Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Facebook udelukker Donald Trump frem til den officielle magtoverdragelse til Joe Biden

Indsigt 7. jan 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Den amerikanske præsident Donald Trump har nu ikke længere adgang til sine konti på Facebook og Instagram. Foto: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Facebooks stifter og ejer Mark Zuckerberg har overraskende spærret den amerikanske præsident Donald Trumps adgang til sine sider på både Facebook og Instagram

  • Mark Zuckerberg frygter, at Trump vil bruge de to sociale medier i resten af sin tid som præsident til at "underminere den fredelige og lovlige magtoverdragelse til hans valgte efterfølger, Joe Biden"

  • Foreløbig kan Donald Trump ikke opdatere sine profilsider i 14 dage

Skrevet af: Thomas Hedin
 

INDSIGT "De seneste 24 timers chokerende begivenheder har klart demonstreret, at præsident Donald Trump vil bruge resten af sin tid som præsident til at underminere den fredelige og lovlige magtoverdragelse til hans valgte efterfølger, Joe Biden."

Sådan indleder Facebooks stifter og ejer Mark Zuckerberg et opslag på det sociale medie, hvor han samtidig slår fast, at han har besluttet at spærre præsidentens konti på både Facebook og Instagram.

Foreløbig kan Donald Trump ikke opdatere sine profiler på de to sociale medier i 14 dage. Mark Zuckerberg lægger især vægt på, at præsidenten ikke har taget klar afstand fra gårsdagens uroligheder foran den amerikanske kongresbygning.

"Hans (Donald Trump, red.) beslutning om at bruge platformen til at billige i stedet for at fordømme hans tilhængeres handlinger ved kongresbygningen har med rette skabt bestyrtelse i både USA og rundt om i verden. Vi fjernede hans opslag i går, fordi vi vurderede, at det ville - sandsynligvis med vilje - fremprovokere yderligere voldelige handlinger," skriver Mark Zuckerberg, hvor han henviser til en video, som præsidenten lagde på både Facebook og Twitter, mens urolighederne fandt sted.

Kongressen har nu blåstemplet valgresultatet fra november sidste år, og det er facebookdirektørens ønske, at tiden frem til magtoverdragelsen den 20. januar nu kan ske på fredelig vis og i overensstemmelse med demokratiske værdier.


The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Slået op af Mark ZuckerbergTorsdag den 7. januar 2021

Virkeligheden er nu en anden

Facebook har længe givet Donald Trump lang snor til at udfolde sig på det sociale medie. Men det vil han altså ikke kunne de næste par uger, før den formelle magtoverdragelse af præsidentembedet til Joe Biden skal finde sted. 

"I løbet af de seneste mange år har vi tilladt præsident Trump at bruge vores platform i overensstemmelse med vores egne regler, til tider fjernet indhold eller lægge en anmærkning på hans opslag, når de overtrådte vores politikker. Vi gjorde dette, fordi vi mener, at offentligheden har ret til den bredest mulige adgang til at ytre sig politisk, endda også med kontroversielle udmeldinger. Men virkeligheden er nu fundamentalt forandret, hvor brugen af vores platform bruges til at tilskynde til voldelige handlinger mod en demokratisk valgt regering," skriver Mark Zuckerberg.

Han frygter, at Donald Trump vil fortsætte med at lave opslag, der ikke overholder det sociale medies regler og værdier, hvorfor præsidenten nu er udelukket fra at bruge sine sider på Facebook og Instagram.

Trump-video var dråben, der fik bægeret til at flyde over

Under gårsdagens uroligheder blev præsidenten fra flere sider opfordret til at henvende sig direkte til sine støttere, der havde forsamlet sig foran kongresbygningen, og hvor det lykkedes enkelte af dem at trænge ind i bygningen. Donald Trump offentliggjorde på både Twitter og Facebook en video, hvor han opfordrede støtterne til at forlade området, men i samme åndedrag gentog han sine udokumenterede påstande om, at der blev begået massiv valgsvindel under præsidentvalget i november.

Facebook fjernede videoen, mens Twitter i første omgang blokerede et opslag med den samme video, så den ikke kunne deles eller kommenteres, men kun ses. Senere tog Twitter dog opslaget med videoen ned.

Også Twitter har udelukket Donald Trump i foreløbig 12 timer.

Opdateret 18. feb 2021