Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hvem er Frida Sofia? Begravet mexicansk skolepige er blevet væk

Indsigt 25. sep 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Mexicanerne sad klistret til skærmen for at følge en dramatisk eftersøgning af et af ofrene for det kraftige jordskælv i det centrale Mexico tirsdag i sidste uge. Pigen 'Frida Sofia' var angiveligt fanget under murbrokkerne på Enrique Rebsamen Skolen i hovedstaden Mexico City. Både nationale og internationale medier berettede, hvordan redningsfolk kunne se hendes hånd vrikke med fingrene, og hvordan hun fortalte dem sit navn og gjorde opmærksom på, at der lå andre ofre i nærheden af hende.

Men i takt med at begivenheden vandrede verden rundt - herunder også i flere danske medier - begyndte historien at falde fra hinanden, skriver blandt andet det amerikanske magasin Time.

Myndighederne har ikke kunnet bekræfte historien. Og myndighederne har heller ikke kunne bekræfte pigens identitet. Der gik slet ikke en elev på skolen med det navn. Og landets uddannelsesminister meddelte i går, at man ikke har været i stand til at finde forældrene til en "Frida Sofia", som ifølge flere medier skulle være 12 år gammel.

Også den mexicanske flåde, der deltager i redningsarbejdet, bekendtgjorde i går eftermiddags, at de ikke kan bekræfte, at begivenheden rent faktisk har fundet sted.

"Vi har sammen med skolens ledelse lavet en status, og vi er sikre på, at alle børnene enten er døde, desværre, er på hospitaler eller er hjemme i sikkerhed," sagde Angel Enrique Sarmiento, vicechef i flåden, ifølge den amerikanske radiostation NPR, der citerer nyhedsbureauet AP.

Historien bliver mere omtåget

Det hjalp dog ikke på forvirringen, da han torsdag aften igen holdt et pressemøde, hvor han forsøgte at uddybe sin udtalelse tidligere på dagen. Det gjorde tværtimod forvirringen total.

På pressemødet trak han nemlig i land og forklarede, at han faktisk havde modtaget forskellige meldinger om en pige, der havde overlevet skolebygningens fald. Men han kunne ikke komme nærmere en afklaring.

"Jeg beklager overfor mexicanerne de oplysninger, der blev givet i eftermiddags, hvor jeg sagde, at flåden ikke kendte til den angivelige mindreårige overlevende," sagde han. Han udelukkede altså ikke - men bekræftede heller ikke - at der er overlevende under murbrokkerne.

Men samtidig har han oplyst, at redningsfolk har haft et kamera inde i murbrokkerne, hvor de fandt blodspor, men at man formodede, at sporene stammede fra en medarbejder på skolen. Der var ingen spor af en pige, fingre der vrikkede eller en elev med det navn.

Det er tilsyneladende redningsfolk, der har fortalt pressen om Frida Sofia. På trods af at alskens teknologi – kameraer, skannere og så videre – har været brugt til at lede efter hende og andre overlevende, kunne man ikke finde netop hende. Men redningsfolk har fortalt til et eller flere medier, at de mente, at de kunne høre hende.

Det er sket før

Det er i øvrigt ikke første gang, at et barn fejlagtigt meldes begravet under sammenstyrtede huse efter et jordskælv. Det skete også i 1985, hvor en 9-årig overlevende dreng skulle befinde sig under en bygning. På trods af en stor redningsindsats, blev han dog aldrig fundet.

Og den historie, der tilsyneladende ikke havde hold i virkeligheden, udløste stor vrede mod dem, der havde spredt den, siger sikkerhedsrådgiver Alejandro Hope til Time.

Historien om den savnede pige har i øvrigt udløst en sand Twitter-storm under hashtagget #fridasofia. Hvor brugerne i begyndelsen udsendte følelsesladede håb, har debatten drejet sig i mere kritisk retning over historien.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023