Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Faktatjek 31. okt 2019  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Pixabay

 

 

Man kan undgå snue og forkølelse ved at drikke gin og tonic.

Kilde: Grinebibelen.dk

Det passer ikke, at gin og tonic kan forhindre en vintersnue eller forkølelse, fastslår begge de forskere, vi har talt med. De vil ikke udelukke, at det kan være bedre at drikke klar alkohol – som eksempelvis gin – frem for farvet alkohol, hvis man lider af sæsonallergi, men forskerne vil på ingen måde anbefale en gin og tonic som behandling for hverken allergi eller forkølelse.

 

 

Vinteren nærmer sig, og med den følger løbende næser og ondt i halsen. Men der er heldigvis gode råd at hente, hvis du vil undgå at bruge alt for mange timer på at slæbe dig snøftende gennem dagen.

Forskning viser nemlig, at noget så simpelt og lækkert som gin og tonic kan holde en forkølelse fra døren. Det påstår et populært facebookopslag med næsten 2.000 delinger og mere end 5.000 kommentarer.

Men opslaget tager fejl. Man kan ikke forhindre en forkølelse ved at drikke gin og tonic, fastslår to forskere over for TjekDet.

"Det er noget sludder," siger Jens Meldgaard Bruun, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, hvor han blandt andet har forsket i alkohols påvirkning af kroppen.

Han bakkes op af Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Københavns Universitets afdeling for immunologi.

"Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan en gin og tonic skulle hjælpe mod forkølelse," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

"Er du blevet ramt af en forkølelse? Intet problem – snup en gin og tonic," står der på Grinebibelens populære facebookopslag. Men to eksperter på området anbefaler på ingen måde, at man følger den opfordring. (Foto: Screenshot)

Ingen effekt på vintersnue

Det populære opslag er offentliggjort på facebooksiden Grinebibelen, der har over 63.000 følgere. I opslaget henvises til en artikel på grinebibelen.dk, hvor der blandt andet står, at det er gins lave indhold af histamin, der modvirker forkølelse og løbende næse.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det rigtigt nok, at der er et lavt indhold af histamin i gin, men det er uden betydning i forhold til forkølelse.

"En gin og tonic kan ikke forhindre næsen i at løbe, selvom den har et lavt indhold af histamin, og det har i øvrigt heller intet med forkølelse at gøre. Din næse kan også løbe på en kold dag, uden du nødvendigvis er forkølet eller har influenza, så de to ting hænger ikke sammen," siger Jan Pravsgaard Christensen.

I artiklen uddybes det yderligere, at det er fremstillingsprocessen, når man laver gin, der giver det lave indhold af histamin. Og den del er sådan set rigtig nok, men det gør stadig ikke en gin og tonic til et mirakelmiddel, fastslår Jens Meldgaard Bruun.

"Destilleringsprocessen i de lyse alkoholer gør, at der næsten ikke er noget histamin i, men det vil ikke have en effekt på vintersnue. Der er vi snarere ude i, at det måske kan have en effekt på en allergisk reaktion," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Jens Meldgaard Bruun er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, hvor han blandt andet har forsket i alkohols påvirkning af kroppen. (Foto: Helle Brandstrup Larsen)

Måske en effekt for allergikere

Der er altså snarere tale om, at det specifikt er allergikere, der kan have fordel af at drikke gin og tonic, selvom den præcisering først optræder langt nede i artiklen og slet ikke fremgår af facebookopslaget.

Men selvom gin har et lavt indhold af histamin, er det ikke ensbetydende med, at allergikere bør begynde at drikke en masse gin og tonic for at undgå løbende næser og konstante nys. I tilfælde, hvor man alligevel har tænkt sig at indtage alkohol, er det dog bedre at vælge gin frem for farvet alkohol, vurderer Jens Meldgaard Bruun.

"Hvis man har sæsonallergi og sidder ved et festbord og bliver spurgt, om man vil have whisky eller gin, så skal man klart vælge gin. Men det betyder ikke, at gin er nogen som helst kur mod hverken allergi eller forkølelse," siger han.

Og selv i det tilfælde, at man trods allergi får lyst til at drikke alkohol, er der også andre muligheder at kaste sig over end en gin og tonic, mener Jan Pravsgaard Christensen. Det er nemlig ikke kun gin, der – i modsætning til eksempelvis whisky og cognac – har et lavt indhold af histamin.

"Så kan du lige så godt tage en vodka og juice, for vodka er også en ren, klar alkohol, som har et lavt indhold af histamin," siger Jan Pravsgaard Christensen og nævner også snaps som et alternativ med et lavt indhold af histamin.

Artiklen fortsætter under billedet

I kommentarsporet til Grinebibelens facebookopslag glæder flere sig over, at de nu med god samvittighed kan drikke gin og tonic. (Foto: Skærmbillede fra facebookopslag)

Ukendt forskning bag påstand

I overskriften på Grinebibelens artikel fremgår det, at der er forskning bag påstanden om gin og tonics effekt på vintersnue, men der står ingen steder i artiklen, hvilken forskning der er tale om. Der er hverken henvisning til universiteter eller navngivne forskere, og kun det britiske medie The Independent er nævnt, uden der dog er linket til en af deres artikler.

Vi kontakter derfor Grinebibelen, og via Facebooks messenger-funktion skriver de, at deres artikel er baseret på en artikel fra The Independent, der handler om gin og tonics tilsyneladende positive effekt på høfeber. De refererer også til, at det britiske astmaforbund, Asthma UK, bakker op om påstanden.

Grinebibelen henviser dog stadig ikke til en specifik artikel, men en hurtig googlesøgning viser, at The Independent i juni 2017 skrev en artikel, der i høj grad ligner den, Grinebibelen beskriver i deres svar.

Problemet er bare, at samme dag, The Independent udgav deres artikel, bragte Huffington Post en artikel, hvor Asthma UK går i rette med påstanden. De fastslår, at de på ingen måde anbefaler nogen form for alkoholindtag som behandling for allergi. Det samme siger begge de forskere, vi har talt med, og de understreger som nævnt også, at gin og tonic ikke hjælper på en forkølelse.

De informationer har vi naturligvis også foreholdt Grinebibelens redaktion, som vi spørger om muligheden for et interview. Den forespørgsel vælger de at ignorere, men de skriver følgende som svar på vores kritik:

"Desværre kan der opstå uklarheder eller fejltagelser hos os præcis som hos alle andre medier. Hvis vi mangler henvisninger eller publicerer noget, som kan misforstås eller indeholder fejl, sørger vi naturligvis for at rette dette og straks opdatere. Her lader det til, vi har lavet en fejl og det kan vi selvfølgelig kun beklage."

Grinebibelen har nu bragt en rettelse i både deres facebookopslag og selve artiklen, hvor de har ændret overskriften og formuleringerne i visse passager.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023