Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nu vil EU have danskernes hjælp til at bekæmpe falske nyheder

Indsigt 14. nov 2017  -  2 min læsetid
This describes the image

Kære dansker, hvordan skal vi bekæmpe falske nyheder i Europa?

Det vil EU gerne have dit bud på.

Derfor lagde EU-kommissionen mandag et nyt spørgeskema om netop falske nyheder ud på deres hjemmeside. Fra nu og indtil den 23. februar opfordrer de dig og alle andre borgere i EU til at klikke ind på spørgeskemaet og svare på 20 spørgsmål om dine erfaringer med falske nyheder og ikke mindst, hvordan du mener, man kan stoppe udbredelsen af historierne.

Nogle af spørgsmålene i undersøgelsen lyder blandt andet: Hvordan skelner du faktuel korrekt information fra falske nyheder? Og hvor meget skal offentlige myndigheder gøre for at stoppe spredningen af falske nyheder ifølge dig?

"Europæiske borgere har brug for at have kompetencer og redskaber til rådighed for at håndtere det hav af information, som er tilgængeligt online, sagde Europa-kommissær for den digitale økonomi, Mariya Gabriel på en konference i mandags, hvor hun samtidig inviterede folk til at svare på spørgeskemaet. Det skriver EU Observer.

En EU-arbejdsgruppe af eksperter samler svarene, når de mødes i begyndelsen af det nye år. Arbejdsgruppen skal så rådgive EU-kommissionen, og resultaterne gerne ende i lovgivning, der skal hindre spredningen af falske nyheder.

Historierne er effektive

Særligt de lovlige falske nyheder bliver gået efter i sømmene i EU’s undersøgelse. For lige nu er historierne kun forbudt, hvis de for eksempel opfordrer til terror eller anden vold.

EU-kommissionen forklarer, at spørgeundersøgelsen er relevant netop nu, fordi falske nyheder er mere effektive end nogensinde. De kan nemt udgives og deles på sociale medier og dermed nå ud globalt. Og i fremtiden kan spredningen af misinformation og det pure opspind blive endnu større.

"Misinformation udvikler sig konstant i takt med teknologien," sagde Mariya Gabriel i mandags ifølge EU Observer.

Du kan finde og svare på spørgeskemaet HER.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023