Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Danmark får måske sit tredje faktatjek-medie

Indsigt 18. okt 2017  -  2 min læsetid
This describes the image

DR, TV2, Kristeligt Dagblad og Ritzau er åbne for at se på et fælles faktatjek-medie på dansk jord. Det skriver Politiken.

Den samme konstruktion har det norske faktatjek-medie faktisk.no, som udgives i samarbejde mellem de store norske medier VG, Dagbladet, TV2 og NRK. Til sammen producerer de indhold til hjemmesiden.

De fire danske mediehuse siger til Politiken, at de gerne vil tale om muligheden for at lave en dansk version af det norske faktisk.no. Ekstra Bladet og Politiken afviser at være med, mens Berlingske, Information og Jyllands-Posten ikke er kommet med en tilkendegivelse.

Hvad er det nye?

Der findes allerede to faktatjek-medier i Danmark. DR2 viser hver torsdag aften programmet Detektor, hvor de tjekker fakta og tal i den offentlige debat. Og Ugebrevet Mandag Morgen står bag netmediet TjekDet.

Det nye er derfor, at også store danske mediehuse er positive overfor et samarbejde om at faktatjekke nyheder. Og med Ritzau blandt aktørerne vil der være mulighed for at få mediets artikler endnu bredere ud, ligesom det sker i Norge, hvor Norsk Telegrambyrå (NTB) distribuerer de faktatjekkede historier ud til medierne.

"Det vigtigste er, at vi får en troværdig aktør. Fordelene vil være, at medier kan viderebringe artiklerne bredt ud, og at organisationer, som bruger vores tjeneste, kan få et overblik over, hvad der er op og ned. Vi har siden 1866 levet af ikke at viderebringe fake news, og vi vil være med til at dementere fake news," siger chefredaktør og direktør for Ritzau, Lars Vesterløkke, til Politiken.

Ikke alle er med

Politiken og Ekstra Bladet vil ikke være med i et samarbejde. De respektive chefredaktører mener nemlig ikke, at man bør tvivle på deres kritiske sans.

"Vi laver faktatjek hver eneste dag, det er ganske enkelt selve ideen med at være et kritisk medie som Ekstra Bladet. Vore brugere skal kunne regne med, at vi rent faktisk tjekker tingene, og derfor er det unødvendigt at starte et nyt medie", skriver chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen i en mail til Politiken.

Lisbeth Knudsen, der er chefredaktør og direktør på Mandag Morgen og initiativtageren til TjekDet.dk, glæder sig over, at flere medier vil være med til at kvalificere den offentlige debat.

"Det er spændende at flere medier nu melder sig på banen og gerne vil være med på et fælles faktatjekmedie. Det ligger i vores opdrag for TjekDet, at vi netop gerne indgår i samarbejde med andre, som vi netop allerede har gjort det med DR om projektet "I sandhedens tjeneste". Vi indleder også gerne et samarbejde med Ritzau om at få sendt faktatjekkede historier ud ad den vej."

Derfor mener Lisbeth Knudsen da også, at det i bund og grund ikke giver mening at etablere et tredje nyt faktatjekmedie.

"Da vi modtog støtte fra Kulturministeriets innovationspulje til Mandag Morgens initiativ TjekDet.dk, inviterede jeg de øvrige medier til et samarbejde, så der er ikke grund til at starte endnu et faktatjekmedie," siger Lisbeth Knudsen.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023