type svindel, hvilket har udmøntet sig i en større artikelserie under navnet ‘Svindlen på Facebook’

Metas politiske chef i Norden, Martin Ruby, har over for TjekDet flere gange tilkendegivet, at det er en svær kamp at fjerne annoncerne, fordi “svindlerne er velorganiserede, bruger nye teknologier og er stærkt motiverede til konstant at prøve at snyde vores systemer.”

Den 21. oktober skrev Meta en nyhed om bekæmpelse af kendissvindel på deres egen hjemmeside, hvor de forklarer, at de har forbedret deres systemer, og dermed er blevet bedre til at spore denne type svindel. 

Er du også kommet i kløerne på investeringssvindlerne og har udleveret dine kreditkortoplysninger, bør du omgående kontakte din bank. Du kan i den forbindelse også registrere dig på 'Mit digitale selvforsvar'.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 18. dec 2024