Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Velkommen til det helt nye TjekDet - og vi er kun lige begyndt

Indsigt 12. aug 2020  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

Redaktionen er flyttet hjemmefra, hjemmesiden har fået nyt visuelt udtryk, og vi har udvidet vores fokus og mål for fremtiden: Velkommen til det nye TjekDet, hvor vi som altid er klar til at tjekke en påstand, et udsagn eller et budskab, du har hørt eller set i den offentlige debat.

TjekDet har forladt de trygge rammer hos vores stifter og nu tidligere ejer, Ugebrevet Mandag Morgen. Fremover drives mediet af den selvstændige non-profit Foreningen TjekDet - National portal for bekæmpelse af fake news.

Foreningens bestyrelse

 • Lisbeth Knudsen, bestyrelsesformand. Tværgående chefredaktør hos Altinget og Mandag Morgen. Initiativtager til etableringen af TjekDet i 2016.
   
 • David Nicolas Hopmann, professor ved Center for Journalistik og Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.
   
 • Claus Hjorth, sekretariatschef for Medierådet for Børn og Unge.
   
 • Jens Grund Pedersen, prorektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).
   
 • Linda Bettina Petersen, formand for Foreningen af Lærere i Samfundsfag (FALS).

Med TjekDet som redaktionelt omdrejningspunkt vil vi i den kommende tid arbejde på at skabe en gratis portal, der skal give dig redskaber og information til at navigere i den demokratiske debat. Vi faktatjekker som altid påstande i debatten og hjælper dig med at gennemskue misinformation og desinformation. Vi vil også give dig overblikket over forskningsinitiativer på området, forskellige oplysningsinitiativer og relevante materialer om misinformation på nettet, og vi vil være en nem og hurtig indgang for undervisere til oplysninger og materialer om fake news. 

Vi vil kort sagt forene alle gode kræfter i Danmark, der på den ene eller den anden måde arbejder med at holde den offentlige debat på faktasporet.

Vi har allerede fået et samarbejde i gang med en række aktører. Det afspejler sig også i vores bestyrelse, der er sammensat af en række fagfolk med forskellige indgange til arbejdet med at udfordre misinformation. 

Vores læsere er sandhedsjægere

De vigtigste aktører er i virkeligheden dig, som læser TjekDet. Vi kan kun nå vores mål med din hjælp. Vi sidder klar til at tjekke en påstand, et udsagn eller et budskab, du har hørt eller set i den offentlige debat. Og har du endda researchet på sagen, modtager vi også meget gerne dit materiale. 

Tip os på emailadressen tip@tjekdet.dk eller via vores særlige tip-formular her, hvor tip også kan indgives anonymt. 

Vi vurderer nøje hvert enkelt tip, herunder hvorvidt disse opfylder vores etiske og generelle redaktionelle retningslinjer for, hvornår vi vil og kan faktatjekke en påstand. Er de nødvendige krav ikke opfyldt, vil redaktionen afstå fra at faktatjekke påstanden.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Med venlig hilsen

Thomas Hedin
Chefredaktør
 

Opdateret 14. aug 2020