Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

60 dages fængsel for hadefuld kommentar på Facebook

Indsigt 11. jan 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

Det kan have store konsekvenser at fare i flint på Facebook med kommentarer, der taler nedsættende om et folkeslag og tilskynder til en forbrydelse.

Det har en Facebookbruger måtte sande, der i går blev idømt 60 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år for en kommentar til et opslag på TV2s Facebookside. Opslaget fra juni 2016 bar overskriften "Tricktiggere huserer på de danske veje: Sådan snyder de dig".

"I kommentaren, som anmelderen mente var i strid med straffeloven, tilskyndede den nu dømte andre til at foretage strafbare handlinger og fremsatte udtalelser, der truer, forhåner og nedværdiger romaer," siger anklager Anja Langeland Jensen i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

Hvad personen konkret skrev er nu erklæret for ulovligt, og det må derfor ikke refereres.

"Det er ikke muligt at gengive den præcise ordlyd for opslaget, da retten netop har fundet det strafbart," oplyser Anja Landeland Jensen.

Manden blev straffet efter straffelovens § 136 og § 266b, der omhandler at tilskynde til en forbrydelse og fremsætte en udtalelse der truer, forhåner eller nedværdiger en etnisk gruppe.

Den tiltalte nægtede sig skyldig.

Hver syvende kommentar på Facebook er måske strafbar

Hadefulde ytringer – på engelsk kaldet hatespeech – er langt fra usædvanligt på Facebook. Der er tidligere faldet lignende domme herhjemme.

Institut for Menneskerettigheder har undersøgt omfanget af hadefulde kommentarer på Facebook.

Instituttet har gennemgået 2.996 kommentarer til opslag på DRs og TV2s Facebooksider. Omkring 15 procent har hadefuldt indhold rettet mod enkeltpersoner eller grupper. Det svarer til, at hver syvende kommentar i den offentlige debat, som udspiller sig på de mediers Facebooksider, er hadefulde og kan være strafbare.

Tre emner er særligt genstand for hadetale

De tre emner, der oftest medfører hadefulde ytringer, er religion og tro, flygtninge og indvandrere og ligestilling. Omkring hver tredje kommentar i Facebook-debatterne om de tre emner er hadefulde.

Og det er typisk mænd, der er hurtigst på tasterne med potentielt strafbart indhold. 76 procent af de hadefulde ytringer, som undersøgelsen har gennemgået, kommer fra mænd og 23 procent fra kvinder.

De fleste hadforbrydelser sker i offentligheden – på åben gade, i butikker, pladser, parker, svømmehaller eller i offentlige transportmidler, mens næstflest foregår på de sociale medier, særligt på Facebook, viser en kortlægning fra 2015.

LÆS OGSÅ: Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

LÆS OGSÅ: EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder

LÆS OGSÅ: Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Danmark

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023