Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Pressechef kalder store danske medier for nyttige idioter

Indsigt 7. dec 2016  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Pressenævnet skal tage stilling til en ret usædvanlig klage over, at landets største medier viderebragte fejlagtig påstand om den omstridte PSO-afgift, skriver Jyllands-Posten.

Det er Alternativets pressechef, Magnus Haslebo, der er skuffet over, at medierne ikke har forholdt sig kritisk til regeringens udmelding om, at PSO-afgiften skulle afskaffes i sin nuværende form, fordi Europa-Kommissionen har fundet den traktatstridig.

Men som DR’s Detektor for nylig dokumenterede, så har EU-kommissionen aldrig konkluderet, at PSO-afgiften var ulovlig og skulle afskaffes.

"Nej, der har ikke været rejst nogen sag. Kommissionen har ikke erklæret, at PSO-afgiften er ulovlig. Danmark skulle sikre, at afgiften ikke diskriminerede udenlandske virksomheder," sagde Ricardo Cardoso, talsmand for Europa-Kommissionen til Detektor.

Men det er dog rigtig nok, at Europa-Kommissionen har sat spørgsmålstegn ved den danske model, fordi også udenlandske leverandører af strøm har været pålagt afgiften. Men de har samtidig ikke haft mulighed for at få andel i midlerne til at investere i miljøvenlige løsninger, ligesom de danske virksomheder har kunnet.

"De har udelukkende rejst tvivl, om den her ordnings traktatmæssighed. De har ikke klokkeklart gået ind og sagt, at det her anser vi for traktatstridigt, og hvis I ikke retter ind, så får i en sag på halsen," sagde Bent Ole Gram Mortensen, professor i erhvervsreguleringsret, herunder især energi- og miljøret på Syddansk Universitet, til Detektor.

Magnus Haslebo, der er uddannet journalist, har indgivet klage til Pressenævnet over i alt 56 artikler, fordelt på flere af de store danske medier, nemlig Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Information, Børsen, Ritzau, DR og TV2. I alle artiklerne fremgår det, at EU skulle have afgjort, at PSO-ordningen var enten ulovlig, ugyldig, traktatstridig eller underkendt af EU.

"Lige i denne her sag er en stor del af medierne desværre kommet til at fremstå som nyttige idioter for at få afskaffet PSO-afgiften." siger Magnus Haslebo til Jyllands-Posten.

Læs hele historien på Jyllands-Postens hjemmeside her.


Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023