Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Arrangerede CNN muslimsk demonstration?

Indsigt 8. jun 2017  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

I kølvandet på terrorangrebet i London i weekenden samledes en mindre gruppe af mennesker af muslimsk overbevisning foran en politistation i den britiske hovedstad for at demonstrere mod terrorangrebet.

Flere selverklærede højreorienterede medier beskylder den den amerikanske tv-station CNN for at have arrangeret demonstrationen.

en video på YouTube ser man flere pressefolk, der har taget opstilling ved en politiafspærring. På et tidspunkt får angivelige demonstranter lov til at forcere afspærringen, og de tager derefter opstilling med skilte i hånden foran journalisterne og fotograferne. Herefter beder CNNs udsendte de fremmødte om at stille sig på en bestemt måde. Det sker angiveligt for at tv-stationens fotograf kan få dem med i billedet.

Og det er tilsyneladende her, at rygtet om, at CNN har iscenesat hele demonstrationen, opstår. Personen, der har uploaded videoen på YouTube, kalder hele optrinet fake news, og på de sociale medier følger flere brugere trop og bakker op om anklagerne.

CNN afviser anklagerne og henviser til, at det var politiet, der lod demonstranterne tage opstilling foran den fremmødte presse.

Det taler til tv-stationens fordel, at det ikke var tilfældige personer, der demonstrerer. Til stede er iflg. BBC blandt andet formanden for en lokal muslimsk organisation, der tidligere har kritiseret terrorangrebene, og som til mediet Mediaite fortæller, at de var mødt frem på eget initiativ.

Hvad der foregik er reelt vanskeligt at afgøre, men det er ikke ualmindeligt, at tv-hold beder personer stille sig på en måde, så de bedst fanges af kameralinsen. Også det danske netmedie Den Korte Avis har omtalt historien. Det samme har faktatjeksitet snopes.com m.fl.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023