Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falske påstande om LGBT+-miljøet spredes fra Rusland

Indsigt 29. okt 2024  -  5 min læsetid
Tjekdet
På sociale medier florerer falsk og manipuleret indhold, der skal sætte LGBT+-bevægelsen i dårligt lys. Udbredelsen af indholdet synes at være koordineret - og stamme fra Rusland. Foto: Jam Sta Rosa/AFP
  • Falske påstande om LGBT+ miljøet spredes på sociale medier

  • TjekDets research viser, at russiske kilder i flere tilfælde står bag

  • De falske påstande er med til at sprede utryghed i LGBT+ miljøet, siger forpersonen for LGBT+ i Danmark

Et billede af en lille dreng, som går med sine afskårede kønsorganer i hånden. Videoer som hævder, at amerikanerne nu udfører kønsskifteoperationer på lig. Og fingerede nyhedsindslag, som hævder, at de fleste skoleskyderier bliver begået af unge fra LGBT+-miljøet. Det er bare en lille del af en lang række opslag med falsk indhold om LGBT+-personer, der for tiden cirkulerer på sociale medier.

Opslagene deles især på X og Telegram. Umiddelbart ser opslagene ud til at være delt fra almindelige profiler, men nærmere undersøgelser fra blandt andet TjekDet og andre fakta-tjekmedier afdækker, at opslagene er koordinerede og i flere tilfælde stammer fra kanaler, som er identificeret som russiske.

“De mest udbredte påstande er, at vi er pædofile og forgriber os på børn. Enten seksuelt eller ved at tvinge dem til at skifte køn. Vi bliver omtalt som en slags sekt, som overtaler børn til ting, de ikke har lyst til”, siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatetschef hos LGBT+ Danmark. 

Grove og falske fortællinger på sociale medier om seksuelle minoriteter skaber utryghed blandt Susanne Branner Jespersens medlemmer i en sådan grad, at det ifølge hende er med til at holde personer i LGBT+-miljøet fra at deltage i debatter på sociale medier.

De falske historier er simpelthen med til at gøre tonen mere barsk, siger hun.

En rapport fra The European Digital Media Observatory (EDMO) beskriver, hvordan LGBT+-miljøet længe har været et af de hyppigste ofre for desinformation med fortællinger om, at LGBT+-personer er psykisk syge, voldelige, farlige, pædofile eller stjæler børn. 

Men i den seneste periode er antallet af falske påstande og forsøg på desinformation under temaet LGBT+ steget. Det viser de seneste tal fra EDMO. Ifølge EDMO udspringer de falske historier i flere tilfælde fra russiske propagandakanaler.  

Afskåret køn i indbakken

Russiske forsøg på desinformation er inden for det seneste halve år havnet direkte i TjekDets indbakke.

Tidligere på måneden modtog vi for eksempel en opfordring til at faktatjekke et graffitibillede af en lille dreng, hvis kønsdele er skåret væk. Grædende og uden køn bliver han ledsaget af en kittelklædt person i hver hånd - angiveligt en reference til, at transpersoner skulle tvinge børn til at skifte køn.

 

Billedet var vedhæftet til en mail, hvor der stod, at det er taget ved den amerikanske præsidentkandidat for demokraterne, Kamala Harris', hovedkvarter i New York. Afsenderen, som var anonym, ville have os til at skrive en artikel om, hvorvidt billedet var sandt. Men både billedet og tippet er helt og aldeles falsk og led i et russisk propagandafremstød, hvor vestlige medier bliver forsøgt narret til at bringe historier, der kan passe ind i en pro-russisk fortælling.

TjekDet har sammen med europæiske faktatjekmedier og det finske analysebureau Check First været med til at afdække kampagnen, som blev kaldt Operation Overload på grund af det massive forsøg på at påvirke europæiske faktatjekmedier. 

 

Operation Overload er også beskrevet i en rapport, der blev udgivet op til Europa-Parlamentsvalget i juni. I rapporten bliver det dokumenteret, at der er tale om en  koordineret russisk kampagne, hvis overordnede formål er at udbrede Kremls politiske agenda. 

Kampagnen består af hundredvis af falske historier, som er blevet plantet på sociale medier - ofte med et udseende, der giver indtryk af, at der er tale om artikler fra etablerede internationale medier. Herefter er der blevet sendt mails ud til flere end 800 medier over hele verden i et forsøg på at få dem til at viderebringe historierne.

I starten fyldte LGBT+ ikke meget i Operation Overload. Her var forsøgene på desinformation mere rettet mod Ukraine, EU-parlamentsvalget, immigration, EM i fodbold og OL i Paris. Men mails i TjekDets indbakke viser, at LGBT+-miljøet  siden sommeren er blevet et nyt fokus i den russiske påvirkningskampagne.

