Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Sveriges statsminister frygter angreb af falske nyheder under valg

Indsigt 30. mar 2017  -  1 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Formodentlig går det svenske rigsdagsvalg til næste år ikke ram forbi, når det kommer til ekstern påvirkning af valgresultatet. Tværtimod er der allerede tegn på, at nogen udefra - for eksempel fremmede magter - vil forsøge at påvirke valget med misinformation, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven i et debatindlæg i avisen Dagens Nyheter.

I indlægget fremlægger han en række initiativer, som skal styrke samfundets modstandskraft inden valget løber af stablen i 2018.

Den svenske efterretningstjeneste skal blandt andet orientere de enkelte partier om risici for såkaldte påvirkningsoperationer. Politikerne skal blandt lære om, hvordan udenforstående kan skaffe sig adgang til IT-systemer og sprede vildledende historier. På den måde vil rigsdagskandidaterne kunne tage deres forholdsregler.

Samtidig skal de svenske myndigheder samle repræsentanter fra de svenske aviser og sociale medier til en drøftelse om cybersikkerhed.

Stefan Löfven har også inviteret rigsdagens partiledere til en status på trusselsbilledet lige nu.

"Det her er et spørgsmål, som er vigtigere end politiske udmeldinger og partipolitik. Det vedrører hele samfundets fundament," skriver Löfven i debatindlægget.

Også den tyske efterretningstjeneste har været fremme med en lignende advarsel. Her frygter man, at Rusland vil forsøge at hacke sig til oplysninger og massivt sprede falske nyheder under det tyske forbundsvalg senere på året.

Ifølge EU’s task force mod falske nyheder, East Stratcom, kan formålet blandt andet være, at destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023