Modstand mod woke-kultur

Fokus på LGBT+ miljøet er et oplagt strategisk træk fra Ruslands side, siger Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i desinformation og informationskrig. 

Hun ser de falske historier om LGBT+-personer som led i Ruslands propaganda mod wokeness, og hvad der bliver set som et overdrevent vestligt fokus på minoriteter og ligestilling.  

“Modstand mod wokeness er et tema, som både appellerer til et russisk hjemmepublikum og taler ind i en polarisering i vesten, hvor befolkningen også er splittet i holdninger”, siger Jeanette Serritzlev.

Null

I Rusland er LGBT+-rettighederne begrænsede, og der findes love, der forbyder information om homoseksualitet, som er meget udskældte i Europa.

“Så der er gevinst internt i Rusland ved at fremstille vestlige lande som depraverede samfund, der gør vold på klassiske, konservative ideer om mænd og kvinder”, siger Jeanette Serritzlev. Det understøttes af en rapport fra Europa Parlamentet, der kortlægger desinformationskampagner om LGBT+-personer. 

Allerede for 10 år siden satte Rusland fokus på vesten som et lastefuldt samfund, da den østrigske drag queen, Conchita Wurst, vandt Eurovision Song Contest. Siden er hun i russiske statsstyrede medier blevet brugt som et skræmmeeksempel på Vestens moralske forfald, forklarer Jeanette Serritzlev.

Amerikansk præsidentvalg i luppen 

Operation Overloads seneste måneders fokus på LGBT+ peger særligt i retning af USA. De falske tips i mediernes indbakker opfordrer til at undersøge forskellige typer indhold om seksuelle minoriteter i USA.

For eksempel viser et billede angiveligt et graffitiværk  af den “berømte kunstner” Anthony Fransisco, som protesterer mod kønsskifteoperationer til børn. 

Graffitien forestiller en lille dreng, som går og holder sin afskårede penis i hånden, mens han bløder fra skridtet. Ved siden af drengen opfordrer en ironisk tekst til at støtte Kamala Harris. 

 

Billedet bliver også delt på sociale medier i opslag, der er sat op, som om amerikanske nyhedsmedier som CNN og New York Post har bragt historier om graffitien. Men mediernes logo er redigeret ind, og den kendte kunstner lader ikke umiddelbart til at eksistere.

Ifølge Jeanette Serritzlev ønsker Rusland, at Donald Trump vinder det kommende præsidentvalg, så denne type af falsk indhold skal sætte demokraternes kandidat Kamala Harris i et dårligt lys.

“LGBT+ er blevet et ømt punkt for hende, fordi hun tidligere har stået for en meget progressiv retning for LGBT+-rettigheder. Det har vist sig at kunne skræmme nogle af de uafhængige midtervælgere, som hun har brug for for at kunne vinde valget,” siger Jeanette Serritzlev. 

Kamala Harris er kommet i yderligere problemer, efter et interview fra 2019 er begyndt at blive delt. Heri bakkede hun op om, at indsatte fik mulighed for en kønsskifteoperation, og det er sager som denne, som desinformationen vil lede modtagernes opmærksomhed i retning af. 

Hendes modstander, Donald Trump, har flere gange angrebet transpersoner offentligt. Og han er ikke alene om sin holdning. I 2023 blev der sat ny rekord med 75 vedtagne anti-LGBT+ lovforslag på tværs af staterne i USA. Det har fået store organisationer som Human Rights Campaign til at reagere. 

“Det er et emne, som har været med til at udvide kløften mellem de politiske fløje særligt i USA, og det er helt afgørende for, at Rusland har valgt netop det emne for deres propaganda,” siger Jeanette Serritzlev. 

Susanne Branner Jespersen oplever, at den stigende desinformation bidrager til et had mod LGBT+-personer, som kræver sikkerhedsforanstaltninger. 

“Vi har en ekstremt høj grad af sikkerhed omkring alt, hvad vi laver. For eksempel når vi holder sommerlejr for unge, står det ikke offentligt tilgængeligt, hvor det afholdes, for det vil afskrække nogle fra at deltage og engagere sig i miljøet”, siger Susanne Branner Jespersen.

TjekDet har i en række artikler beskrevet Operation Overload - både hvordan det koordinerede påvirkningsangreb helt generelt finder sted, og hvordan det har været sat i værk i forbindelse med større begivenheder såsom de Olympiske Lege og EM i herrefodbold. Du kan læse alle vores artikler om Operation Overload her.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 14. jan 2025